Annonce
Esbjerg

Færre røde bøffer og mindre biltransport i 8.a.

Eleverne i 8.a på Ansgarskolen i Ribe vedtog med stort flertal, at de i denne uge skal prøve at leve mere CO2 neutralt - blandt andet via deres kost. Fra venstre er det Dite, Emilie, Emma og til højre i forgrunden Alice fra 8.a. Foto: André Thorup

De 25 elever i 8.a på Ansgarskolen i Ribe vil i denne uge spise mindre kød, køre mindre i bil og cykle mere. Alt sammen med det formål - hver især - at forbruge mindre CO2 og dermed gavne jordens klima. Og på fredag tager de til klimamarch i Ribe.

Annonce

RIBE: De er ikke fanatikere, og de er heller ikke specielt "hellige" - de 25 elever i 8.a på Ansgarskolen i Ribe. Men i denne uge vil de alligevel via kosten og deres trafikvaner forsøge at leve en lille smule sundere og forbruge mindre CO2 ved blandt andet at spise mindre kød.

Eleverne i klassen er nemlig meget engagerede og optaget af hvordan de selv kan bidrage til på det helt nære plan at mindske udledningen af CO2, fortæller deres klasse- og samfundsfagslærer, Mikkel Willerslev.

- Vi havde et tema om miljøpolitik i samfundsfagstimerne, og her var der et par elever, der foreslog, at vi selv kunne lave et eksperiment og prøve at spise CO2 neutralt i en uge. Det holdt vi så en afstemning om, og 90 procent af eleverne i klassen stemte for ideen, fortæller Mikkel Willerslev.

I sidste uge registrerede eleverne alt, hvad de spiste alle ugens syv dage. Med de kendte spisevaner eleverne har hver især. I denne uge gør eleverne det samme.

15-årige Viktor Kirkegaard var én af de elever, som var med til at foreslå dette uges CO2-projekt i 8.a.

Han fortæller, at han i sidste uge spiste enten kød eller fisk seks af ugens syv dage.

- I vores familie lever vi faktisk rimelig sundt. Vi får mad i måltidskasser fra Årstiderne. Men i denne uge vil jeg spise mindre kød end jeg gjorde i sidste uge. Specielt vil jeg spise mindre oksekød. I forvejen spiser vi hjemme hos os ikke så meget oksekød. Men jeg har fritidsjob på Burger King, og her vil jeg nok spise en salat i stedet for en burger, fortæller Viktor Kirkegaard.

Kostplan

Eleverne i 8.a. har fået udleveret en kostplan, udarbejdet af en kostvejleder til en sund og mindre CO2-belastende kost. Nogle af rådene lyder blandt andet, at man tager cyklen eller går hen til købmanden eller supermarkedet i stedet for at tage bilen. At man køber danske, økologiske fødevarer, gerne lokalt producerede. At man spiser rester og dermed mindsker madspilet, at man spiser mere grønt og mindre kød. Som led i denne uges CO2-projekt skal eleverne på torsdag også ud på et løb på enten to eller 3,5 kilometer - det handler mest om at gavne elevernes sundhed, fortæller Mikkel Willerslev, som også er idrætslærer for 8.a.

15-årige Viktor Kirkegaard og 14-årige Anna Lucia Ibsen er to af de elever i 8.a, som i denne uge har tænkt sig at omlægge deres kost - og blandt andet skære ned på forbruget af kød for på den måde selv at bidrage til en reduktion i CO2 forbruget. Foto: André Thorup
Annonce

Kødfri dag

14-årige Anna Lucia Ibsen fortæller, at hun spiste kød hver dag i sidste uge.

- Men det var nu mest kylling, som ikke er nær så CO2 belastende som oksekød. Hjemme hos os spiser vi bulgur og kylling, så vi lever rimelig sundt. Jeg har også fået min mor med på, at vi skal have en kødfri dag om ugen. Min mor synes det er en god idé, at vi nedsætter kødforbruget, fortæller Anna Lucia Ibsen.

Hun fortæller også, at hun har fritidsjob på et pizzaria, og her vil hun i fremtiden også spise enten vegetar- eller pizza med fisk for på den måde at skære ned på kødforbruget.

De 25 elever i 8.a. på Ansgarskolen vil på fredag formiddag også deltage i den klimamarch, som tre gymnasieelever i Ribe har planlagt.

- Vi havde allerede besluttet os for at være med, inden vi begyndte på vores CO2-projekt i denne uge, fortæller Viktor Kirkegaard.

Camilla og Emilie Maria fra 8.a studerer billeder fra en naturkatastrofe, som verden i de senere år har været vidne til mange af - katastrofer udløst af klimaforandringer. Foto: André Thorup
Tristan og Frederik er to af eleverne i 8.a, som i denne uge både skal reducere deres CO2-udledning af samtidig deltage i en klimamarch i Ribe. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Klaus Sandfeld ny V-kandidat

Esbjerg

Revet ned fra hylderne: Corona får esbjergenserne til at gå amok i julelys

Annonce