Annonce
Esbjerg

Fødevarestyrelsen giver 80.000 kr. i bøde for syv pakker kød: - Det er ude af proportioner

Kig godt på billedet og se om du kan finde regne ud, hvilken af de to pakker kød, der netop har medvirket til at give Kvickly Ribe en bøde på hele 80.000 kr. fra Fødevarestyrelsen. Den ene er lovlig og den anden er ulovlig. Kvicklys butikschef erkender fejlen, men mener bødestørrelsen er ude af proportioner. Foto: Kvickly Ribe
Kvickly Ribe står noget uforstående overfor, at man netop har modtaget en bøde på 80.000 kr. fra Fødevarestyrelsen for forkert ingrediensliste på syv pakker kød. Butikschefen accepterer bøde og kalder sagen en dum fejl, men mener bødestørrelsen er helt ude af proportioner.

Ribe: Kig godt på billedet og se, om du kan regne ud, hvilken af de to pakker kød, der har givet Kvickly i Ribe en kæmpebøde på hele 80.000 kr.

I alt havde Kvickly fremstillet otte pakker af den ulovlige kød, hvoraf den ene var solgt, mens de syv andre blev fjernet, da Fødevarestyrelsen besøgte butikken 22. juli.

Men det var ikke fordi, Kvickly havde solgt dårligt kød, for fejlen ligger i forkert mærkning af kødet.

På de to pakker kød ser man, at den øverste har en varedeklaration, mens den nederste ingen har, men faktisk er det netop kødet med varedeklarationen, der er ulovlig.

- Deklarationen fortæller om kødet, men efterfølgende er der kommet en grøntsagsblanding og ost oven på kødet. Dette står ikke på ingredienslisten, og selv om vi blot har prøvet at være hjælpsomme overfor kunderne ved at forklare, hvordan vi har lavet kødet, så har en menneskelig fejl gjort, at grøntsager og ost ikke er kommet med på listen, siger butikschef i Kvickly Ribe, Peter Lauritzen.

I grøntsagsblandingen er der selleri, og da netop selleri og ost/mælk er allergener, har dette medført en bøde på hele 80.000 kr., fordi det ikke står på pakken. Peter Lauritzen undrer sig dog over, at der intet er i vejen med den nederste pakke kød på billedet, hvor der slet ingen ingrediensliste er.

Annonce

Fire butikker

Ifølge Kvickly Ribe har ialt fire Coop-butikker i Danmark fået lignende, store bøder for fejl i ingredienslister.

Anker ikke

Her er forklaringen fra Fødevarestyrelsen, at dette er lovligt, fordi man i butikken har et centralt skilt, der oplyser, at man skal kontakte butikkens slagter, hvis man vil vide mere om allergener i varerne. Dette gælder blot ikke for varer, der er påført ingredienslister.

- Vi ikke har færdiggjort ingredienslisten, og det ved vi godt er en fejl. Vi har blot prøvet at være hjælpsomme, og derfor er vi pisseærgerlige over dette, siger Peter Lauritzen og forklarer, at den voldsomme bøde skyldes, at Fødevarestyrelsen netop har kørt en kampagne mod farlige fødevarer, heriblandt allergener.

- Ost og selleri er farlige fødevarer, hvis man ikke kan tåle det, og en fejl på dette område betyder 40.000 kr. i startbøde, mens der lægges yderlige et beløb oven i alt efter butikkens størrelse, siger Peter Lauritzen, der har besluttet ikke at anke bøden, selv om han ikke er helt enig med Fødevarestyrelsen.

Proportioner

- En regel er en regel og vi har dummet os, men vi mener man godt lige kunne se lidt på proportionerne i dette. Det er et område, hvor vi kunne have ønsket os bedre vejledning, og 80.000 kr. og en sur smiley for otte pakker kød synes vi er lidt voldsomt, siger Peter Lauritzen.

I fødevarestyrelsens rapport er samtlige områder foretaget uden anmærkninger, mens det under emnet "mærkning og information" hedder, at der er fremsendt et bødeforlæg på 80.000 kr., fordi der ikke fås oplysninger om selleri og mælk på indpakningen.

Efter overvejelser om at tilbagekalde den ene solgte pakke kød endte det dog med, at de resterende syv pakker kød blev destrueret, selv om der intet var i vejen med dem.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Annonce