Annonce
Danmark

Få overblikket: Sådan vil ny regering påvirke landbruget

Udledningen af drivhusgasser i Danmark skal sænkes med 70 procent set i forhold til 1990. Det har Socialdemokratier, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten aftalt. Partierne vil blandt andet nå målet gennem bindende reduktionsmål for landbruget og en ændring af landbrugsstøtten. Foto: Mads Hansen
I den politiske aftale om ny regering, der er indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten er landbruget nævnt flere gange, når partierne redegør for deres planer om at sænke udledningen af drivhusgasser med 70 procent. Her får du overblikket over, hvordan den nye regerings klimamål vil ramme dansk landbrug.
Annonce

1. Landbruget skal forpligtes til at nedbringe udledning

Partierne har aftalt, at landbruget skal have bindende reduktionsmål i forhold til udledning af drivhusgasser, og at landbrugsstøtten skal bruges som redskab til at få landbruget til at omstille til mere bæredygtig produktion.

2. Landbrugsjord skal omdannes til natur

Den nye regering vil også udtage landbrugsjord og omdanne det til natur. Samtidig vil den gennem en biodiversitetspakke lave klare målsætninger for, hvor meget af Danmarks areal, der skal disponeres til naturzoner, der blandt andet indeholder urørt skov og nationalparker. Konkrete initiativer skal sikre at disse målsætninger nås, står der i aftaleteksten. Men der er ikke nogen nærmere angivelse af, hvad initiativerne går ud på.

3. Brugen af sprøjtegifte skal mindskes

Partierne bag aftalen vil nedbringe brugen af sprøjtegifte blandt andet gennem mere bynær skov og ved at undersøge muligheden for at forbyde sprøjtning og gødskning i beskyttede naturområder. Regeringen vil også fremlægge en plan for implementering af EU's vandrammedirektiv.

4. Det økologiske areal skal fordobles

Den nye regering vil hæve ambitionerne for mere økologi og har sat sig som mål at fordoble det økologiske areal, eksporten af økologi og danskernes forbrug af økologi.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce