Annonce
Varde

Forsamlingshus overlever uden forpagter

Per Hansen og Odette van Medevoort ser gerne en forpagter. Men hvis ikke, så kan de selv drive forsamlingshuset sammen med andre. Foto: Morten Nielsen
Det var skønt, at der var forpagter på Eventyrgården. Det håber bestyrelsen, at der kommer igen. Men det er ikke sikkert.

Janderup: Der er ikke noget, der kan slå Eventyrgården i Janderup ud. Heller ikke at selskabslokalerne fra og med november mister den nuværende forpagter. Landsbyens samlingssted skal nok klare den alligevel - takket være en flok ildsjæle i området vest for Varde.

Odette van Medevoort Pedersen, 51 år, og Per Hansen, 65 år, er henholdsvis formand og næstformand for bestyrelsen bag Eventyrgården. De to kender vilkårene for at Eventyrgården har det godt.

- Vi har nogle år været uden forpagter, siger Odette, der oprindeligt stammer fra Holland, men har boet i Danmark i 30 år.

Annonce

Bestyrelse og ildsjæle har knoklet

  • I bestyrelsen for Eventyrgården sidder desuden Kirsten Falster Hansen, Ane Silkjær og Rudie Grooters, som også alle har knoklet for, at Janderup stadig har et samlingspunkt i form af Eventyrgården.
  • Det samme har andre ildsjæle i Janderup.

Nøglehus

I 2016 stoppede den daværende forpagter, og efter et mislykket forsøg på at lade amatørscenen 7-kanten overtage selskabslokalerne, stod Eventyrgården uden forpagter. Det kørte faktisk godt som såkaldt nøglehus indtil for cirka et år siden. Da fik Eventyrgården en uventet henvendelse fra Louise Kloster og Peter Marczak. De er ikke par privat, men ville forpagte Eventyrgården som forretningspartnere

Det kom som en kærkommen håndsrækning til bestyrelsen, som var vant til at klare ærterne selv. Men desværre har forpagterne nu opsagt aftalen.

For der var masser af arbejde, da Eventyrgården var et nøglehus, fortæller Per og Odette.

- Jeg er pensioneret telemontør fra TDC, siger Per Hansen om lægge en stor indsats i arbejdet med Eventyrgården.

Han har tid som pensionist. Per har boet i Janderup siden 1979.

- Det var som at have to fuldtidsjob, siger Odette van Medevoort Pedersen, der arbejder i en fuldtidsstilling som misbrugskonsulent på Slusen i Oksbøl.

Hun lægger dog vægt på, at hun også fandt det sjovt at arbejde med Eventyrgården.

- Vi er mange, der gør en indsats for fællesskabet. For mit vedkommende har det været en måde at blive en del af det lokale samfund. Både her og tidligere i sønderjyske Nustrup, hvor jeg sad med i skolebestyrelsen, siger Odette van Medevoort, der flyttede til Janderup i 2015.

Stor renovering gennemført

Der har været en indlysende fordel ved, at Eventyrgården har haft forpagter i et års tid. Der er moderniseret og renoveret i den periode. Det har folkene i bestyrelsen hjulpet til med.

De to lægger ikke skjul på, at det er af stor interesse for Janderup at bevare selskabslokalerne intakte. Der er allerede en øjebæ i Janderup - mejeriet, lyder argumentet.

Men selv om Eventyrgården kan drives uden forpagter, så ydes der en målrettet indsats for at få en ny.

- Vi søger blandt andet gennem et netværk af forsamlingshuse i Danmark, siger Per Hansen.

Interesserede kan overtage selskabslokaler med køkken, kølerum, stor sal og lille sal. Så må folkene se, om det sker.

Der har været overskud til renovering i et år med forpagter. I baggrunden er det New York-væggen, der er en nyskabelse. Foto: Morten Nielsen
Her den store sal, hvor der er plads til fester. Foto: Morten Nielsen
Der er kommet fotokunst på væggene takket være tiden med forpagter. Det er Per Hansen og Odette van Medevoort glade for. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce