Annonce
Varde

Fødevareminister besøgte landbrug som kan få os til at spise bøffer med god klimasamvittighed

Klimavenligt kød kan blive en eksportsucces. Jens Krogh og fødevareminister Mogens Jensen (S). Foto: André Thorup
Kan det lade sig gøre at fremstille en klimavenlig bøf, som ville kunne få selv Greta Thunbergs tænder til at løbe i vand? Ja, men...

Strellev: Meget tyder på, at landmand Jens Krogh har opskriften, som burde kunne få selv den mest forhærdede Greta Thunberg-fan til at spise oksekød med god samvittighed. Jens Krogh driver i hvert fald et landbrug, som har regeringens bevågenhed.

Mandag var fødevareminister Mogens Jensen (S) på besøg hos den økologiske landmand i Strellev ved Ølgod. Jens Krogh har 140 malkekøer. Han driver sit landbrug på en måde, så det er uden klimabelastning. Det er ministeren lydhør over for. Så spørgsmålet måtte jo komme:

Er Jens' produktion et eksempel på, at vi kan drikke mælk og spise kød med god samvittighed?

- Ikke alene at vi kan gøre det, men også, at det er en god eksportvare, siger Mogens Jensen om den metode, som Jens Krogh har drevet landbrug på, og som betyder, at vi i disse klimatider kan få en bøf, som ikke bidrager til det menneskeskabte CO2-udslip.

Annonce

Formand

Jens Krogh er formand for mejeriet Naturmælk, som fysisk ligger ved Tinglev.

Kødtilbageholdende kvægavler

Sagens hovedperson Jens Krogh er selv en smule tilbageholdende, når det gælder CO2-frit-kød. Det kan produceres men ikke i kæmpe mængder. Der skal et lavere forbrug af kød til, hvis vore kostvaner skal være CO2-neutrale, mener Jens Krogh.

Han havde fødevareministeren på frokost:

- Der skulle fiskes efter kødet i salaten. Det er fremtiden ikke at spise så meget kød, siger kvægavleren.

- På den måde kan vi måske brødføde hele verden, siger Jens Krogh om tilbageholdenhed, når det komme til kød.

Jens Krogh vurderer samtidig, at en mængde økologiske fødevarer fremstilles så klimaneutralt, at de ikke burde pirke til nogens klimasamvittighed.

Fødevareministeren lagde under sit besøg ikke skjul på, at de klimamålsætninger, som Jens Krogh har sat kan bidrage til, at regeringen kan nå klimamålsætningen.

Denne målsætning er, at Danmark skal nedsætte sig CO2-forbrug med 70 procent frem til 2030.

Mogens Jensen brugte nogle timer hos Jens Krogh. Ministeren karakteriserer landbruget i Strellev som et mønsterlandbrug.

Fødevareminister Mogens Jensen på gårdbesøg hos Jens Krogh i Strellev. Foto: André Thorup
Mogens Jensen (S) på det, han betegner som et mønsterbrug. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce