Annonce
Tarm

Få alt muligt fikset: Det er helt gratis

Arkivfoto fra Repair Café på Hovedbiblioteket i Viborg. Den 30. november er der Repair Café på Stationen i Tarm. Foto: Morten Dueholm
På en Repair Café kan man få repareret ting helt gratis. Til første dag i Tarm er over 10 såkaldte "fixere" klar til at hjælpe med at reparere alt muligt. Initiativtageren håber på, at der med tiden kan findes et fast lokale til Repair Caféen.

Tarm: Repair Café er et bæredygtigt udviklingskoncept, hvor frivillige ildsjæle hjælper lokale borgere med at reparere defekte genstande, som ellers var blevet smidt ud. De giver livet tilbage til din mobiloplader, syr flængen i din skjorte, får din brødrister til at riste igen, eller trækker nye ledninger i din gamle lysekrone. Og al hjælp er gratis.

- Jeg hørte om ideen for flere år siden, og syntes allerede dengang, at det var en god idé, så nu skulle det være. Og det har ikke været svært at skaffe fixere. Dem fandt jeg ret hurtigt på lokale facebook-sider, siger initiativtager Majbritt Birkebo Ravnholt, Tarm.

Hun arrangerer den første Repair Café på Stationen i Tarm lørdag 30. november.

Majbritt Birkebo Ravnholt har lagt sit initiativ ind under Repair Café Danmark, det med cafeerne "vil være med til at reducere affald, ændre forbrugsmønstre og skabe viden om og lyst til grøn omstilling. Formålet er at skabe community og fællesskab på tværs af sociale, kulturelle, politiske og religiøse forskelle. Vi vil ændre smid-ud-køb-nyt-kulturen. På længere sigt vil vi påvirke lovgivningen, så ting i højere grad bliver produceret med mulighed for reparation”.

Annonce

Gerne fast sted

Majbritt Birkebo Ravnholt fortæller om ideen til Repair Café Tarm:

- Hvorfor ikke? Det summer af liv og virkelyst i Tarm. Idrætscentret er et godt samlingssted, Furniture Station og Aktivitetspark Tarm er på vej, Mejeriet har bygget om og har masser af undervisning for nu bare at nævne nogle steder og tiltag…

- Repair Café er en naturlig forlængelse af listen over gode, sunde fællesskaber. Målet er at finde et sted, hvor Repair Café kan "flytte ind" én gang om måneden, sådan at vi kan få fixet en masse ting, siger hun.

Mindst 10 fixere klar

De frivillige såkaldte "fixere" står til rådighed med deres kunnen og værktøj. Skal der en ny reservedel til, er det naturligvis for egen regning, men ellers er der ingen penge blandet ind i konceptet.

- Fixerne er en blandet gruppe af mennesker, som har erfaring med at fixe ting, og der er altid plads til flere fixere i gruppen, så hold dig ikke tilbage. Lige nu er der mere end 10 fixere på listen, og de fleste kommer lørdag 30. november, hvor de ser frem til at skulle hjælpe besøgende med at reparere ting, siger Majbritt Birkebo Ravnholt.

- Tilsammen kan vi fixe mange ting: Tøj og smykker, elektroniske ting som for eksempel lamper og computere, mekaniske og motoriserede ting som hækklippere og motorsave. Vi kan også 3D-printe mindre reservedele i plastik, og vi kan sågar hjælpe, hvis strikketøjet driller, siger Majbritt Birkebo Ravnholt.

Også netværk

- Jeg mødte en initiativtager fra én af de andre Repair Cafeer, og hun lagde ikke skjul på, at hendes tilskyndelse for at starte op først og fremmest var, at hun manglede et nyt netværk efter at være flyttet. Og hvorfor ikke mødes om noget meningsfuldt, udveksle erfaringer og drikke noget kaffe sammen? Fællesskaber findes i mange afskygninger og alle, som har noget, de gerne vil have repareret er velkomne. Stationens venner sælger kaffe, te og kage, så hvis man ikke har noget, der skal repareres, kan man jo komme og købe en kop kaffe og få en snak, siger Majbritt Birkebo Ravnholt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce