Annonce
Vejen

Fødderne fik et tiltrængt hvil i Bække

Fødderne fik et tiltrængt hvil i Bække. Hærvejsvandrer Duido Hetzenegger fra München gennemfører Hærvejsvandring nummer 22 og nyder her et glas saftevand og lidt brød i Bække. Foto: Martin Ravn
Årets Hærvejsvandring afvikles i denne uge. Turen går fra Slesvig til Viborg, og turistkontoret i Bække oplevede onsdag formiddag et stort ryk-ind.

BÆKKE: Onsdag formiddag kunne man se masser af vandrere på vej fra Vejen til Læborg og videre til Bække. Der var tale om afviklingen af den årlige Hærvejsvandring, som tiltrækker vandrere fra både ind- og udland og i år har et deltagerantal på cirka 150.

Ved Bække Turistkontor var der etableret et raste-areal, og her kunne de mange vandrere skrive sig ind i turistbureauets gæstebog, få et emblem med et påtrykt billede af en lokal runesten og forsyne sig med mad og drikke, enten på arealet ved Bække Turistkontor, eller på byens kro, der bød på en Hærvandrings-menu.

- Vi er meget glade for vandrernes besøg. De skriver flittigt i museets gæstebog, og hver underskrift tæller, når det samlede besøgsantal skal gøres op, lød det onsdag formiddag fra Steffen Thomsen, som er formand for Bække og Omegns Turistforening.

Annonce
Jeres område er smukt, afvekslende og oplevelsesrigt, og det føles godt at udføre en sportslig præstation og samtidig få tid til at gå og tænke over alt muligt.

Guido Hetzenegger, gennemfører Hærvejsvandring nummer 22

Kroppen stresser af

Første vandrer, der ankom, var 61-årige Guido Hetzenegger fra München, som gik sin Hærvejsvandring nummer 22.

- Det er en skøn, skøn oplevelse at vandre på Hærvejen. Jeres område er smukt, afvekslende og oplevelsesrigt, og det føles godt at udføre en sportslig præstation og samtidig have tid til at gå og tænke over alt muligt. Det er utroligt godt at vandre, for man får slappet af og må give slip på det stress, kroppen oparbejder i dagligdagen, lød det fra Guido, som har planer om at deltage i Hærvejsvandringen igen næste år, eftersom han går efter at få "kortet fuldt", hvilket vil sige, at han får 24 stempler på sit kort og en medalje, når han gennemfører vandring nummer 25.

- Alle går efter at opleve netop dét, lød det fra Guido, som havde gået så stærkt, at han forlængst havde efterladt sine to medvandrere et sted på ruten. Personer som han glædede sig til at gense ved den fælles spisning om aftenen.

Nummer to "i mål" i Bække var 67-årige Alois Pschor fra Bayern.

Også han roste landskabet og muligheden for at gå i dybden med egne tanker undervejs på turen.

Alois var i topform til turen. Han har tidligere gennemført en 24 timers-vandring, hvor han tilbagelagde 190 kilometer på et døgn.

Frivillige hjælper til

På rastepladsen ved turistkontoret i Bække var det ikke kun vandrere, der tog sig et velfortjent hvil.

Også nogle af de mange hjælpere slog sig ned og nød solen og de friske forsyninger, heriblandt 72-årige Ivar Christian Thisgaard fra Billund, 75-årige Cathrine Nissen fra Åbenrå og 61-årige Martin Hansen fra Lindum.

Alle er tidligere Hærvejs-vandrere og mente, det er en fordel, at de kender turen og de oplevelser, der er forbundet med den.

- Vi hjælper med at indkvartere de mange vandrere og sørger for, at alt er ryddet og klar til deres luftmadrasser og feltsenge. Det er hyggeligt at stoppe her i Bække. Det plejer vi at gøre, og det er rart med en pause, lød det fra hjælperne, som fik sig en snak om, hvorfor det at hjælpe ved Hærvejsvandringerne er så fantastisk.

Ivar Christian Thisgaard var ikke i tvivl om udbyttet.

- Det er skønt at være hjælper. Jeg har gået turen 22 gange og har fået mange gode venskaber undervejs. Disse venner møder jeg nu igen, og det er rart at få en snak, selv om det optimale naturligvis ville være, hvis jeg selv gik ude på ruten. Det kan jeg desværre ikke mere. Bentøjet er ikke, hvad det har været, lød det fra ham.

Hærvejsvandring

* Ruten går fra Slesvig i syd til Viborg i nord.

* Distancen er på enten 300 eller 200 kilometer. De vandrere, der går 200 kilometer, transporteres et stykke af vejen.

* Vandringen varer syv dage.

* Bag arrangementet står foreningen Fodslaw.

* Overnatning & forplejning finder sted undervejs. Vandrerne sover blandt andet på lokale skoler.

* Årets Hærvejsvandring er nummer 47 af slagsen og har cirka 150 deltagere fra både ind- og udland.

* Yderligere oplysninger kan ses på foreningens hjemmeside. Klik ind på www.fodslaw.dk.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce