Annonce
Nordtyskland

Færre asylansøgere rejser frivillig hjem

Som gruppeformand for SSW i landdagen i Kiel kritiserer Lars Harms den nuværende regerings hjemsendelsespolitik. Foto: Lars Salomonsen.
Der dansk-frisiske SSW i den slesvig-holstenske landdag vil have fokus på frivillighed, når det handler om hjemsendelse af asylansøgere. Men færre benytter sig af muligheden
Annonce

KIEL: Sammenlignet med tidligere benytter færre asylansøgere med ophold i Slesvig-Holsten sig efterhånden af muligheden for frivillig hjemrejse. Frem mod udgangen af september i år rejste 597 udlændinge frivilligt retur til deres hjemlande. Det svarer nogenlunde til niveauet det foregående år. I 2017 var der til gengæld 1629 personer, som af egen drift rejse hjem med støtte fra delstaten.

Det fremgår af delstatsregeringens svar på en parlamentarisk forespørgsel fra den dansk-frisiske SSW-fraktion i landdagen.

- Fokus må være på frivillighed. Jeg finder det yderst beklageligt, at regeringskoalitionen har opgivet en human håndtering af hjemsendelserne. Overrasket er jeg ikke, siger SSW’s gruppeformand, Lars Harms.

Han henviser til, at den nuværende ministerpræsident, Daniel Günther, fra det konservative CDU allerede under valgkampen i 2016 kritiserede den daværende regering for at satse for meget på frivillige hjemrejser.

Ikke kun antallet af frivillige hjemrejser er dalet med to tredjedele. Også udvisninger er blevet mere sjældne. Frem mod udgangen af september 2019 blev 290 personer hjemsendt mod deres vilje. I 2018 var det 171. Året før blev 338 udvist. Men under den tidligere, socialdemokratisk ledede regering blev 840 udlændinge udvist i 2016.

På højrefløjen er der opstået en myte om, at afviste asylansøgere i stort tal gør modstand mod udvisninger.

Lars Harms, SSW.

Annonce

Udvisninger mislykkes

I de første ni måneder af 2019 mislykkedes 899 udvisninger. 356 gange var forklaringen, at de afviste asylansøgere var gået under jorden eller i hvert fald ikke befandt sig på den formodede adresse.

- Men på højrefløjen er der opstået en myte om, at afviste asylansøgere i stort tal gør modstand mod udvisninger. Størstedelen af dem mislykkes af ganske andre årsager. For eksempel kan det være medicinske grunde, nye afgørelser hos udlændingemyndighederne eller slet og ret fordi, de pågældende faktisk allerede på egen hånd er taget hjem, uden det er blevet registreret, forklarer Lars Harms.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Debat: Luk turistkontoret i Ribe

Annonce