Annonce
Tønder

Excellencer og diplomater fik stuvet kålrabi og flæsk

I forbindelse med 100 året for våbenstilstanden var diplomater fra Belgien, Frankrig og Rusland i Løgumkloster, hvor de deltog i en mindedag med næsten 100 andre, både lokale og gæster udefra. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Diplomater, excellencer og andre inviterede var søndag samlet i Løgumkloster for at mindes 100 året for våbenstilstanden og vise deres respekt for de faldne.

Annonce

Løgumkloster: Stemningen på refugiet var andægtig, men alligevel også munter. En respektfuld forsamling, bestående af både inviterede gæster og interesserede, der havde tilmeldt sig en særlig eftermiddag.

- Deres excellencer, ærede gæster, kære alle. På vegne af arrangørerne vil jeg gerne byde velkommen til den her dag, hvor vi sammen kan mindes dem der gav deres liv for deres fædrelande, lød det fra medarrangør og formand for lokalhistorisk forening i Løgumkloster, Vagn Lauritzen.

Selskabet bestod blandt andet af Grev Ingolf og Grevinde Sussie, diplomater fra Belgien, Frankrig og Rusland og også en stor del lokale deltagere, med forskellig tilknytning til krigen, krigsfangergravene og Løgumkloster. Der var også repræsentanter fra det tyske mindretal, blandt andet Løgumklosters tyske præst Matthias Alpen.

Jens Møller fra Løgumkloster var også med til at mindes og han havde et væsentligt budskab.

- Når vi er her i Løgumkloster, så er det vigtigt at det ikke deres og vores historie vi mindes, men at det er vores fælles historie, fordi vi er Sønderjyder, lød det fra lokalpolitikeren.

Grev Ingolf og grevinde Sussie deltog i arrangementet og ved siden af greven havde Biskop Elof Westergaard taget plads. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Diplomater med et budskab

To russiske diplomatfamilier havde tilmeldt sig, sammen med repræsentanter fra den Belgiske og Franske ambassade. Theo Dirix fra den belgiske ambassade havde taget turen til Løgumkloster af flere grunde.

- 100 året er vigtigt at mindes og for mig var Løgumkloster et vigtigt sted at besøge, fordi vi her har fem belgiske grave som jeg har besøgt. Primært for at vise min respekt, men også for at være sammen om denne mindedag, hvor vi er flere lande repræsenteret og det er vigtigt at vi kan være sammen om historiske begivenheder, for at undgå det sker igen i fremtiden, lød det fra Theo Dirix.

Den franske repræsentant Frederik Million nikkede bekræftende og han havde netop samme formål med besøget. At vise sin respekt ved de 10 franske gravsteder og derudover kunne Million se at der er paralleller til den nuværende politiske situation, som gjorde det endnu vigtigere at mindes i fællesskab.

- Den franske præsident lægger i øjeblikket meget vægt på at EU-fællesskabet skal samarbejde om sikkerhedspolitikken og det er vigtigt at vi kan være sammen og stå stærk og forenet, sagde Frederik Million. Både Dirix og Million lagde vægt på at fællesskabet er stærkt, også internationalt og mandag har begge diplomater planlagt at deltage i en mindehøjtidelighed i Købehavn, hvor der også vil være Nato-repræsentanter.

Ved den store mindesten ved Løgumkloster Kirke var der lagt kranse og buketter. Major Vladislav Khlestov fra den russiske ambassade deltog sammen med sin familie i mindedagen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Traditionel spise

Mindedagen i Løgumkloster bestod af både fælles dansk/tysk gudstjeneste, kranselægning ved kirkegården og ved krigsfangegravene, spisning og et foredrag. Ved middagen blev der serveret et måltid der fik smilet frem hos mange. Den sønderjyske egnsret stuvet kålrabi med flæsk kom på bordet.

- Det er rigtig krigskost. Det er noget vi mener kan have været hverdagskost under krigen, men nok uden flæsk, lød det fra Vagn Lauritzen, der holdt styr på mindedagens program dagen igennem.

Vagn Lauritzen, formand for lokalhistorisk forening i Løgumkloster, havde fået til opgave at tage de godt 100 deltagere dennem mindedagens program. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Diplomater fra Belgien og Rusland deltog i mindedagen. Den russiske diplomatsekrtær havde taget hele familien med til Løgumkloster. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce