Annonce
Sønderborg

Frygt for svinepest: Ewers-brødre lider stort tab på kinesisk landbrug

Claus og Hans Otto Ewers kinesiske landbrug er røget ind i store problemer på grund af omfattende svinepest i landet. Arkivfoto: Claus Thorsted
Frygten for svinepest og et underskud på 100 millioner får ejerne af kæmpelandbrug i Kina til at tømme staldene for grise.
Annonce

Sønderborg: Efter flere år med solide millionoverskud er billedet fuldstændig vendt for Claus og Hans Otto Ewers kinesiske landbrugseventyr.

Landbrugsgiganten Scandinavian Farms kom ud af 2018 med et underskud på omkring 100 millioner kroner og har samtidig valgt at nedslagte 15.000 søer og tømme staldene for slagtesvin. Det skriver finans.dk.

- Svinekødsnoteringen i Kina har været historisk lav, og samtidig har vi haft flere sygdomsudbrud i besætningen, hvilket har kostet dyrt. Vi har ikke selv været direkte ramt af svinepest, men udbrud i lokalområdet medførte, at vores stalde i 2018 i perioder var placeret i karantænezoner, hvilket også medførte tab, siger Claus Ewers, der er direktør i Scandinavian Farms Invest, som ejer 72 procent af kæmpefarmen.

Claus Ewers er sammen med broren Hans Otto Ewers hovedaktionær i Scandinavian Farms Invest. Brødrene er bedst kendt som ejerne af korn- og foderstofvirksomheden Brødr. Ewers, der er landsdækkende og har hovedsæde i Sønderborg.

De har blandet andet også investeret i ukrainsk landbrugsproduktion, byggegrunde i det sønderjyske og andre virksomheder senest eltavleproducenten Eegholm i Sønderborg.

Scandinavian Farms har de seneste syv år opbygget en gigantisk svinefarm på Kinas østkyst med kapacitet til at producere 300.000 slagtesvin årligt. Den har kastet mange penge af til sine ejere. Fra 2015-17 kom Scandinavien Farms Invest ud med hele 221 millioner kroner i overskud før skat.

Uanset, hvor forsigtige vi er, så er risikoen for, at vores farm bliver ramt af svinepest meget stor. Vi har besluttet, at vi ikke tør løbe den risiko.

Claus Ewers, direktør i Scandinavian Farms Invest

Annonce

Afventer situationen

I 2018 begyndte det så at gå den forkerte i Kina på grund af frygtede svinepest. De danskejede stalde har ikke været direkte ramt, men var gennem en længere periode i en karantænezone med forbud mod at fragte dyr ud.

Det er ikke muligt at vaccinere mod svinepest og konstateres den i en besætning, skal man aflive alle dyrene. Svinepesten synes lige nu af kontrol, hvilket har fået Scandinavian Farms til at nedslagte alle sine 15.000 søer, og tømme staldene for slagtesvin.

- Uanset, hvor forsigtige vi er, så er risikoen for, at vores farm bliver ramt af svinepest meget stor. Vi har besluttet, at vi ikke tør løbe den risiko. Derfor har vi gearet produktionen ned, så vi nu kun har en ”Noahs Ark” besætning på omkring 5.000 hundyr. Når vi på et tidspunkt vurderer, at der er styr på situationen omkring svinepest, så er vi klar til at skrue op for produktionen igen, siger Claus Ewers til finans.dk.

Kina er verdens største producent og forbruger af svinekød.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce