Annonce
Kolding

Fædre skal nu screenes for fødselsdepression

Nybagte fædre i Kolding får nu tilbud om at blive screenet for fødselsdepression, hvis de er hjemme, når sundhedsplejersken kommer besøg i hjemmet, når de nyfødte baby er cirka otte uger. Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen

Alle nybagte fædre i Kolding får nu tilbud om at blive undersøgt for fødselsdepression, når sundhedsplejersken alligevel besøger familien.

Annonce

Kolding: Fremover er det ikke kun Koldings nybagte mødre, der får tilbud om at blive screenet for, om de har en fødselsdepression.

Også alle nybagte fædre i kommunen vil få dette tilbud i forbindelse med, at familien får besøg af en sundhedsplejerske, når babyen er omkring otte uger gammel.

Det er politikerne i social- og sundhedsudvalget, der har besluttet at indføre det nye tilbud, som over 20 andre af landets andre kommuner også allerede har.

Der er dog ikke sat penge af til særlige behandlingstilbud til de mænd, som screeningen afslører. Men Tobias Jørgensen fra Venstre, som har arbejdet for det nye tiltag i flere år, mener, at det vigtigste er, at kommunen nu går i gang med at bruge den test, som kan afsløre, om en far har en fødselsdepression.

- Vi er enige om at gå i gang med at screene nu, for det vigtigste er at finde dem, der er ramt af det. Så kan vi altid finde ud af, hvad vi skal gøre, hvis vi finder nogen. De kan eventuelt blive henvist til egen læge eller til de samtaler, man kan få i sundhedshuset, siger Tobias Jørgensen.

Fødselsdepression

Man anslår, at cirka ti-tolv procent af alle nybagte mødre rammes af en fødselsdepression.Finder man ved en screening i Kolding ud af, at en kvinde har en fødselsdepression, får hun efter en samtale med en sundhedsplejerske tilbud om at komme med i en gruppe for andre mødre med fødselsdepressioner.

Både førstegangs- og flergangsfødende kan blive ramt af fødselsdepression.

Annonce

Vigtigt at hjælpe

Tidligere forskning fra Rigshospitalet viser, at omkring syv procent af alle fædre rammes af en fødselsdepression. For at finde ud af, om en nybagt mor eller far har en fødselsdepression, skal vedkommende svare på en række spørgsmål i en særlig test.

I dag tilbydes mødre det allerede, men Tobias Jørgensen har i flere år ment, at også fædre bør have tilbuddet om at udfylde spørgeskemaet.

- Vi bør gøre noget ved det, når vi kan, og nu ser vi, om der er et behov. Det tror jeg, at der er, og hvis man ikke gør noget ved det, kan det jo medføre, at fædre går og er kede af det, det kan give flere skilsmisser, og ulykkelige familieforhold, siger Tobias Jørgensen.

Hvis det viser sig, at der er et stort behov for at hjælpe mænd med fødselsdepressioner, er han indstillet på at se på, om byrådet skal sætte penge af til et særligt hjælpetilbud til fædre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Den irske pub i turistby får bøde og sur smiley

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce