Annonce
Coronavirus

Ny aftale: Elever skal til færre eksamener i skoler og gymnasier til sommer

Bredt flertal i Folketinget indgår aftale, der betyder færre eksamener i folkeskolen og gymnasiet til sommer. Arkivfoto: Morten Pape

Følg med i livebloggen nederst i artiklen, hvor vi giver dig seneste nyt om corona-situationen.

Et bredt flertal i Folketinget er fredag blevet enige om en aftale for, hvordan eksamener og afgangsprøver skal afvikles i dette skoleår.

Aftalen, som alle partier undtagen Alternativet er med i, betyder færre eksamener på gymnasier og i folkeskolen.

Aftalen dækker også erhvervs- og voksenuddannelserne.

- Vi har haft en rigtig grundig drøftelse alle Folketingets partier imellem i forhold til at skabe en balance, hvor vi får brugt en så stor del som muligt af det, vi kalder læseferien, på undervisning, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Men dog uden at aflyse alle eksamener, fordi de unge har brug for eksamenstræning. Derfor har vi aflyst en del eksamener, men har også ladet nogle stå, så alle får eksamenstræning.

- Det frigør noget tid til ekstra undervisning, hvor man kan få samlet op på nogle af de ting, man eventuelt måtte have misset under onlineundervisningen, siger hun.

Netop ønsket om at skære ned på læseferien og frigøre mere tid til undervisning har været et stort ønske fra en del partier.

Elever skal til færre eksamener og afgangsprøver  

Alle Folketingets partier undtagen Alternativet er fredag blevet enige om, hvordan sommerens eksamener og afgangsprøver skal afvikles som følge af coronasituationen, der har sendt eleverne hjem.

Her er hovedpunkter i aftalen:

* Grundskolen:

9. klasse skal til fire prøver: dansk (mundtlig og skriftlig), engelsk (mundtlig), og matematik (skriftlig).

10. klasse skal til fire prøver: dansk (mundtlig og skriftlig) og matematik (mundtlig og skriftlig).

I forbindelse med spørgsmålene til de mundtlige eksamener bliver det muligt at se bort fra nogle dele af undervisningen, der er foregået som nødundervisning, mens eleverne har været hjemsendt.

Lærernes frist for at afgive de afsluttende standpunktskarakterer bliver udskudt til midt i juni for at mindske det faglige efterslæb.

* De gymnasiale uddannelser:

Eleverne i 1.g og 2.g skal til én prøve, mens eleverne i 2.g skal til én mundtlig prøve.

Eleverne i 3.g skal til fire prøver, som er dansk (skriftlig) samt to mundtlige prøver. Derudover skal eleverne mundtligt forsvare deres SRP/SOP (Studieretningsprojektet/Studieområdet, red.).

Eleverne på 1.hf skal til to mundtlige prøver, mens eleverne på 2.hf skal til tre mundtlige prøver og en prøve i skriftlig dansk.

Lige som i grundskolen er der mulighed for at se bort fra undervisning, der er foregået som nødundervisning, i udarbejdelsen af mundtlige eksamensspørgsmål.

Ligeledes bliver det muligt at vente med at afgive de afsluttende standpunktskarakterer til eleverne frem til midt i juni.

* Erhvervs- og voksenuddannelser og forberedende tilbud:

På erhvervsuddannelserne bliver afsluttende prøver, for eksempel grundforløbsprøver og svendeprøver, afholdt løbende fra 1. marts til og med 31. juli.

Det samme er tilfældet på AMU (arbejdsmarkedsuddannelser, red.), mens nogle prøver i dansk og matematik afholdes i FVU (forberedende voksenundervisning).

Alle prøver på FGU (forberedende grunduddannelse, red.) aflyses. I stedet bliver der givet en standpunktsbedømmelse i forlængelse af en individuel evalueringssamtale.

Eleverne har i dette skoleår været hjemsendt og henvist til fjernundervisning i store dele af tiden på grund af coronasituationen.

Aftalen indebærer, at for eksempel eleverne i 9. klasse i folkeskolen skal til fire prøver mod normalt syv prøver.

På de gymnasiale uddannelser skal eleverne i 1.g og 2.g til én prøve, mens eleverne i 3.g skal til fire prøver, hvilket for sidstnævnte gruppe er omtrent en halvering i forhold til den sædvanlige mængde.

For de aflyste prøver bliver elevernes standpunktskarakterer ophøjet til prøvekarakterer.

- Enhedslisten havde gerne set grundskolens afgangsprøver helt aflyst, og gymnasiernes eksamener begrænset yderligere.

- Men jeg er glad for, at vi med aftalen samlet set får en kraftig reduktion i antallet af prøver, siger børne- og undervisningsordfører Jakob Sølvhøj (EL) i en pressemeddelelse.

SF havde også gerne set endnu færre eksamener, men glæder sig alligevel over aftalen.

- Vi fjerner noget af presset hos de unge ved at skrue ned for antallet af prøver og eksamener og give mere tid til god undervisning, siger uddannelsesordfører Astrid Carøe (SF) i pressemeddelelsen.

- Samtidig beslutter vi, at der bliver taget højde for nødundervisningen, så de ikke bliver afprøvet i noget, de ikke har fået ordentlig undervisning i, siger hun.

Sundhedsminister Magnus Heunicke afholder pressemøde om vaccineplanen, i Eigtveds Pakhus i København, onsdag den 23. december 2020. Desuden deltager direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum og direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Annonce
Annonce
Esbjerg

Asbjørn lå død i 104 minutter på et skib i Nordsøen: Nu modtager hans kolleger international hæder for deres heltemod

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Esbjerg

21-årig bilist spiste McDonalds-mad under kørsel og kørte op bag i foranholdende bil

Kolding

Blev anholdt mandag: Nu er 36-årig mand løsladt efter grundlovsforhør i voldtægtssag

Vejen

19 medarbejdere fik hacket deres mail: Personlige oplysninger kan være lækket

Aabenraa For abonnenter

Efter tre års ventetid: Nu er der håb for de tissetrængende

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Erhverv

Indgreb eller ej? Regeringen skal håndtere boligmarked på speed

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

36-årig mand anholdt for voldtægt af 20-årig kvinde i Åparken

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Billund For abonnenter

Anklage: Par fra Grindsted stjal kørekort og pas fra mindst 32 mennesker - kvinden er også tiltalt for vanvidskørsel

Billund For abonnenter

Maibrit har boet 22 år i Brasilien: - Jeg vil gerne lære mine børn dansk frihed og brasiliansk 'vi gør det ikke med 120 km/t'-sindighed

Sønderborg

Kæmpe-forurening tæt på nyt feriecenter skal snart renses op: Stor virksomhed har vundet millionopgaven

Annonce