Annonce
Aabenraa

Færre besøgende: Bibliotek sætter sin lid til Genforeningsparken

Aabenraa-bibliotekerne fik 320.000 besøgende sidste år. Det er det samme som godt fem besøg pr. indbygger i kommunen. Foto: Timo Battefeld
Borgerne i Aabenraa Kommune går mindre på biblioteket end landsgennemsnittet. Chef for bibliotekerne håber, det ændrer sig, når Genforeningsparken står færdig til foråret. Men i hendes verden er besøgstal ikke alt.

Aabenraa: Den nye Genforeningspark skal være med til at binde biblioteket sammen med resten af byen.

Det håber i hvert fald Charlotte Stoltenberg, leder af bibliotekerne og kulturhusene i Aabenraa Kommune. I gårsdagens avis kunne vi fortælle, at mens borgerne er usædvanligt flittige til at gå på biblioteket i Sønderborg Kommune – otte besøg om året pr. person - så kniber det mere i Aabenraa Kommune, hvor tallet er fem besøg, ét under landsgennemsnittet.

Her kan de nye rammer i Genforeningsparken, som biblioteket i Aabenraa bliver en del af, være med til at trække flere til, mener Charlotte Stoltenberg.

- Vi skulle gerne have flere borgere til den nordlige del af byen, for vi er lidt frakoblet gågaden, som det er lige nu. Når Genforeningsparken er færdig (til foråret, red.), bliver vi forhåbentlig en større og mere attraktiv del af det samlede byrum, siger hun.

Annonce

Besøgstal på bibliotekerne

  • De 320.000 besøgende, som bibliotekerne i Aabenraa Kommune havde sidste år, er det laveste tal siden 2014, hvor der var 306.000 besøgende. I 2015 besøgte 349.000 bibliotekerne, året efter var det 367.000 besøgende, og året efter var tallet 347.000.
  • Til sammenligning besøgte 324.000 bibliotekerne i Haderslev Kommune sidste år, mens tallet var 579.000 for Sønderborg Kommune og 163.000 for Tønder Kommune.

De fysiske rammer

Hun er ikke overrasket over, at tallene er højere i eksempelvis Sønderborg.

- Når man bygger et nyt, lækkert bibliotek med flere funktioner under samme tag, som de har gjort i Sønderborg, trækker det bare nye til. Det kan du også se med Dokk1 i Aarhus, Kulturværftet i Helsingør og Kulturøen i Middelfart. Det handler om at have et attraktivt, fælles byrum, hvor folk kan være sammen, og de fysiske rammer betyder generelt bare rigtig meget, siger Charlotte Stoltenberg.

Der er ikke ligefrem et nyt bibliotek på vej i Aabenraa, men det betyder ikke, at der ikke er udvikling at spore hos Aabenraa-bibliotekerne, mener hun.

- Vi er inden for den seneste tid blevet lagt sammen med kommunens kulturhuse og borgerhuse, så det forventer vi os en synergieffekt af. Eksempelvis putter vi nogle aktiviteter ind i Nygadehuset, som vi ikke ville have gjort tidligere. Så vi er bestemt en organisation i bevægelse, siger Charlotte Stoltenberg.

Ikke kun besøgstal

I alt besøgte 320.000 personer bibliotekerne i Aabenraa sidste år, og det er et mindre fald fra de tidligere år. Generelt kan besøgstallet dog ikke stå alene, når Charlotte Stoltenberg skal evaluere, hvordan bibliotekerne præsterer.

- Vi er sat i verden for at fremme oplysningen, uddannelse og kulturelle aktiviteter. Vi kunne sagtens booste besøgstallene med en masse tivoli-aktiviteter, men det er ikke det, vi er sat i verden for, og det er ikke det, kommunens midler skal bruges på, siger hun.

Desuden bruges der kræfter på aktiviteter ude på skolerne og i bydelen Høje Kolstrup, hvor bibliotekernes medarbejdere laver sprogindsats, guidet fælles læsning og undervisning.

- Så det er en måde, vi kommer ud til folk i relevante rammer i stedet for, at de skal komme til os. Det kan heller ikke aflæses i det rene besøgstal, forklarer Charlotte Stoltenberg.

Når Genforeningsparken står færdig til næste år, vil biblioteket komme til at dele indgang med Folkehjem. Illustration: Aabenraa Kommune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce