Annonce
Sydjylland

Efter fund af farligt stof: Fødevarestyrelsen fraråder fiskeri ved forurenet strand

Man skal ikke være bekymret, hvis man har spist fisk fanget ved Himmark Strand. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Efter at Region Syddanmark i går meldte ud, at der er fundet store mængder af det kræftfremkaldende stof vinylklorid ved Himmark Strand på Nordals, fraråder Fødevarestyrelsen nu borgere at fiske på stedet.

Fiskeri: Torsdag udløste forureningen på Himmark Strand på Nordals et badeforbud. Nu fraråder Fødevarestyrelsen også al fiskeri ved stranden.

I en pressemeddelelse skriver styrelsen, at den har været i kontakt med Sønderborg Kommune.

- Vi ved endnu ikke, om der er en risiko ved at spise fisk fra området. Derfor fraråder vi ud fra et forsigtighedsprincip, at folk fisker ved Himmark Strand, udtaler kontorchef Henrik Dammand Nielsen.

Har man spist fisk fra området, skal man dog ikke være bekymret, da der kun er en sundhedsmæssig risiko ved et jævnligt indtag over lang tid. Fødevarestyrelsen undersøger nu sagen yderligere og forsætter dialogen med kommunen for at opnå et mere præcist billede af eventuelle risici. Styrelsen vil på det grundlag tage stilling til eventuelle yderligere tiltag.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce