Annonce
Livsstil

Få styr på byttereglerne i butik og på nettet

Genrefoto

Hvordan er det nu, reglerne er, når du skal bytte en gave? Det kan være svært at huske, og der er forskel på, om gaven er købt i en fysisk butik eller en webshop. Bliv klogere på retur- og byttereglerne her.

Sådan er byttereglerne i fysiske butikker

I fysiske butikker har du ikke nogen lovbestemt ret til at få pengene retur eller få byttet en vare. Forhandleren bestemmer selv, om de vil give bytte- og returret, og hvor længe retten skal gælde. De fleste butikker giver dog alligevel mulighed for at få byttet en vare, men som regel inden for en bestemt frist. Tidsfristen står på byttemærket eller på bonen, og julegaver kan ofte byttes i længere tid end andre varer. Sørg for at få det på skrift, hvis du laver særaftaler med en butik, så der er dokumentation, når gaven skal byttes.

Gavekort er som udgangspunkt gyldige i tre år. Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du ikke accepterer en kortere frist, medmindre der er en god grund til det. Gavekort til oplevelser og andre ydelser er dog ofte gyldige i mindre end tre år. Uanset, hvor længe gavekortet er gyldigt, skal det fremgå klart og tydeligt.

Januar er sæson for udsalg, som kan betyde at butikken har sat prisen ned på den gave, du har modtaget. Du har dog stadig ret til at få hele det beløb, som gaven har kostet, retur.

Annonce

Sådan er byttereglerne for onlinekøb

Hvis du har købt en gave på nettet, er reglerne anderledes end ved køb i fysiske butikker. Du kan fortryde et køb af en gave, du har købt online, og få pengene tilbage. Om gaven kan byttes afhænger dog af, hvad webshoppen tilbyder. Derfor er det vigtigt at læse webshoppens betingelser igennem, så du ved, hvordan vilkårene for retur og bytte er.

Hvis gaven er købt inden for EU har du 14 dages fortrydelsesret, som gælder fra du modtager pakken. Ønsker du at gøre brug af returretten, skal du give butikken besked og returnere varen inden for de 14 dage. Returnerer du varen, skal du have det fulde beløb tilbage, og butikken må ikke nøjes med at give et tilgodebevis. Du har også ret til at få det beløb, som det har kostet at få pakken tilsendt, tilbage. Det gælder dog kun den basisforsendelse, butikken tilbyder, og ikke dyrere ekspresleveringer. Fragt tilbage til sælgeren skal du oftest selv betale, så der er tit en udgift forbundet med at returnere onlinevarer.

Hvis du fortryder et onlinekøb eller skal bytte en vare købt i en webshop, skal du give butikken besked, inden pakken sendes retur. Vær opmærksom på, at en del onlineforretninger har særlige formularer, som skal udfyldes. Andre steder er det nok at sende en mail. Tjek butikkens procedurer på deres hjemmeside. Husk at gemme dokumentation for, at pakken er sendt retur.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk, www.taenk.dk

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russisk storhold

Annonce