Annonce
Danmark

Færre udlændinge mister retten til at være i Danmark

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Stik imod ønske om at langt flere opholdstilladelser inddrages ser antallet af inddragelser ud til at falde.

Antallet af opholdstilladelser, som bliver inddraget eller nægtet forlænget, ser ud til at falde markant i år.

Det viser de seneste tal fra Udlændingestyrelsen, skriver Kristeligt Dagblad.

I 2018 mistede 463 flygtninge og familiesammenførte retten til at opholde sig i Danmark. Til og med den 1. oktober i år er tallet 183 personer. Dermed ser antallet af inddragne opholdstilladelser ud til at blive halveret i 2019.

Det kan ifølge Peter Starup, lektor i udlændingeret på Syddansk Universitet, skyldes, at eksempelvis somalierprojektet er ved at løbe tør for sager.

I det gik myndighederne specifikt efter at kigge på herboende somalieres ret til ophold.

Starup advarer mod at tro, at paradigmeskiftet vil føre til, at langt flere udlændinge mister retten til at være i Danmark.

- Paradigmeskiftet betyder ikke, at opholdstilladelser per automatik bliver inddraget. Der skal stadigvæk laves konkrete, individuelle vurderinger og ses på sikkerheden i hjemlandet.

- Hvis man har familie eller har været længe i Danmark, taler det stadigvæk for, at man kan blive, siger Peter Starup til Kristeligt Dagblad.

Som en del af paradigmeskiftet blev der afsat knap 100 millioner kroner til en række indsatser, så Udlændingestyrelsen kan inddrage flere opholdstilladelser.

Blandt andet skal 300 asylsager hvert år screenes for at se, om flygtninge fra eksempelvis Syrien, Somalia eller Afghanistan stadig har krav på at være i Danmark.

I den politiske aftaletekst bag paradigmeskiftet understregede den forrige VLAK-regering desuden, at der skal "maksimalt fokus på at sikre" at midlertidige opholdstilladelser "inddrages eller nægtes forlænget i alle de tilfælde, hvor det retligt set kan lade sig gøre".

Målet med stramningen er, at flere flygtninge og familiesammenførte mister retten til at opholde sig på dansk jord.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, ærgrer sig over, at tendensen ser ud til at vende. Hun vil have en redegørelse fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Ministeren ønsker dog ikke at udtale sig til Kristeligt Dagblad, skriver avisen.

/ritzau/

Annonce
Kristeligt Dagblads artikel på mediets hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Cyklist måtte på sygehuset

Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce