Annonce
Kolding

Fælder under gågadens skraldespande skal bekæmpe Koldings rotteproblemer

Anders Fromsejer er salgschef hos IntelligentCity, som står bag de nye giftfrie rottefælder, der blandt andet sidder under skraldespandene i gågaden. Foto: Søren Gylling
I cirka en måned har en del af skraldespandene i Kolding Kommune haft påmonteret en ny type af rottefælder, som skal være med til at bekæmpe mængden af rotter i byen. Fælderne giver nemlig automatisk direkte besked til kommunen, når der er gået et skadedyr i fælden.

Kolding: Der er for mange rotter i Kolding Kommune, men et nyt tiltag skal nu forsøge at forebygge problemerne. Under skraldespandene i blandt andet gågaden har der den seneste måned været påmonteret nye rottefælder, som virksomheden IntelligentCity står bag.

- Det smarte ved den her type af fælder er, at de bliver støbt direkte til at passe med størrelsen på skraldespandene. Det betyder, at kommunen ikke har skullet ud og investere i nye, og fælderne er samtidig placeret direkte under skraldespandene. Det gør, at de ikke er synlige i gadebilledet, og at forbipasserende heller ikke vil komme til at se, når der så går en rotte i fælden, siger Anders Fromsejer, der er salgschef hos IntelligentCity.

Virksomheden har solgt i omegnen af 20 fælder til Kolding Kommune, og det smarte ved dem er desuden, at kommunen får direkte besked, når der er gået en rotte i fælden.

- Alle fælderne er udstyret med en sensor, som giver besked direkte ind i en online portal, som kommunen har adgang til. Tanken er så, at de herfra kan give renovationsarbejdere besked, og så kan de automatisk tømme fælderne, når skraldespanden også skal det, siger Anders Fromsejer.

Annonce

Budget på rotteområdet

Rottebekæmpelsesfirma: 4.200.000 kroner.

Leje af fælder og spær: 800.000 kroner.

Kampagneindsatser: 300.000 kroner.

Kattens Værn, IT: 125.000 kroner.

Administration (1½ ÅV): 750.000 kroner.

Samlet: 6.175.000 kroner.

Beløbene kan svinge betydeligt alt efter anmeldelser, vejrforhold og kampagner.

Giftfrie fælder

Rottebekæmpelse i Kolding Kommune har gennem de seneste år medført et væsentligt reduceret giftforbrug per anmeldelse af rotter. Mængden af gift er således faldet fra 1,3 kilo i 2014 til 0,009 kilo i 2018, og tendensen går igen i de nyopsatte fælder i byen.

- Fælderne er helt frie for gift. Det er gældende for alle vores løsninger, og det flugter derfor rigtig fint med den måde Kolding Kommune ønsker at bekæmpe skadedyr i byen, siger Anders Fromsejer.

Reduceringen i mængden af gift har dog ikke betydet, at antallet af rotteanmeldelser er faldet væsentligt, og senest opdagede kommunen en hel rotterede i de tomme ejendomme i Klostergade. Antallet af rotteanmeldelser har således været konstant i de seneste år og lød på 3354 styk i 2014 og 2018 styk i 2018. Det fremgår af referatet fra det seneste møde i plan-, bolig- og miljøudvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce