Annonce
Danmark

Fædre skal ikke ses som sekundære forældre

Debat: Mandeidealet anno 2020 er begrænsende for den måde mænd kan være fædre på. I torsdags var det International Mandedag, og i den anledning vil jeg slå et slag for opgøret med et forældet syn på, hvordan man skal være far.

I de første år af et barns liv bliver manden opfattet som en sekundær forælder, og det forventes ikke at mænd kan varetage barslen lige så godt som kvinder. Mors omsorg bliver vægtet højt, alt imens fars ikke vurderes lige så vigtig. Det kommer ofte til udtryk i beskrivelser af, hvordan mor er helt afgørende vigtig for børn, mens far ikke nødvendigvis spiller en afgørende rolle. Men det er en alt for forsimplet og forkert måde at se tingene på.

Nanna Bonde, På Kant

I dag tager kvinder i gennemsnittet 90 % af barslen, hvilket ofte går ud over mænds tilknytning til deres børn. Flere undersøgelsen viser, at mænd faktisk gerne vil tage mere barsel, men at der bliver set skævt til det på arbejdspladserne.

Annonce

Det tyder altså på at det ikke bare en personlig præference hos manden, men rent faktisk et pres som opstår fra samfundet. Normen i vores samfund er, at barslen tilhører kvinden, og det er bedst, hvis manden holder sig til at gå på arbejde og forsørge sin familie. Men sådan burde det virkelig ikke være. At få børn er et fælles projekt og de fleste mænd vil gerne være en stor del af deres børns liv – og det starter altså allerede, når barnet kommer til verden og oplever den allerførste tryghed. Det skal mænd ikke afskæres fra, fordi vi som samfund har en forventning om, at rigtige mænd ikke tager barsel.

Vi er alle forskellige som mennesker og lever forskellige liv. Det betyder også, at vi har lyst til at indrette os forskelligt og i den sammenhæng kan den kønsstereotype opfattelse af, hvordan rollerne i en familie skal være fordelt være ekstremt begrænsende for den enkelte. Mænd skal stå fast på deres ret til at være en central omsorgsperson for sine børn, og vi skal som samfund droppe forestillingen om, at mænd ikke har det ønske.


Vi er alle forskellige som mennesker og lever forskellige liv. Det betyder også, at vi har lyst til at indrette os forskelligt og i den sammenhæng kan den kønsstereotype opfattelse af, hvordan rollerne i en familie skal være fordelt være ekstremt begrænsende for den enkelte.


Derfor er der brug for et opgør med det mandeideal som begrænser mænd i at være gode fædre for deres børn.

Annonce
Annonce
EfB For abonnenter

Rodebutikken EfB fik en tiltrængt succesoplevelse: Odense Atletikstadion blev til Winfield Road

Varde For abonnenter

To bloddonorer på fire ben: Vidste du, at menneskets bedste ven redder hundeliv?

Esbjerg

Nettet koger: Se hvad 30 rasende og fortvivlede fans mener om EfB-balladen

Livsstil

Deres far blev ramt af et lyn: Torsdag løb sønnerne fra de fleste

Kolding

Ombejlede Asgreen blev hyldet efter succes-sæson: - Man skal huske at være god til at sige nej nogle gange

Haderslev For abonnenter

Bombetrusler: Der blev også skrevet en trussel mod Cliff Richard-koncerten på Gram Slot

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Læserbrev

Derfor rammer Brian Mørk helt skævt

Sønderborg

Lokalt ejendomsselskab har købt sydalsisk kro: Planer om at bygge om

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Erhverv For abonnenter

Ford-forhandler med utraditionelt jobopslag: Ikke nemt at skaffe en mekaniker

Sønderjylland For abonnenter

Musikeren Kasper Buch blev ramt af angst, men det forhindrer ham ikke i at gå på scenen: - Det handler om at blive ven med sin angst

Nordtyskland

Viruseksplosion: Pludselig er Flensborg blandt de mest smitteplagede byer i Tyskland

Annonce