Annonce
Kolding

Få timer før afgørelsen: Store brancheorganisationer vil have ministre til at forhindre lukning af Kolding Havn

Et stort flertal i Kolding Byråd vil lukke Kolding Erhvervshavn. Nu forsøger en stribe store brancheorganisationer at stoppe beslutningen. Foto: Søren E. Alwan

Nu trækkes tre ministre ind i sagen om Kolding Byråds lukning af erhvervshavnen i Kolding. Det er uholdbart, at havnelukninger kan træffes på lokalt plan, mener seks brancheorganisationer.

Kolding: Seks store brancheorganisationer trækker nu tre ministre ind i sagen om Kolding Byråds aftale om at lukke Kolding Erhvervshavn til fordel for boliger og rekreative områder i løbet af de næste 25 år i takt med, at havnevirksomhederns lejekontrakter udløber.

Organisationerne opfordrer ministrene til at undersøge lovligheden af beslutningen - og hvis den er lovlig så nøje overveje, hvordan de danske havnes fremtid fremover reguleres på nationalt plan og ikke af de enkelte kommuner.

Det er direktørerne for DI Transport, Landbrug og Fødevarer, Danske Maritime, Danmarks Skibsmæglerforening, Danske Speditører og Danske Havnevirksomheder, der henvender sig til erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og transport-, bygnings-, og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Annonce

Aftalen

Byrådets seks partier, S, R, SF, DF, V og EL har indgået en historisk aftale om fremtiden for Kolding Havns udvikling.

Aftalen indebærer, at erhvervshavnen nedlægges i takt med, at virksomhedernes lejekontrakter udløber eller opsiges. Det kan vare op til 25 år.

Nu skal en detaljeret fremtidsplan beskrive, hvordan hele havneområdet udvikles til ny by med boliger, caféer, service-erhverv, fritidsfaciliteter med mere.

Kolding Havn er en kommunalt ejet selvstyrehavn, der udlejer arealer til virksomheder.

Beslutningen om at lukke havnen vedrører 17 virksomheder med i alt cirka 200 ansatte.

Uholdbart

I et brev til ministrene skriver organisationerne, at Kolding Havn er "en vigtig erhvervshavn, som udgør et knudepunkt i dansk infrastruktur, og som har en betydning, der rækker langt ud over Kolding Kommune. Alligevel mener byrådet i Kolding at have retten til at lade de eksisterende lejekontrakter udløbe og derefter byomdanne denne vigtige infrastruktur. Det er uholdbart, at forsyningen af Danmark på denne måde bliver forringet og fordyret".

Derfor mener organisationerne, at spørgsmålet om havnearealers anvendelse og havnenes fortsatte eksistens ikke udelukkende kan være en lokal beslutning.

"Det må være et nationalt anliggende. Det bør ikke overlades til den enkelte kommune at tage så væsentlige beslutninger om infrastrukturen på denne måde", skriver de seks direktører i deres brev.

De opfordrer direkte ministrene til at undersøge, om staten på nogen måde kan forhindre kommunens afvikling af havnen, og de beder om, at Rådet for Danske Erhvervshavne indkaldes til en drøftelse af problemstillingen.

Implicit

Godt to timer før Kolding Byråds beslutning tirsdag aften om at lukke erhvervhavnen modtog borgmester Jørn Pedersen (V) minister-brevet fra de seks organisationer med sindsro.

Med hensyn til lovligheden forklarer han, at Kolding Kommune har rådført sig med Kommunernes Landsforening.

- Og selvfølgelig er vores beslutning lovlig. Det ligger jo implicit i, at Kolding Havn er en kommunal selvstyrehavn, at vi kan træffe beslutninger om den, siger han.

Borgmesteren hæfter sig ved, at de seks organisationer ikke selv er sikre i deres vurdering.

- De skriver jo, at de - såfremt beslutningen er lovlig - ønsker en fremtidig dialog om de danske havnes fremtid, påpeger han og oplyser i øvrigt, at Kolding Byråds historiske beslutning tirsdag aften træffes under forudsætning af, at alle elementer i den er lovlige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Sønderborg

Så du det?

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce