Annonce
Varde

Få indsigt i universitetsforskning om genetik og etiske dilemmaer

Tirsdag 19. november kan man deltage i endnu et af de livestreamede foredrag fra Aarhus Universitet. Denne gang handler det om genterapi og genetiske tests og de dilemmaer, som fremskridt inden for dette felt indeholder. PR-foto

Varde: "Forædling af mennesket - før og nu" er titlen på det livestreamede foredrag fra Aarhus Universitet på Varde Bibliotek tirsdag 19. november kl. 19. Man vil kunne høre om de muligheder, biologividenskaben og genteknologi giver, og de etiske dilemmaer, vi bliver stillet overfor.

I starten af 1900-tallet spillede biologividenskaben en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik. I dag skaber genterapi og genetiske tests etiske dilemmaer - for eksempel når vi bliver syge, er pårørende, får børn eller fravælger at få dem.

Er det et problem for menneskets fremtid, at alle mennesker, selv dem med fysiske og mentale handicap, får børn? Sådanne spørgsmål spillede en vigtig rolle i samfundsdebatten i begyndelsen af 1900-tallet. I dag er der fokus på, hvorvidt vi bør omfavne den moderne genetiks enorme potentiale.

Aftenens foredragsholder er Tobias Wang, der er professor i zoofysiologi, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

Billetter kan bestilles på bibliotekets hjemmeside

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce