Annonce
Sydjylland

Efter fund af farligt stof: Fødevarestyrelsen fraråder fiskeri ved forurenet strand

Man skal ikke være bekymret, hvis man har spist fisk fanget ved Himmark Strand. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Efter at Region Syddanmark i går meldte ud, at der er fundet store mængder af det kræftfremkaldende stof vinylklorid ved Himmark Strand på Nordals, fraråder Fødevarestyrelsen nu borgere at fiske på stedet.

Fiskeri: Torsdag udløste forureningen på Himmark Strand på Nordals et badeforbud. Nu fraråder Fødevarestyrelsen også al fiskeri ved stranden.

I en pressemeddelelse skriver styrelsen, at den har været i kontakt med Sønderborg Kommune.

- Vi ved endnu ikke, om der er en risiko ved at spise fisk fra området. Derfor fraråder vi ud fra et forsigtighedsprincip, at folk fisker ved Himmark Strand, udtaler kontorchef Henrik Dammand Nielsen.

Har man spist fisk fra området, skal man dog ikke være bekymret, da der kun er en sundhedsmæssig risiko ved et jævnligt indtag over lang tid. Fødevarestyrelsen undersøger nu sagen yderligere og forsætter dialogen med kommunen for at opnå et mere præcist billede af eventuelle risici. Styrelsen vil på det grundlag tage stilling til eventuelle yderligere tiltag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Løst trailerhjul gav massesammenstød

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce