Annonce
Livsstil

Få affaldet hjem

Illustration: Julie Gry Sveistrup

I slutningen af september kunne man i diverse medier læse om, hvordan dansk affald er blevet fundet dumpet nær beboelsesområder i Malaysia og Indonesien. TV2 kunne berette, at affaldsdumpningerne i Asien kan skyldes, at det er dyrt at skille sig af med affaldet, og at Danmark i øjeblikket ikke har systemerne til at tage sig af det affald, vi sorterer. På samme tid kan man finde Danmark i toppen af 2019-udgaven af SDG Index, som er en rangliste, der fortæller, hvor langt de enkelte lande er kommet med at opnå Verdensmålene. Nærmest komisk vil nogle måske fristes til at sige.

Et af de absolut vigtigste principper i Verdensmålene er ”Leave no one behind”. Derfor bliver jeg så utroligt skuffet, når et land som Danmark ikke lever op til sit ansvar ved at tage vare på vores eget affald. For vi opnår intet ved at sende problemerne over landegrænsen. Tværtimod.

Uanset om man er tilhænger af at være sin egen lykkes smed, eller om man mener, at den stærke skal hjælpe den svage, så kan vi aldrig være tilfredse som samfund, hvis vi ikke kan løse vores egne problemer. Det er så vigtigt, at hvis vi giver håndslag på at sortere vores affald, så skal vi også kunne håndtere de mål og systemer, vi vedtager.

Men ikke alene er det regeringens ansvar. Verdensmålene skal opnås i vores hverdag, uanset om man er politiker, virksomhed eller enkeltperson. Verdensmålene er blevet vedtaget af alle FN’s lande, for at vi alle kan rykke tættere på et bæredygtigt globalt samfund uanset vores udgangspunkt. Verdensmålene er derfor ikke lavet, for at vi kan måle os op ad andre – men op ad os selv. Vi skal hele tiden kigge på, hvordan vi som samfund kan gøre det endnu bedre, end vi gjorde i går.

At investere i affaldshåndtering er et af Danmarks vigtigste bidrag til at opnå Verdensmålene. Ifølge Miljøstyrelsen producerer danskerne i gennemsnit 447 kilo affald årligt. Affald er derfor en signifikant synder for vores miljø og natur. I Danmark brænder vi en stor del af vores affald, fordi vi trods affaldssortering ikke har tilstrækkeligt fungerende systemer til at håndtere den store mænge affald.

Ifølge FN har vi allerede i august hvert år brugt de råstoffer, vi årligt har til rådighed. Hvis vi investerer i vores affaldshåndtering, vil det reducere miljøpåvirkningen fra den store mængde affald som brændes og samtidig sikre, at flere ressourcer bliver genbrugt, så vi ikke behøver at producere nyt.

Indtil da vil jeg - nu hvor skaden er sket - opfordre miljøministeren til at rydde op og få affaldet hjem. Vi skal stå til ansvar for vores eget forbrug, og vi skylder som samfund en undskyldning til Malaysia og Indonesien for de skader, vores handlinger har forvoldt. Snart går finanslovsforhandlingerne ind i sin sidste fase. Hvis vi vil beholde den grønne førertrøje, er affaldshåndtering og affaldssortering et område, vi skal tage seriøst og investere i.

Så kære miljøminister, Lea Wermelin, og finansminister, Nicolai Wammen, vi skal være stolte over vores arbejde med Verdensmålene og ikke vælge de halve løsninger. Det er næste generation, som skal leve med konsekvenserne af vores handlinger i dag – samme generation som vi fortæller, at man ikke må snyde. Få det affald hjem, invester i dansk og europæisk affaldshåndtering og giv det danske samfund sin integritet og tillid tilbage igen ved at opnå Verdensmålene på fair og retfærdig vis.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ansatte er dybt skuffede over lukning af Danfoss-fabrik: Jeg troede fandeme, det var løgn

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

EfB

EfB lejer svensk forsvarsspiller i Malmö

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];