Annonce
Sydjylland

Færre drømmer om at studere i Syd- og Sønderjylland

Det er svært at stille noget op mod unges trang til at studere i store byer som Aarhus og København, siger rektor på UC Syd, der dog mener, at der er en række fordele ved at vælge en uddannelse i Syd- og Sønderjylland. Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Færre kommende studerende har haft landsdelens uddannelser som topprioritet, og flere uddannelser end sidste år står nu med ledige pladser. Det er en vanskelig opgave at gøre os attraktive, siger rektor på UC Syd.
Annonce

Uddannelse: Langt de fleste af landets kommende studerende er kommet ind på deres drømmestudie.

Således har fire ud af fem fået tildelt deres førsteprioritet. Men den førsteprioritet ligger ikke nødvendigvis i Syd- og Sønderjylland. Tværtimod har 120 færre ansøgere end sidste år krydset en uddannelse i landsdelen af som deres primære ønske. Det er et fald på 2,6 procent.

Kun Designskolen i Kolding og Erhvervsakademi Kolding er blevet valgt som førsteprioritet af flere ansøgere end sidste år.

Derimod har næsten 100 færre valgt en professionsbacheloruddannelse på UC Syd som sin førsteprioritet, mens tallet er faldet med knap 60 for SDU i Kolding og Sønderborg.

Annonce

Vanskelig opgave

Den vigende interesse for at studere i landsdelen ærgrer Birthe Friis Mortensen, rektor på UC Syd.

- Vi ville rigtig gerne have flere ansøgere, men det er frygteligt vanskeligt at gøre os attraktive. Det er svært at kæmpe mod, at mange unge gerne vil væk og mod de store byer, siger rektoren, som peger på, at det også spiller ind, at færre i landsdelen tager en ungdomsuddannelse og i stedet kaster sig over ufaglært arbejde, hvorfor de slet ikke er kvalificerede til at søge ind på kvote 1.

Antal ansøgere og optagne på landsdelens uddannelsesinstitutioner

Ansøgere og optagne på uddannelsessteder i Syd- og Sønderjylland 2020 (i parentes ses samme antal i 2019)

SDU (i Esbjerg, Kolding og Sønderborg):

- 2341 ansøgere (2336)

- 714 optagne (753)

AAU (Esbjerg)

- 383 ansøgere (340)

- 89 optagne (96)

Professionshøjskolen UC SYD:

- 4942 ansøgere (5223)

- 1897 optagne (1851)

Erhvervsakademi SydVest:

- 1476 ansøgere (1445)

- 547 optagne (530)

Erhvervsakademi Kolding:

- 1421 ansøgere (1264)

- 506 optagne (448)

Designskolen Kolding:

- 410 ansøgere (366)

- 75 optagne (74)

Fredericia Maskinmesterskole (har afdeling i Esbjerg)

- 205 ansøgere (180)

- 102 optagne (104)

Hos UC Syd er der allerede fokus på, hvordan institutionens udbud af studier fordelt i Esbjerg, Aabenraa, Haderslev og Kolding kan komme højere op på unges prioriteringsliste. Blandt andet sættes der hårdt ind med kampagner på de sociale medier.

- Vi skal gøre det synligt, at man hos os kan få et studieliv med fantastisk gode værdier. Her er et trygt miljø, man kan få en bolig, der er til at betale, underviserne kan huske, hvem man er, og man kan møde sine medstuderende nede i Brugsen, siger Birthe Friis Mortensen.

Annonce

Ledige pladser

Selvom færre af de kommende studerende har haft landsdelens uddannelser som topprioritet, har uddannelsesinstitutionerne i Syd- og Sønderjylland samlet set optaget lidt flere studerende end sidste år.

Her er der stadig ledige pladser

104 uddannelser i Region Syddanmark har stadig ledige pladser. Her er et udpluk, resten finder du på jv.dk.

 • Bygningskonstruktør i Esbjerg.
 • Designkultur i Kolding.
 • Driftsteknolog-offshore i Esbjerg.
 • Finansøkonom i Sønderborg eller Kolding.
 • Laborant i Esbjerg.
 • Markedsføringsøkonom i Esbjerg, Kolding eller Sønderborg.
 • Folkeskolelærer i Haderslev eller Esbjerg.
 • Civilingeniør i Esbjerg.
 • Pædagog i Esbjerg.
 • Socialrådgiver i Esbjerg.
 • International erhvervsøkonomi med fremmedsprog i Sønderborg.

På landsplan er tendensen den samme. 69.529 ansøgere har fået tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Det er en stigning på seks procent i forhold til 2019.

De 10.686 kvalificerede ansøgere, der omvendt har fået et afslag, kan med fordel kigge mod det syddanske. I Region Syddanmark har 104 uddannelser nemlig stadig ledige pladser mod 86 uddannelser sidste år. Det gør regionen til det sted i landet med næstflest ledige studiepladser kun overgået af Region Midtjylland.


Vi ville rigtig gerne have flere ansøgere, men det er frygteligt vanskeligt at gøre os attraktive. Det er svært at kæmpe mod, at mange unge gerne vil væk og mod de store byer.

Birthe Friis Mortensen, Rektor på UC Syd.


I Syd- og Sønderjylland betyder det, at der stadig er ledige pladser på alle uddannelsesinstitutioner bortset fra Designskolen i Kolding. På UC Syd kan du blandt andet stadig søge ind som lærer eller laborant, oplyser rektoren.

Annonce

Vigtig fastholdelse

Ifølge Per Krabbe Mølgaard, der er centerleder ved Studievalg Danmark i Sydjylland, skyldes de mange ledige studiepladser ikke, at der er kommet et markant større udbud at vælge mellem.

- Det er i småtingsafdelingen. De flere studiepladser, der er kommet, er der ikke nok ansøgere til, fastslår centerlederen, som oplever, at studiernes fysiske placering fylder meget for de unge, når de står over for at skulle vælge.

- Det er ikke det eneste parameter, der tæller, men det er højt oppe på listen. Hvis man står og skal læse til lærer og er villig til at rejse efter det, så trækker Aarhus og det pulserende storbyliv bare mere end Esbjerg, siger Per Krabbe Mølgaard.

Hos Studievalg Danmark prøver vejlederne derfor at informere de spirende studerende om de muligheder, landsdelens studiebyer har at byde på - også uden for klasselokalet.

- Vi forsøger ikke at overbevise dem om at blive, men vi udfordrer dem, der er klar på det, for det gode studieliv findes ikke kun i storbyen. Men det er næsten en umulig opgave, siger Per Krabbe Mølgaard, som dog understreger vigtigheden af ikke at give op.

- Vi skal blive ved med at synliggøre, at det er en mulighed at læse her. Der er jo brug for at fastholde nogle også efter studietiden. Mange studier viser, at hvis man først er begyndt at læse i en by, bliver man oftest også boende der, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt

Smitten daler i de fleste kommuner: Kolding tager et spring i den forkerte retning

EfB

Kommentar: Nyttige øretæver til EfB

Annonce