Annonce
Varde

Før fejlede han aldrig noget: Niels Jørgen Frandsen har været syg siden statens lukning af Vejers Strandhotel

Niels Jørgen Frandsen er 76 år. Strandhotellet har altid været en del af Niels Jørgen Frandsens liv og stolthed. Siden den brutale afslutning blev tydelig i efteråret har han været syg hele tiden - tidligere har han aldrig fejlet noget. Foto: Yvonn Tittel

Lørdag blev den sidste protest afleveret mod statens lukning af Vejers Strandhotel, uden kompensation til ejerne, Sigrid og Niels Jørgen Frandsen. 1200 underskrifter lunede først og fremmest som moralsk opbakning.

Vejers: Sigrid Frandsen har hele livet haft sit arbejde som skolelærer, så hun understreger igen og igen, at den statsdikterede lukning af Vejers Strandhotel har været værst ved Niels Jørgen.

Det var ham, der stod i køkkenet og frembragte den fantastiske mad, hotellet var kendt for, og det var hans mor, der startede det hele, først på Turisthotellet i Oksbøl og siden med strandhotellet i Vejers.

- Det har været et hårdt efterår og en hård vinter. Niels Jørgen har været syg hele tiden. Mens vi drev hotellet fejlede han aldrig noget. Til sidst fik lægen en god snak med ham, hvor de blev enige om, at det nok mest var psykisk, siger Sigrid Frandsen.

Lørdag blev den sidste protest afleveret mod statens behandling af Vejers Strandhotels trofaste ejerfamilie igennem 61 år. 1200 underskrifter - og først og fremmest: moralsk opbakning.

Familien og hotellet

Familien Frandsen har drevet Vejers Strandhotel siden 1957 og ejet det siden 1958.Grunden har altid været statens, og det er den lejekontrakt, der udløber den 31. marts.

Strandhotellet blev bygget i 1926 af Vejers Forsamlingshus venner.

Aase Frandsen overtog forpagtningen af Strandhotellet i 1957. I 1958 købte hun hotellet.

Siden 1960 har Niels Jørgen Frandsen stået for driften.

Vejers Strandhotel er på 2400 kvadratmeter. Det har 34 værelser. Grunden er på 8.366 kvadratmeter.

Sigrid og Niels Jørgen Frandsen tager aldrig imod gæster uden at byde på noget. Således heller ikke lørdag, hvor omkring 30 trofaste naboer og gæster var mødt frem til protestdemonstration og underskriftsoverrækkelse. Foto: Yvonn Tittel

Erhardt Jull, tidligere byrådsmedlem for de konservative, stor bag indsamlingen. Fordi familien Frandsen har altid været en del af hans liv.

- Niels Jørgen er seks år ældre end mig, men vi har jo spillet fodbold sammen, da vi voksede op i Oksbøl. Min familie har altid holdt sine fester på Turisthotellet og Strandhotellet, og min far var entreprenør og byggede hotellets værelsesfløj, siger han.

Selvom underskrifterne mest er symbolske, løbet er kørt og familien Frandsen skal aflevere nøglerne til statens ejendomsselskab om en uge, så varmer de.

- Det betyder så meget for os. Da vi holdt afskedsreception kom 300 gæster, og vi fik så mange små søde hilsner, som vi har gemt, siger Sigrid Frandsen.

Hun er skuffet over staten. Hun understreger, at der ikke er blevet løjet overfor dem, men hun og Niels Jørgen føler, at det er tæt på:

Kort og brutal besked

- Da vi indgik aftalen med Naturstyrelsen, sagde de, at de bestemt troede, vi ville få en aftale med statens ejendomsselskab Freja om en pris på bygningerne. Så vi tog det helt roligt, indtil vi fik det første brev fra Freja, hvor der bare stod, at vi skulle være ude den 1. september og selv betale for nedrivning af hotellet, siger hun.

Dét brev fik ægteparret til at skifte advokat. Den ny advokat fik fjernet kravet om at betale for nedrivning, men staten ville stadig ikke betale for bygningerne, som ægteparret har fået vurderet til 2,2 millioner kroner.

Manglen på kompensation og afvisningen af at lade familien Frandsen købe grunden, hotellet ligger på, gik igen i talerne. Med en opfordring til folketingsmedlem Anni Matthiesen (V) fra Grindsted, der var kørt til Vejers for at tage imod underskrifterne, om at viderebringe kritikken til miljøministeren og øvrige ansvarlige.

Formanden for Vejers Strand Grundejerforening, Allan Junge, gik så vidt som til at tale om, at statens overtagelse af strandhotellet begyndte med et frø sået af Varde Kommunes borgmester.

Folketingsmedlem Anni Matthiesen lovede, at hun havde brugt sine to ører til at lytte, og Niels Jørgen Frandsen sluttede af med at læse et gruk af Piet Hein:

"Naturen er vor far og mor, som gode gaver ga' os, og staten er vor store bror, som tar det hele fra os," lød det.

Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Her er listen over Haderslevs nye byråd: Se, hvilke poster politikerne får

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Varde

En stor mand med charme – og et kvantum kynisme

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce