Annonce
Kultur

Første gang på Det Kongelige: - Det er noget af et statement at lave en forestilling om queer-liv spillet af queer-skuespillere

”Pride - en forestilling af Falk Richter” på Det Kongelige Teater. Foto: Camilla Winther
Selv om regnbue-optogene har forladt København, spiller stykket ”Pride” stadig på Det Kongelige Teater. Det er den internationalt anerkendte instruktør Falk Richter, der sammen med skuespillerne og danserne har skabt en glad og ærlig forestilling ud fra egne erfaringer og oplevelser som homoseksuelle, transkønnede og drag-kunstnere.

Der er lande ikke langt fra Danmark, hvor forestillingen ”Pride” ville være ulovlig. Hvor instruktøren Falk Richter, skuespillerne og danserne kunne komme i fængsel for at stille sig op på en scene og fortælle om verden set fra et LGBT+-perspektiv.

Men det kan man i Danmark, som den tyske instruktør kalder ”en sikker havn for queer-personer”, og det forpligter, mener han, til at arbejde for rettigheder og til at nedbryde tabuer.

- Stykket er i sig selv noget af et statement, da der på scenen udelukkende er queer-personer, der spiller og danser. Og at det omhandler queer-temaer. Vi har undersøgt og delt vores egne historier om at springe ud, om at finde forhold, om at frygte, at man bliver gammel alene, eller frygten for homofobiske angreb, siger Falk Richter, der har instrueret og skrevet ”Pride”.

Annonce

Men han har ikke gjort det alene. Alle de medvirkende har bidraget med deres egne erfaringer og personlige historier, deres stolthed over at stå ved, hvem de er, og skammen over undertrykkelsen, der stadig foregår. I flere uger improviserede holdet sig frem til historier, som Falk Richter skrev ned og tog med i det endelige manuskript, der er blevet en blanding af fiktion og virkelige begivenheder.

Personlige perspektiver

- Det giver en masse nye perspektiver på LGBT+-problemstillinger, når en transkønnet mand, en muslimsk homoseksuel, en lesbisk kvinde og alle de andre fortæller deres historier. Jeg lærte også meget i processen, for jeg vidste for eksempel ikke meget om, hvordan det var at være lesbisk eller en transkønnet mand. Queer-fællesskabet er meget alsidigt, og vi har mange forskellige historier. De medvirkende er fra 24 til 48 år, så vi dækker også flere generationer, siger Falk Richter, der har arbejdet som dramatiker og instruktør i hele Europa og opnået anseelse for den måde, han bruger teateret og scenen til at italesætte politiske og sociale emner.

Selvfølgelig vil vi underholde publikum og give dem en god aften, men vi vil også gerne udfordre og få dem til at kigge nærmere og få et indblik i de historier, som vi deler.

Falk Richter, instruktør og dramatiker

Instruktøren håber da også, at forestillingen ikke bare vil underholde, men også nedbryde nogle af de tabuer, der findes omkring LGBT+-miljøet.

Instruktør og dramatiker Falk Richter står bag Det Kongelige Teaters "Pride - en forestilling af Falk Richter". Den tyske instruktør er desuden professor på Scenekunstskolen i København. Foto: Esra Rotthoff

- Selvfølgelig vil vi underholde publikum og give dem en god aften, men vi vil også gerne udfordre og få dem til at kigge nærmere og få et indblik i de historier, som vi deler. Nogle af de historier, som har rørt mig, er hvordan homoseksuelle bliver forældre. Der er tre i gruppen, der er fædre til børn, og der er en stor forskel fra, da jeg var yngre. Nu er det nærmest normalt i Skandinavien. Men der var også en fortælling fra Tyskland, hvor en transkønnet mand fortalte, hvordan han var forælder i et hus for unge transkønnede. Altså et sted, hvor unge transkønnede, der er blevet smidt ud hjemmefra, kan flytte hen og få tryghed, støtte, mad, et sted at sove, men også møde voksne, der tager dem til sig og passer på dem. Man kalder det ”valgte familier”. Og en af vores skuespillere har otte valgte børn. Det er der også en scene om i stykket, fortæller instruktøren og manuskriptforfatteren.

Det vil ikke være alle aspekter af LGBT+-miljøet, der er repræsenteret i forestillingen, da de medvirkende først og fremmest optræder som sig selv på scenen.

Oplev: ”Pride”

Forestillingen ”Pride - en forestilling af Falk Richter” fik premiere på Det Kongelige Teater under World Pride. Den spiller frem til 25. september 2021.

De medvirkende er internationale LGBT+-dansere, -skuespillere og -performere fra fem forskellige lande. Sammen med instruktør Falk Richter har de skabt forestillingen, der bliver en blanding af virkelighed og fiktion. Stykket er en ærlig og underholdende fortælling om at leve som queer-person, om at drømme om frihed og om en verden, hvor man kan føle sig sikker, også selv om man er anderledes.

Medvirkende er Beck Heiberg, Anton Hjejle, Lukas Karvelis, Adil Laboudi, Johannes Lilleøre, Xenia Noetzelmann og Sofia Södergård.

Se mere om priser og spilletider på kglteater.dk.

Annonce
Kultur For abonnenter

Vejen Kunstmuseum har været lukket i halvandet år: - Jeg ser det ikke som et problem, at vi ikke har åbnet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Susan og Hans Jørgen byggede historisk villa om: Nu er de pensionister og vil ned i ét plan. Men nabohuset skæmmer

Erhverv For abonnenter

Køreskole er pludselig lukket: Tidligere direktør er sygemeldt, og elever kan ikke få pengene igen

Varde

Alvorlig sag om blufærdighedskrænkelse på skole: Tre mandlige elever anmeldt for at krænke pige

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Varde

Campingfamilie med sjælden ros til myndighederne efter brand løb løbsk: Derfor er der glæde efter drama i strid blæst

Erhverv For abonnenter

Total tavshed om Ecco-fadæsen: Konservative-toppolitikere nægter at tale om Niels Flemming Hansens farvel til ordførerpost

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Billund For abonnenter

Cassandra stod frem efter lumre beskeder fra chefen: Hvis ikke jeg gjorde noget, ville det bare blive ved

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg For abonnenter

Drukfest for skoleelever bliver ikke lavet om: Mens dele af landet forbyder alkohol på sidste skoledag, holder Esbjerg fast i de gamle traditioner

Sønderborg For abonnenter

Musikeren har skabt et verdensfirma med stor indtjening: Nu takker Larsen af

Rejser

Millioner vil have de billetter, der kan sende danskere på månedlang ferie i hele Tyskland for 68 kroner

Annonce