Middelfart: Middelfart Sparekasse tager et ekstra spring opad i størrelse. Sparekassen, der i forvejen er langt det største selvstændige pengeinstitut på Fyn, overtager Folkesparekassen og vokser med 10.000 kunder og en ny afdeling i Silkeborg.
Det er mildest talt en speciel begivenhed for Middelfart Sparekasse, for det er første gang siden stiftelsen i 1853, at man prøver at købe et andet pengeinstitut.
Folkesparekassen har hovedsæde i Silkeborg, som ændres til en filial af Middelfart Sparekasse, samt afdelinger i Odense og Aarhus, der bliver slået sammen med køberens i de samme byer.
Med overtagelsen vokser Middelfart Sparekasses kundetal fra 85.000 til 95.000, mens den vokser med omkring syv procent, når man måler på økonomien.
Købsprisen bliver bundet
Prisen for væksten er 75 millioner kroner, men de udbetales i form af garantbeviser, og derfor kan købet gennemføres med kun en beskeden belastning af den vigtige kapitalprocent. Den er i dag omkring 20 procent og falder i forbindelse med købet med 0,25 procent, oplyser direktør Martin Baltser.
Folkesparekassen har - ligesom Middelfart Sparekasse - ingen ejere, så de nye garantbeviser bliver lagt i en ny fond, som skal udspringe af Folkesparekassens repræsentantskab.
Martin Baltser, direktør, Middelfart SparekasseBegge sparekasser arbejder ud fra et stærkt – og meget ens – værdisæt.
Folkesparekassen, der har en meget grøn profil, har søgt fusionen, fordi den med 20 ansatte har svært ved at klare myndighedernes stigende krav til kapital og til administrative procedurer.
Sparekassen udspringer af den såkaldte JAK-bevægelse (Jord Arbejde Kapital), der arbejder for et pengesystem uden renter. Med fusionen bliver der rent geografisk fuldendt en cirkel, for den delvis rentefrie J.A.K. Banken havde hovedsæde i Middelfart i sin levetid fra 1958 til 1972.
Ifølge Martin Baltser vil Middelfart Sparekasse ikke overtage de rentefrie tanker, men han mener, at de to sparekasser på andre områder minder om hinanden og har samme værdier.
Sparekassen har i forvejen 13 afdelinger og kontorer - flest i Jylland. Alle Folkesparekassens ansatte tilbydes arbejde hos køberen.
Sammenlægningen skal godkendes af myndighederne og af de to pengeinstitutters repræsentantskaber, før den bliver til virkelighed.