Annonce
Aabenraa

Følelser kan også udtrykkes med hænderne

PAU-eleverne satte mandag i denne uge udstillingen op, som man kan se og føle på til og med næste uge. Privatfoto

Aabenraa: Rtsssj, krrrr, zztst. Det er nogle af de lyde, det frembringer, når man rører ved den farverige udstilling på Aabenraa Bibliotek, der blandt andet består af sko, masker og papmaché. Udstillingen er lavet af SOSU Syds elever på pædagogisk assistent-uddannelsen. Når de er færdige med uddannelsen, skal de blandt andet kunne hjælpe børn og voksne med at kunne udtrykke følelser og oplevelser kreativt, og det kan man bedst, hvis man også selv har arbejdet med det.

I de senere år er der opstået en trend med YouTube-videoer, hvor man kan høre lyden af hår, der bliver børstet, papir, der knitrer, eller en sagte hvisken. Lyde, der gør én afslappet og går under betegnelsen ASMR - kort for Autonomous Sensory Meridian Response - og som har millioner af tilhængere verden over.

På samme måde kan det have afstressende effekt at lave et kreativt produkt, som man kan røre ved og måske lytte til, når det er færdigt, og det gælder alle - med eller uden fysiske og psykiske handicap, forklarer PAU-eleverne.

Annonce
Den kreative udstilling skal styrke PAU-eleverne i at forstå og tolke børn og voksnes kreative udfoldelser. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Danmark

Ingen ville føre kontrol med kampfly: Nu overtager staten alligevel tilsynet fra Haderslev Kommune

Annonce