Annonce
Sønderborg

Få et overblik: Sådan endte det i Sønderborg

Erik Lauritzen (S) kan med opbakning fra Stephan Kleinschmidt (Slesvigsk Parti) og Aase Nyegaard (Fælleslisten) sætte sig fire år mere i borgmester-stolen. Foto: Timo Battefeld

Socialdemokraterne blev den store vinder, og Erik Lauritzen får fire år mere som borgmester.

Sønderborg: Kommunen har fået et nyt byråd. Klokken 01.39 var det endelig valgresultat klar. Allerede tidligt på valgaftenen stod det klart, at Socialdemokraterne ville få et godt valg. En overgang endda med absolut flertal, men det endte med, at partiet fik 15 mandater - en fremgang på tre.

Derfor havde Erik Lauritzen brug for et mandat mere for, at kunne kalde sig borgmester fire år. Og det fik han så rigeligt. En anden af valgets vindere Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti og en af valgets tabere, Aase Nyegaard fra Fælleslisten lavede hurtigt en aftale. Dermed sidder de på i alt 21 af 31 mandater i Sønderborg Byråd - en samlet fremgang for flertalsgruppen på tre mandater i forhold 2013-valget.

Stephan Kleinschmidt blev valgets anden store vinder med 13,4 procent af stemmerne, hvilket betyder, at partiet går frem med to mandater til nu fem pladser i byrådet. Han bliver første viceborgmester, ligesom Slesvigsk Parti får to formandsposter i de politiske udvalg. Fælleslisten får en formandspost.

Sidste parti med fremgang var Dansk Folkeparti og Stefan Lydal. Det gik 0,2 procent frem, hvilket dog ikke var nok til få flere mandater. Partiet bliver på tre pladser.

Valgdagen i Sønderborg under Regions- og Kommunalvalget 2017, tirsdag den 21. november 2017Foto: Timo Battefeld

Stort nederlag til Venstre

Valgets store taber blev Venstre med Peter Hansen i spidsen. Partiet fik 2.248 færre stemmer end ved sidste kommunalvalg og gik to mandater tilbage fra ni til syv.

Gårsdagens valg var også rigtig hård ved de mindre partier/lister. Enhedslisten og Anders Brandt røg med 1,8 procent af stemmerne helt ud. Det samme gjorde Det Konservative Folkeparti med Ole Wandahl Stenshøj som spidskandidat. Partiet fik 2 procent af stemmerne.

Også Fælleslisten fik et skidt valg og fik mere end halveret sit stemmetal fra små 3.000 i 2013 til 1.403. En overgang stod det faktisk til helt at ryge helt ud, men listen med Aase Nyegaard i spidsen endte dog med at få en enkelt plads.

Valgdagen i Sønderborg under Regions- og Kommunalvalget 2017, tirsdag den 21. november 2017Foto: Timo Battefeld
Annonce

Tæller personlige stemmer

Nye Borgerlige og Alternativet, der ikke var opstillet ved sidste valg, kom ikke ind. Partierne endte med henholdsvis 1,3 og 1,1 procent af stemmerne. Alsisk Parti med Bruno Clausen fik 0,3 procent, mens Kristendemokraterne og Radikale Venstre fik henholdsvis 0,2 og 0,7. Kristendemokraterne fik 89 stemmer eller omsat til procenter 0,2.

Tættest af de mindre partier på en plads i det ny byråd var SF og Jørgen Jørgensen, der endte med 2,1 procent af stemmerne. Liberal Alliance og Sarah Marie Grønbæk fik 1,4 procent.

I dag klokken otte begynder optællingen af de personlige stemmer i Skansen. Efter nogle timer forventes det, at man kan sætte navne på medlemmerne af det nye byråd.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Peter har kastet anker midt i fjorden: Han kunne ikke holde ud at bo på land

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Aabenraa

Mand slipper for fængsel efter dødstrusler: - Jeg kommer tilbage og slår dig ihjel

Varde

Kunderne bliver, efter at Kirsten har betalt 50.000 kr for to sure smileyer: - Du får mig ikke til at sige, at loven er retfærdig

Sydjylland

Knap en million syddanskere er fuldt ud vaccinerede: Men smitten stiger i syv ud af ti syd- og sønderjyske kommuner

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Sønderborg

Se video - Bro helt lukket for første gang i 91 år: Sejl med over Alssund

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde For abonnenter

Der var ubetalte regninger for 50 millioner, da gigant-landbrug kollapsede: Hvorfor mistede én underleverandør ikke en øre?

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Vejen

Tage Svendsen har Danmarks fjerdestørste græskar: - Jeg vil over 300 kilo næste år

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Livsstil

Rejsedronningen Lone fylder 60: Kufferten er altid pakket og klar til nye eventyr

Annonce