Annonce
Esbjerg

Færre røde bøffer og mindre biltransport i 8.a.

Eleverne i 8.a på Ansgarskolen i Ribe vedtog med stort flertal, at de i denne uge skal prøve at leve mere CO2 neutralt - blandt andet via deres kost. Fra venstre er det Dite, Emilie, Emma og til højre i forgrunden Alice fra 8.a. Foto: André Thorup

De 25 elever i 8.a på Ansgarskolen i Ribe vil i denne uge spise mindre kød, køre mindre i bil og cykle mere. Alt sammen med det formål - hver især - at forbruge mindre CO2 og dermed gavne jordens klima. Og på fredag tager de til klimamarch i Ribe.

RIBE: De er ikke fanatikere, og de er heller ikke specielt "hellige" - de 25 elever i 8.a på Ansgarskolen i Ribe. Men i denne uge vil de alligevel via kosten og deres trafikvaner forsøge at leve en lille smule sundere og forbruge mindre CO2 ved blandt andet at spise mindre kød.

Eleverne i klassen er nemlig meget engagerede og optaget af hvordan de selv kan bidrage til på det helt nære plan at mindske udledningen af CO2, fortæller deres klasse- og samfundsfagslærer, Mikkel Willerslev.

- Vi havde et tema om miljøpolitik i samfundsfagstimerne, og her var der et par elever, der foreslog, at vi selv kunne lave et eksperiment og prøve at spise CO2 neutralt i en uge. Det holdt vi så en afstemning om, og 90 procent af eleverne i klassen stemte for ideen, fortæller Mikkel Willerslev.

I sidste uge registrerede eleverne alt, hvad de spiste alle ugens syv dage. Med de kendte spisevaner eleverne har hver især. I denne uge gør eleverne det samme.

15-årige Viktor Kirkegaard var én af de elever, som var med til at foreslå dette uges CO2-projekt i 8.a.

Han fortæller, at han i sidste uge spiste enten kød eller fisk seks af ugens syv dage.

- I vores familie lever vi faktisk rimelig sundt. Vi får mad i måltidskasser fra Årstiderne. Men i denne uge vil jeg spise mindre kød end jeg gjorde i sidste uge. Specielt vil jeg spise mindre oksekød. I forvejen spiser vi hjemme hos os ikke så meget oksekød. Men jeg har fritidsjob på Burger King, og her vil jeg nok spise en salat i stedet for en burger, fortæller Viktor Kirkegaard.

Annonce

Kostplan

Eleverne i 8.a. har fået udleveret en kostplan, udarbejdet af en kostvejleder til en sund og mindre CO2-belastende kost. Nogle af rådene lyder blandt andet, at man tager cyklen eller går hen til købmanden eller supermarkedet i stedet for at tage bilen. At man køber danske, økologiske fødevarer, gerne lokalt producerede. At man spiser rester og dermed mindsker madspilet, at man spiser mere grønt og mindre kød. Som led i denne uges CO2-projekt skal eleverne på torsdag også ud på et løb på enten to eller 3,5 kilometer - det handler mest om at gavne elevernes sundhed, fortæller Mikkel Willerslev, som også er idrætslærer for 8.a.

15-årige Viktor Kirkegaard og 14-årige Anna Lucia Ibsen er to af de elever i 8.a, som i denne uge har tænkt sig at omlægge deres kost - og blandt andet skære ned på forbruget af kød for på den måde selv at bidrage til en reduktion i CO2 forbruget. Foto: André Thorup

Kødfri dag

14-årige Anna Lucia Ibsen fortæller, at hun spiste kød hver dag i sidste uge.

- Men det var nu mest kylling, som ikke er nær så CO2 belastende som oksekød. Hjemme hos os spiser vi bulgur og kylling, så vi lever rimelig sundt. Jeg har også fået min mor med på, at vi skal have en kødfri dag om ugen. Min mor synes det er en god idé, at vi nedsætter kødforbruget, fortæller Anna Lucia Ibsen.

Hun fortæller også, at hun har fritidsjob på et pizzaria, og her vil hun i fremtiden også spise enten vegetar- eller pizza med fisk for på den måde at skære ned på kødforbruget.

De 25 elever i 8.a. på Ansgarskolen vil på fredag formiddag også deltage i den klimamarch, som tre gymnasieelever i Ribe har planlagt.

- Vi havde allerede besluttet os for at være med, inden vi begyndte på vores CO2-projekt i denne uge, fortæller Viktor Kirkegaard.

Camilla og Emilie Maria fra 8.a studerer billeder fra en naturkatastrofe, som verden i de senere år har været vidne til mange af - katastrofer udløst af klimaforandringer. Foto: André Thorup
Tristan og Frederik er to af eleverne i 8.a, som i denne uge både skal reducere deres CO2-udledning af samtidig deltage i en klimamarch i Ribe. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce