Annonce
Sønderborg

Frygt for svinepest: Ewers-brødre lider stort tab på kinesisk landbrug

Claus og Hans Otto Ewers kinesiske landbrug er røget ind i store problemer på grund af omfattende svinepest i landet. Arkivfoto: Claus Thorsted
Frygten for svinepest og et underskud på 100 millioner får ejerne af kæmpelandbrug i Kina til at tømme staldene for grise.

Sønderborg: Efter flere år med solide millionoverskud er billedet fuldstændig vendt for Claus og Hans Otto Ewers kinesiske landbrugseventyr.

Landbrugsgiganten Scandinavian Farms kom ud af 2018 med et underskud på omkring 100 millioner kroner og har samtidig valgt at nedslagte 15.000 søer og tømme staldene for slagtesvin. Det skriver finans.dk.

- Svinekødsnoteringen i Kina har været historisk lav, og samtidig har vi haft flere sygdomsudbrud i besætningen, hvilket har kostet dyrt. Vi har ikke selv været direkte ramt af svinepest, men udbrud i lokalområdet medførte, at vores stalde i 2018 i perioder var placeret i karantænezoner, hvilket også medførte tab, siger Claus Ewers, der er direktør i Scandinavian Farms Invest, som ejer 72 procent af kæmpefarmen.

Claus Ewers er sammen med broren Hans Otto Ewers hovedaktionær i Scandinavian Farms Invest. Brødrene er bedst kendt som ejerne af korn- og foderstofvirksomheden Brødr. Ewers, der er landsdækkende og har hovedsæde i Sønderborg.

De har blandet andet også investeret i ukrainsk landbrugsproduktion, byggegrunde i det sønderjyske og andre virksomheder senest eltavleproducenten Eegholm i Sønderborg.

Scandinavian Farms har de seneste syv år opbygget en gigantisk svinefarm på Kinas østkyst med kapacitet til at producere 300.000 slagtesvin årligt. Den har kastet mange penge af til sine ejere. Fra 2015-17 kom Scandinavien Farms Invest ud med hele 221 millioner kroner i overskud før skat.

Uanset, hvor forsigtige vi er, så er risikoen for, at vores farm bliver ramt af svinepest meget stor. Vi har besluttet, at vi ikke tør løbe den risiko.

Claus Ewers, direktør i Scandinavian Farms Invest

Afventer situationen

I 2018 begyndte det så at gå den forkerte i Kina på grund af frygtede svinepest. De danskejede stalde har ikke været direkte ramt, men var gennem en længere periode i en karantænezone med forbud mod at fragte dyr ud.

Det er ikke muligt at vaccinere mod svinepest og konstateres den i en besætning, skal man aflive alle dyrene. Svinepesten synes lige nu af kontrol, hvilket har fået Scandinavian Farms til at nedslagte alle sine 15.000 søer, og tømme staldene for slagtesvin.

- Uanset, hvor forsigtige vi er, så er risikoen for, at vores farm bliver ramt af svinepest meget stor. Vi har besluttet, at vi ikke tør løbe den risiko. Derfor har vi gearet produktionen ned, så vi nu kun har en ”Noahs Ark” besætning på omkring 5.000 hundyr. Når vi på et tidspunkt vurderer, at der er styr på situationen omkring svinepest, så er vi klar til at skrue op for produktionen igen, siger Claus Ewers til finans.dk.

Kina er verdens største producent og forbruger af svinekød.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Goddag og farvel: Række af virksomheder skifter ud i toppen

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

JV erfarer: Målmand er færdig hos EfB, der har mulig hollandsk afløser til prøvetræning

Sydjylland For abonnenter

Elever tog kvælertag, uddelte blå mærker og sparkede Charlotte: Alligevel fortsætter hun som speciallærer

Aabenraa

Hjulspin og ræs skræmmer turisterne væk fra lystbådehavnen: Nu vil du oftere støde på politiet i området

Varde For abonnenter

Oswald er den manglende brik: Han giver ro, tryghed og snevejr

Haderslev For abonnenter

Offer for knivstik flygtede gennem Knud-Eriks lejlighed: Det hele var ret chokerende

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sønderborg

Nanna er ny på JydskeVestkysten: Vil fortælle grønne historier

Sydjylland

Tommy Ahlers stopper i Folketinget: For meget spil og for få visioner

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Erhverv

Skal du ud og spise i Flensborg? Flere restauranter kræver stadig test, selvom myndighederne har lempet reglerne

Haderslev For abonnenter

Dødsulykke: Frontalt sammenstød skete i den dræbtes side

Tønder For abonnenter

Fra Moldova med kærlighed: Alina og Denis er flyttet ind i et nedbrændt hus, og nu stiller hun op til kommunalvalg

Annonce