Annonce
Læserbrev

Fætter og kusine fest i byrådet

Læserbrev: Det har tilsyneladende været fest og hygge ved byrådets vedtagelse af næste års budget. Alle har takket hinanden, som var det en fætter-kusine fest. De seneste dage har den lokale presse været spækket med glade politikere der kunne fortælle, om alt det gode de vil gøre for borgerne.

Og det er da vidunderligt. Men noget nager. For kan en sådan gavebod nu også passe?

Forud for de politiske forhandlinger om budget 2020, forlød det nemlig, at kommunen skulle finde besparelser for 50 mio. kr. Hvor blev de af? Hvordan kan besparelser på 50 mio.kr. ende med en gavebod til borgerne?

En gennemgang af budgetmaterialet fra byrådets 2. behandling af budgettet, fremgår der en række ikke nærmere specificeret poster benævnt ”budgetreducerende tiltag”, uden oplysninger om hvad det dækker over.

Når nu rusen over enighed og gavebod har lagt sig blandt byrådspolitikerne, må det være borgernes ret til at vide, hvor er det så der skal spares?

Vi har hørt om besparelser på de handikappedes ledsagerordninger. Og op til tre mio. kr. på STU, som er en ungdomsuddannelse for unge med særligt behov, men hvad ellers? Er det folkeskolen? Er det hjemmeplejen? Dagplejen? Børnehaverne? Overførselsindkomster?

Eller har man tænkt sig endnu en omgang rationaliseringer, læs: medarbejderstress? Eller er det øget udlicitering, læs: ringere serviceniveau og dårligere arbejdsmiljø? Eller noget helt tredje? Foreløbig blæser svaret i vinden, mens politikerne soler sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Erhverv For abonnenter

Fællestillidsmand er chokeret over nedlukning: Det er noget rigtig skidt

Danmark For abonnenter

Smittede patienter: Kirurgs hudlidelse kan have kostet Henrik fra Fanø hans nye hofte

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];