Annonce
Aabenraa

Færre besøgende: Bibliotek sætter sin lid til Genforeningsparken

Aabenraa-bibliotekerne fik 320.000 besøgende sidste år. Det er det samme som godt fem besøg pr. indbygger i kommunen. Foto: Timo Battefeld
Borgerne i Aabenraa Kommune går mindre på biblioteket end landsgennemsnittet. Chef for bibliotekerne håber, det ændrer sig, når Genforeningsparken står færdig til foråret. Men i hendes verden er besøgstal ikke alt.
Annonce

Aabenraa: Den nye Genforeningspark skal være med til at binde biblioteket sammen med resten af byen.

Det håber i hvert fald Charlotte Stoltenberg, leder af bibliotekerne og kulturhusene i Aabenraa Kommune. I gårsdagens avis kunne vi fortælle, at mens borgerne er usædvanligt flittige til at gå på biblioteket i Sønderborg Kommune – otte besøg om året pr. person - så kniber det mere i Aabenraa Kommune, hvor tallet er fem besøg, ét under landsgennemsnittet.

Her kan de nye rammer i Genforeningsparken, som biblioteket i Aabenraa bliver en del af, være med til at trække flere til, mener Charlotte Stoltenberg.

- Vi skulle gerne have flere borgere til den nordlige del af byen, for vi er lidt frakoblet gågaden, som det er lige nu. Når Genforeningsparken er færdig (til foråret, red.), bliver vi forhåbentlig en større og mere attraktiv del af det samlede byrum, siger hun.

Besøgstal på bibliotekerne

  • De 320.000 besøgende, som bibliotekerne i Aabenraa Kommune havde sidste år, er det laveste tal siden 2014, hvor der var 306.000 besøgende. I 2015 besøgte 349.000 bibliotekerne, året efter var det 367.000 besøgende, og året efter var tallet 347.000.
  • Til sammenligning besøgte 324.000 bibliotekerne i Haderslev Kommune sidste år, mens tallet var 579.000 for Sønderborg Kommune og 163.000 for Tønder Kommune.

Annonce

De fysiske rammer

Hun er ikke overrasket over, at tallene er højere i eksempelvis Sønderborg.

- Når man bygger et nyt, lækkert bibliotek med flere funktioner under samme tag, som de har gjort i Sønderborg, trækker det bare nye til. Det kan du også se med Dokk1 i Aarhus, Kulturværftet i Helsingør og Kulturøen i Middelfart. Det handler om at have et attraktivt, fælles byrum, hvor folk kan være sammen, og de fysiske rammer betyder generelt bare rigtig meget, siger Charlotte Stoltenberg.

Der er ikke ligefrem et nyt bibliotek på vej i Aabenraa, men det betyder ikke, at der ikke er udvikling at spore hos Aabenraa-bibliotekerne, mener hun.

- Vi er inden for den seneste tid blevet lagt sammen med kommunens kulturhuse og borgerhuse, så det forventer vi os en synergieffekt af. Eksempelvis putter vi nogle aktiviteter ind i Nygadehuset, som vi ikke ville have gjort tidligere. Så vi er bestemt en organisation i bevægelse, siger Charlotte Stoltenberg.

Annonce

Ikke kun besøgstal

I alt besøgte 320.000 personer bibliotekerne i Aabenraa sidste år, og det er et mindre fald fra de tidligere år. Generelt kan besøgstallet dog ikke stå alene, når Charlotte Stoltenberg skal evaluere, hvordan bibliotekerne præsterer.

- Vi er sat i verden for at fremme oplysningen, uddannelse og kulturelle aktiviteter. Vi kunne sagtens booste besøgstallene med en masse tivoli-aktiviteter, men det er ikke det, vi er sat i verden for, og det er ikke det, kommunens midler skal bruges på, siger hun.

Desuden bruges der kræfter på aktiviteter ude på skolerne og i bydelen Høje Kolstrup, hvor bibliotekernes medarbejdere laver sprogindsats, guidet fælles læsning og undervisning.

- Så det er en måde, vi kommer ud til folk i relevante rammer i stedet for, at de skal komme til os. Det kan heller ikke aflæses i det rene besøgstal, forklarer Charlotte Stoltenberg.

Når Genforeningsparken står færdig til næste år, vil biblioteket komme til at dele indgang med Folkehjem. Illustration: Aabenraa Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Debat: Luk turistkontoret i Ribe

Annonce