Annonce
Erhverv

Færøsk fiskeeventyr vokser

Færøernes største lakseproducent, Bakkafrost, slog nye rekorder i 2. kvartal i år. Selskabet er nu lige så dygtig til at tjene penge som Lego.

På Færøene går det ufatteligt godt med salg af laks. I verdens førende lakseproducent, Bakkafrost, kan topchefen Regin Jacobsen nærmest ikke få armene ned.

Bakkafrost er blevet et færøsk erhvervseventyr, der i dag beskæftiger 1.300 medarbejdere heltids- og deltidsmedarbejdere. Verdens største laks bliver her opdrættet i store bure på 14 store farme i fjorde.

Bakkafrost har gjort det igen og slår nye rekorder. I andet kvartal af 2015 overraskende firmaet med med et driftsresultat på 303 mio. kr. mod 212 mio. kr. i samme periode sidste år. Det var en vækst på 43 procent.

Overskuddet efter skat blev i det seneste kvartal 191 mio. kr. ud af en omsætning på 800 mio. kr.

På bundlinien tjente Bakkafrost dermed 2,40 kr. for hver 10 kr. i omsætning. Det lyder måske til at være en joke, at Bakkafrost er lige så god en forretning som danske Lego. Men det er ganske vist.

»Vi har i mange år haft en god indtjening specielt, efter vi har fået en ny veterinærlovgivning på Færøerne. Vores lakseopdræt har klaret sig meget godt i forhold til international lakseopdræt,« siger administrerende direktør Regin Jacobsen med færøsk beskedenhed.

Færøerne, der har tre lakseproducenter, er kendt for sine sunde fisk og lavt medicinforbrug. Samtidig producerer Bakkafrost, der er langt det største af de tre, rekordstore store fisk på i gennemsnit seks kilo.

»Vi kan levere premiumlaks med anden smag, end man ellers kender. Vi kommer ind på markeder, hvor vi kan få langt højere priser end vore konkurrenter,« siger den administrerende direktør.

Over en fem års periode har Bakkafrost haft mere end 30 procent bedre resultater norsk industri og langt bedre chilensk industri, der næsten ingen penge tjener.

»Store fisk giver en højere pris,« fastslår Regin Jacobsen.

Bakkafrost høstede over 14.000 ton laks i andet kvartal i år. Det er den største produktion nogensinde i et enkelt kvartal.

I første halvår af 2015 steg Bakkafrosts omsætning til 1,4 milliarder kr. mod 1,3 milliarder kr. i samme periode sidste år.

Selskabets logo er en rød krone, der skal signalere kvalitet. De fem takker - eller fem stjerner, skal vise, at selskabet leverer produkter af højeste kvalitet. Vi ser dem ikke herhjemme, de bliver eksporteret til resten af verden.

Selskabet eksporterer ferske og frosne lakseportioner og hele laks til røgerier og fabrikker, der laver færdige middagsmåltider samt store og mellemstore internationale detailkæder.

Køberne er især kunder i USA og Europa, men også Rusland og Asien er vigtige markeder. Bakkafrost får sine højeste priser i USA og de næsthøjeste priser i Rusland.

Bakkafrost ser vækst forude og venter, at det globale laksemarked vokser med fire til fem procent i år og lidt mindre i 2016.

Selskabets strategi er ikke en udvidelse af produktionen, men at få en stabil vækst i omsætning og indtjening via en effektivisering af produktionen og forædling af produkterne på Færøerne.

Selskabet investerer i år og de kommende år 1,5 milliarder kr. En del af pengene går til opførelse af en ny forædlingsfabrik, som skal være klar til produktion i første halvår 2016. Den erstatter syv eksisterende fabrikker.

«Den nye fabrik giver os mulighed for at producere flere og mere avancerede produkter,« fortæller Regin Jacobsen.

Han regner i øvrigt med, at Bakkafrost og to andre lakseproducenter, der beskæftiger i alt 1.500 ansatte, inden for et par år vil ansætte yderligere et par hundrede medarbejdere. Hertil kommer mange ansatte hos en række underleverandører.

Bakkafrost har en meget stor egenkapital på 2,2 milliarder kr. Færøerne har aldrig haft selskaber i den klasse.

Bakkafrost har en markedsværdi på 8,3 milliarder kr. Administrerende direktør Regin Jacobsen og hans mor, der ejer 20 procent af aktierne, er fortsat milliardærer. De to er i øjeblikket gode for omkring 1,6 milliarder kr.

Firmaet er i sin tid startet af bl.a. Regin Jacobsens far.

Annonce

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Erhverv For abonnenter

Design-virksomhed i Kolding med kunder som Eiffeltårnet og Dokk1 har som planlagt stort minus igen: Moderselskab punger ud med 35 mio. kroner

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Annonce