Annonce
Varde

Fødevareminister besøgte landbrug som kan få os til at spise bøffer med god klimasamvittighed

Klimavenligt kød kan blive en eksportsucces. Jens Krogh og fødevareminister Mogens Jensen (S). Foto: André Thorup
Kan det lade sig gøre at fremstille en klimavenlig bøf, som ville kunne få selv Greta Thunbergs tænder til at løbe i vand? Ja, men...

Strellev: Meget tyder på, at landmand Jens Krogh har opskriften, som burde kunne få selv den mest forhærdede Greta Thunberg-fan til at spise oksekød med god samvittighed. Jens Krogh driver i hvert fald et landbrug, som har regeringens bevågenhed.

Mandag var fødevareminister Mogens Jensen (S) på besøg hos den økologiske landmand i Strellev ved Ølgod. Jens Krogh har 140 malkekøer. Han driver sit landbrug på en måde, så det er uden klimabelastning. Det er ministeren lydhør over for. Så spørgsmålet måtte jo komme:

Er Jens' produktion et eksempel på, at vi kan drikke mælk og spise kød med god samvittighed?

- Ikke alene at vi kan gøre det, men også, at det er en god eksportvare, siger Mogens Jensen om den metode, som Jens Krogh har drevet landbrug på, og som betyder, at vi i disse klimatider kan få en bøf, som ikke bidrager til det menneskeskabte CO2-udslip.

Annonce

Formand

Jens Krogh er formand for mejeriet Naturmælk, som fysisk ligger ved Tinglev.

Kødtilbageholdende kvægavler

Sagens hovedperson Jens Krogh er selv en smule tilbageholdende, når det gælder CO2-frit-kød. Det kan produceres men ikke i kæmpe mængder. Der skal et lavere forbrug af kød til, hvis vore kostvaner skal være CO2-neutrale, mener Jens Krogh.

Han havde fødevareministeren på frokost:

- Der skulle fiskes efter kødet i salaten. Det er fremtiden ikke at spise så meget kød, siger kvægavleren.

- På den måde kan vi måske brødføde hele verden, siger Jens Krogh om tilbageholdenhed, når det komme til kød.

Jens Krogh vurderer samtidig, at en mængde økologiske fødevarer fremstilles så klimaneutralt, at de ikke burde pirke til nogens klimasamvittighed.

Fødevareministeren lagde under sit besøg ikke skjul på, at de klimamålsætninger, som Jens Krogh har sat kan bidrage til, at regeringen kan nå klimamålsætningen.

Denne målsætning er, at Danmark skal nedsætte sig CO2-forbrug med 70 procent frem til 2030.

Mogens Jensen brugte nogle timer hos Jens Krogh. Ministeren karakteriserer landbruget i Strellev som et mønsterlandbrug.

Fødevareminister Mogens Jensen på gårdbesøg hos Jens Krogh i Strellev. Foto: André Thorup
Mogens Jensen (S) på det, han betegner som et mønsterbrug. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce