Annonce
Sønderborg

Fødevarestyrelsen: Smid frosne fisk fra Himmark i skraldespanden

Himmark Strand har hidtil været et yndet sted at fiske fladfisk og havørreder. Her er god dybde relativ tæt på land. Arkivfoto: Jyske Fynske Medier.
Har man spist en enkelt fisk i ny og næ, skal man ikke være urolig. Men ud fra et forsigtighedsprincip råder kontorchef i Fødevarestyrelsen alligevel til, at man kasserer fangsten fra Himmark Strand.
Annonce

Nordals: Fødevarestyrelsen undersøger nu, om fisk fanget ved Himmark Strand er farlige at spise. Indtil svaret kommer, har styrelsen valgt at fraråde fiskeri ved stranden.

- Det er langt fra sikkert, at der kommer et forbud. Men ud fra et forsigtighedsprincip har vi valgt at fraråde fiskeri, forklarer kontorchef Henrik Dammand Nielsen.

Hermed følger også, at man fraråder at spise fisk fanget ved Himmark. Heller ikke dem, man måtte have liggende i fryseren:

- Har man tidligere spist en fisk i ny og næ, sker der givetvis ikke noget. Men smid dog fiskene ud alligevel. For så er der ikke noget at være bekymret over, råder Henrik Dammand Nielsen.

Det er uvist, hvornår Fødevarestyrelsen kan være klar med en vurdering af, hvor meget fisk fanget ved Himmark kan være sundhedsskadelige at spise. Styrelsen skal først have overblik over, hvilke fiskearter, der lever ved stranden, og hvorvidt de opholder sig ved havbunden, hvor det kræftfremkaldende stof vinylklorid er fundet.

Indsamling af viden om strømforhold, fiskearter og hvor forureningen er fundet, foregår i dialog med Sønderborg Kommune.

Annonce

Videresalg forbudt

Embedslægen vurderede i 2009, at badegæster ved Himmark Strand kun kortvarig var udsat for en forurening på niveau med den almindelige luftforurening i byer. Men i et mindre område skulle badning dog frarådes.

På det tidspunkt tog man ikke stilling til, om også fiskene i vandet ville optage giftige stoffer.

Senere har det så vist sig, at forureningen er langt mere omfattende. Sønderborg Kommune valgte derfor i sidste uge at forbyde badning på en 600 meter lang strækning.

For i 2018 fandt man dioxin i jordprøver og vandprøver. I år har fund af vinylklorid en meter nede i havbunden hele 25 meter fra strandkanten fået alarmklokkerne til at ringe: Indholdet af vinylklorid i prøven var 10 gange højere end de værdier, der er konstateret i Grindsted Å.

Henrik Dammand Nielsen ved ikke, hvornår Fødevarestyrelsen er klar med en vurdering af, hvorvidt der også skal indføres et fiskeforbud. Det er en løbende proces afhængig af, hvad nye undersøgelser måtte afsløre.

- Men at fraråde fiskeri har efter vores erfaring stort set samme virkning som et forbud. For hermed bliver det ulovligt at videresælge fisk fanget ved Himmark, siger kontorchefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Debat: Luk turistkontoret i Ribe

Annonce