Annonce
Varde

Forsamlingshus overlever uden forpagter

Per Hansen og Odette van Medevoort ser gerne en forpagter. Men hvis ikke, så kan de selv drive forsamlingshuset sammen med andre. Foto: Morten Nielsen
Det var skønt, at der var forpagter på Eventyrgården. Det håber bestyrelsen, at der kommer igen. Men det er ikke sikkert.

Janderup: Der er ikke noget, der kan slå Eventyrgården i Janderup ud. Heller ikke at selskabslokalerne fra og med november mister den nuværende forpagter. Landsbyens samlingssted skal nok klare den alligevel - takket være en flok ildsjæle i området vest for Varde.

Odette van Medevoort Pedersen, 51 år, og Per Hansen, 65 år, er henholdsvis formand og næstformand for bestyrelsen bag Eventyrgården. De to kender vilkårene for at Eventyrgården har det godt.

- Vi har nogle år været uden forpagter, siger Odette, der oprindeligt stammer fra Holland, men har boet i Danmark i 30 år.

Annonce

Bestyrelse og ildsjæle har knoklet

  • I bestyrelsen for Eventyrgården sidder desuden Kirsten Falster Hansen, Ane Silkjær og Rudie Grooters, som også alle har knoklet for, at Janderup stadig har et samlingspunkt i form af Eventyrgården.
  • Det samme har andre ildsjæle i Janderup.

Nøglehus

I 2016 stoppede den daværende forpagter, og efter et mislykket forsøg på at lade amatørscenen 7-kanten overtage selskabslokalerne, stod Eventyrgården uden forpagter. Det kørte faktisk godt som såkaldt nøglehus indtil for cirka et år siden. Da fik Eventyrgården en uventet henvendelse fra Louise Kloster og Peter Marczak. De er ikke par privat, men ville forpagte Eventyrgården som forretningspartnere

Det kom som en kærkommen håndsrækning til bestyrelsen, som var vant til at klare ærterne selv. Men desværre har forpagterne nu opsagt aftalen.

For der var masser af arbejde, da Eventyrgården var et nøglehus, fortæller Per og Odette.

- Jeg er pensioneret telemontør fra TDC, siger Per Hansen om lægge en stor indsats i arbejdet med Eventyrgården.

Han har tid som pensionist. Per har boet i Janderup siden 1979.

- Det var som at have to fuldtidsjob, siger Odette van Medevoort Pedersen, der arbejder i en fuldtidsstilling som misbrugskonsulent på Slusen i Oksbøl.

Hun lægger dog vægt på, at hun også fandt det sjovt at arbejde med Eventyrgården.

- Vi er mange, der gør en indsats for fællesskabet. For mit vedkommende har det været en måde at blive en del af det lokale samfund. Både her og tidligere i sønderjyske Nustrup, hvor jeg sad med i skolebestyrelsen, siger Odette van Medevoort, der flyttede til Janderup i 2015.

Stor renovering gennemført

Der har været en indlysende fordel ved, at Eventyrgården har haft forpagter i et års tid. Der er moderniseret og renoveret i den periode. Det har folkene i bestyrelsen hjulpet til med.

De to lægger ikke skjul på, at det er af stor interesse for Janderup at bevare selskabslokalerne intakte. Der er allerede en øjebæ i Janderup - mejeriet, lyder argumentet.

Men selv om Eventyrgården kan drives uden forpagter, så ydes der en målrettet indsats for at få en ny.

- Vi søger blandt andet gennem et netværk af forsamlingshuse i Danmark, siger Per Hansen.

Interesserede kan overtage selskabslokaler med køkken, kølerum, stor sal og lille sal. Så må folkene se, om det sker.

Der har været overskud til renovering i et år med forpagter. I baggrunden er det New York-væggen, der er en nyskabelse. Foto: Morten Nielsen
Her den store sal, hvor der er plads til fester. Foto: Morten Nielsen
Der er kommet fotokunst på væggene takket være tiden med forpagter. Det er Per Hansen og Odette van Medevoort glade for. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce