Annonce
Varde

Forsamlingshus overlever uden forpagter

Per Hansen og Odette van Medevoort ser gerne en forpagter. Men hvis ikke, så kan de selv drive forsamlingshuset sammen med andre. Foto: Morten Nielsen
Det var skønt, at der var forpagter på Eventyrgården. Det håber bestyrelsen, at der kommer igen. Men det er ikke sikkert.

Janderup: Der er ikke noget, der kan slå Eventyrgården i Janderup ud. Heller ikke at selskabslokalerne fra og med november mister den nuværende forpagter. Landsbyens samlingssted skal nok klare den alligevel - takket være en flok ildsjæle i området vest for Varde.

Odette van Medevoort Pedersen, 51 år, og Per Hansen, 65 år, er henholdsvis formand og næstformand for bestyrelsen bag Eventyrgården. De to kender vilkårene for at Eventyrgården har det godt.

- Vi har nogle år været uden forpagter, siger Odette, der oprindeligt stammer fra Holland, men har boet i Danmark i 30 år.

Annonce

Bestyrelse og ildsjæle har knoklet

  • I bestyrelsen for Eventyrgården sidder desuden Kirsten Falster Hansen, Ane Silkjær og Rudie Grooters, som også alle har knoklet for, at Janderup stadig har et samlingspunkt i form af Eventyrgården.
  • Det samme har andre ildsjæle i Janderup.

Nøglehus

I 2016 stoppede den daværende forpagter, og efter et mislykket forsøg på at lade amatørscenen 7-kanten overtage selskabslokalerne, stod Eventyrgården uden forpagter. Det kørte faktisk godt som såkaldt nøglehus indtil for cirka et år siden. Da fik Eventyrgården en uventet henvendelse fra Louise Kloster og Peter Marczak. De er ikke par privat, men ville forpagte Eventyrgården som forretningspartnere

Det kom som en kærkommen håndsrækning til bestyrelsen, som var vant til at klare ærterne selv. Men desværre har forpagterne nu opsagt aftalen.

For der var masser af arbejde, da Eventyrgården var et nøglehus, fortæller Per og Odette.

- Jeg er pensioneret telemontør fra TDC, siger Per Hansen om lægge en stor indsats i arbejdet med Eventyrgården.

Han har tid som pensionist. Per har boet i Janderup siden 1979.

- Det var som at have to fuldtidsjob, siger Odette van Medevoort Pedersen, der arbejder i en fuldtidsstilling som misbrugskonsulent på Slusen i Oksbøl.

Hun lægger dog vægt på, at hun også fandt det sjovt at arbejde med Eventyrgården.

- Vi er mange, der gør en indsats for fællesskabet. For mit vedkommende har det været en måde at blive en del af det lokale samfund. Både her og tidligere i sønderjyske Nustrup, hvor jeg sad med i skolebestyrelsen, siger Odette van Medevoort, der flyttede til Janderup i 2015.

Stor renovering gennemført

Der har været en indlysende fordel ved, at Eventyrgården har haft forpagter i et års tid. Der er moderniseret og renoveret i den periode. Det har folkene i bestyrelsen hjulpet til med.

De to lægger ikke skjul på, at det er af stor interesse for Janderup at bevare selskabslokalerne intakte. Der er allerede en øjebæ i Janderup - mejeriet, lyder argumentet.

Men selv om Eventyrgården kan drives uden forpagter, så ydes der en målrettet indsats for at få en ny.

- Vi søger blandt andet gennem et netværk af forsamlingshuse i Danmark, siger Per Hansen.

Interesserede kan overtage selskabslokaler med køkken, kølerum, stor sal og lille sal. Så må folkene se, om det sker.

Der har været overskud til renovering i et år med forpagter. I baggrunden er det New York-væggen, der er en nyskabelse. Foto: Morten Nielsen
Her den store sal, hvor der er plads til fester. Foto: Morten Nielsen
Der er kommet fotokunst på væggene takket være tiden med forpagter. Det er Per Hansen og Odette van Medevoort glade for. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce