Annonce
Varde

Få indsigt i universitetsforskning om genetik og etiske dilemmaer

Tirsdag 19. november kan man deltage i endnu et af de livestreamede foredrag fra Aarhus Universitet. Denne gang handler det om genterapi og genetiske tests og de dilemmaer, som fremskridt inden for dette felt indeholder. PR-foto

Varde: "Forædling af mennesket - før og nu" er titlen på det livestreamede foredrag fra Aarhus Universitet på Varde Bibliotek tirsdag 19. november kl. 19. Man vil kunne høre om de muligheder, biologividenskaben og genteknologi giver, og de etiske dilemmaer, vi bliver stillet overfor.

I starten af 1900-tallet spillede biologividenskaben en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik. I dag skaber genterapi og genetiske tests etiske dilemmaer - for eksempel når vi bliver syge, er pårørende, får børn eller fravælger at få dem.

Er det et problem for menneskets fremtid, at alle mennesker, selv dem med fysiske og mentale handicap, får børn? Sådanne spørgsmål spillede en vigtig rolle i samfundsdebatten i begyndelsen af 1900-tallet. I dag er der fokus på, hvorvidt vi bør omfavne den moderne genetiks enorme potentiale.

Aftenens foredragsholder er Tobias Wang, der er professor i zoofysiologi, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

Billetter kan bestilles på bibliotekets hjemmeside

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce