Annonce
Sydjylland

Fødevarer i fokus: Klimaet har fået syddanskerne til at ændre adfærd

Den grønne skraldespand er - som mange er bekendt med - til madaffald. Arkivfoto: Sofie Mathiassen/ Ritzau Scanpix.
Over halvdelen af syddanskerne har ændret adfærd af hensyn til klimaet, viser en undersøgelse. Syddanskerne har især ændret vaner, når det kommer til affaldssortering og madspild. Transportvaner er dog stadig langt nede på listen.

Syd- og Sønderjylland: Har du i løbet af det seneste år ændret adfærd af hensyn til klimaet?

Det kan halvdelen af syd- og sønderjyderne svare ja til, viser en ny undersøgelse, som Userneeds har lavet for Mejeriforeningen. 59 procent har altså svaret, at de har ændret adfærd af hensyn til klimaet.

Det, syd- og sønderjyderne har ændret på, er især affaldssortering og madspild.

Ifølge ernæringschef hos Mejeriforeningen, Merete Myrup, kan det skyldes, at det er mindre og derfor nemmere ændringer.

- Det er noget, der er til at gå til uden at lave om på hele livsstilen. Store ændringer tager tid, men at mindske madspild og sortere affald - det er noget, der er til at implementere hos langt de fleste. Det ligger mere til højrebenet, siger Merete Myrup.

Af de 59 procent, der har ændret adfærd, er 38 procent begyndt at sortere affald og 34 procent har mindsket deres madspild.

Annonce

Hvordan kan du mindske dit madspild?

Ernæringschef hos Mejeriforeningen, Merete Myrup, kommer her med et par råd til, hvordan man kan mindske sit madspild. Rådene er ikke nye, men de kan være gode at få genopfrisket en gang imellem.

- Køb ind til længere tid ad gangen.

- Vær opmærksom på, at varerne bliver brugt, så halvdelen ikke bliver smidt ud.

- Spis sæsonbaseret.

- Skær ned på snacks, der rent ernæringsmæssigt er unødvendige.

- Spis varieret.

- Lad være med at spise mere, end der er brug for, hvilket er det første af de officielle kostråd.

Undgå skraldespanden

For Mejeriforeningen er det positivt, at madspild ligger så højt på listen over ændrede adfærdsvaner hos syddanskerne.

- Alle fødevarer har en pris rent klimamæssigt, og det er vigtigt, at maden bliver udnyttet og ikke bare bliver kasseret. Vi har stor interesse i at undgå, at maden bare ender i skraldespanden, siger Merete Myrup.

Ifølge ernæringschefen gør foreningen derfor sit for at informere om madspild, og hvordan det kan undgås, men de har også selv fokus på at være bæredygtige.

- Vi har også en agenda rent bæredygtighedsmæssigt. Vi har sat ressourcer og penge af til forskning og udvikling, på mejerierne er der fokus på at mindske spild, og på gårdene bliver der for eksempel tænkt over, hvilken foder dyrene får. Der bliver gjort noget hele vejen rundt og vist initiativ, siger Merete Myrup.

I undersøgelsen ligner landsdelene hinanden, og madspild og sortering af affald går igen.

Bremse katastroferne

Hele 89 procent af syddanskerne tror, at klimaet enten er ved at forandre sig, eller vil forandre sig i den nærmeste fremtid, men kun 59 procent er bekymrede for forandringerne. En fjerdedel af syddanskerne er ikke bekymrede over klimaforandringerne.

Ydermere tror næsten halvdelen, 47 procent, at de allermest katastrofale forandringer kan nå at blive bremset.

Kun ni procent af syddanskerne tror, at det er for sent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce