Annonce
Sønderborg

Få et overblik: Sådan endte det i Sønderborg

Erik Lauritzen (S) kan med opbakning fra Stephan Kleinschmidt (Slesvigsk Parti) og Aase Nyegaard (Fælleslisten) sætte sig fire år mere i borgmester-stolen. Foto: Timo Battefeld

Socialdemokraterne blev den store vinder, og Erik Lauritzen får fire år mere som borgmester.

Sønderborg: Kommunen har fået et nyt byråd. Klokken 01.39 var det endelig valgresultat klar. Allerede tidligt på valgaftenen stod det klart, at Socialdemokraterne ville få et godt valg. En overgang endda med absolut flertal, men det endte med, at partiet fik 15 mandater - en fremgang på tre.

Derfor havde Erik Lauritzen brug for et mandat mere for, at kunne kalde sig borgmester fire år. Og det fik han så rigeligt. En anden af valgets vindere Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti og en af valgets tabere, Aase Nyegaard fra Fælleslisten lavede hurtigt en aftale. Dermed sidder de på i alt 21 af 31 mandater i Sønderborg Byråd - en samlet fremgang for flertalsgruppen på tre mandater i forhold 2013-valget.

Stephan Kleinschmidt blev valgets anden store vinder med 13,4 procent af stemmerne, hvilket betyder, at partiet går frem med to mandater til nu fem pladser i byrådet. Han bliver første viceborgmester, ligesom Slesvigsk Parti får to formandsposter i de politiske udvalg. Fælleslisten får en formandspost.

Sidste parti med fremgang var Dansk Folkeparti og Stefan Lydal. Det gik 0,2 procent frem, hvilket dog ikke var nok til få flere mandater. Partiet bliver på tre pladser.

Valgdagen i Sønderborg under Regions- og Kommunalvalget 2017, tirsdag den 21. november 2017Foto: Timo Battefeld

Stort nederlag til Venstre

Valgets store taber blev Venstre med Peter Hansen i spidsen. Partiet fik 2.248 færre stemmer end ved sidste kommunalvalg og gik to mandater tilbage fra ni til syv.

Gårsdagens valg var også rigtig hård ved de mindre partier/lister. Enhedslisten og Anders Brandt røg med 1,8 procent af stemmerne helt ud. Det samme gjorde Det Konservative Folkeparti med Ole Wandahl Stenshøj som spidskandidat. Partiet fik 2 procent af stemmerne.

Også Fælleslisten fik et skidt valg og fik mere end halveret sit stemmetal fra små 3.000 i 2013 til 1.403. En overgang stod det faktisk til helt at ryge helt ud, men listen med Aase Nyegaard i spidsen endte dog med at få en enkelt plads.

Valgdagen i Sønderborg under Regions- og Kommunalvalget 2017, tirsdag den 21. november 2017Foto: Timo Battefeld
Annonce

Tæller personlige stemmer

Nye Borgerlige og Alternativet, der ikke var opstillet ved sidste valg, kom ikke ind. Partierne endte med henholdsvis 1,3 og 1,1 procent af stemmerne. Alsisk Parti med Bruno Clausen fik 0,3 procent, mens Kristendemokraterne og Radikale Venstre fik henholdsvis 0,2 og 0,7. Kristendemokraterne fik 89 stemmer eller omsat til procenter 0,2.

Tættest af de mindre partier på en plads i det ny byråd var SF og Jørgen Jørgensen, der endte med 2,1 procent af stemmerne. Liberal Alliance og Sarah Marie Grønbæk fik 1,4 procent.

I dag klokken otte begynder optællingen af de personlige stemmer i Skansen. Efter nogle timer forventes det, at man kan sætte navne på medlemmerne af det nye byråd.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Tidligere kasserer i lokal partiforening dømt for mandatsvig: Overførte 136.000 kroner til privat brug

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Styrelse nægter at lukke Corona-ramt skole ned: Hver femte elev er smittet, og spredningen er gået amok

Sport

Kristina Jørgensen sprudlede og blev Danmarks topscorer: Det er bare super fedt, at vi kører dem over - se de herlige billeder

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Sønderborg

Socialdemokratiet har fordelt deres roller i det nye byråd

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sport

VM-festen i det spanske ruller videre: Ungarn fik én på låget i ny dansk håndboldopvisning

Sport For abonnenter

VM-kommentar: Det er nye tider på landsholdet - og heldigvis for det

Sydjylland

Stort spillested er 'pisse skuffet' over nye nedlukninger: Kan miste en halv million og må sende medarbejdere hjem

Annonce