Annonce
Sønderborg

Første spadestik til biogasanlæg hvor kragerne vender

Peter Gæmelke kastede rundhåndet med den alsiske muld, der skal blive del af en grøn og bæredygtig løsning, hvor madaffald og husdyrgødning anvendes til naturgas. Foto: Kim Holm

Biogasanlæg i Glansager er gået i jorden på matrikel 47 Lambjerg, Hørup, og vil snart blive synlig i landskabet.

SØNDERBORG: Tirsdag blev der taget første spadestik til biogasanlægget i Glansager. Det ligger bag genbrugspladsen, men med indkørsel via Friis Genbrug. Adressen er Matrikel 47. Den fjerne beliggenhed til trods, var der dog ingen skår i glæden, da et triumvirat af biogasbegejstrede i form af direktør Ole Hvelplund, Nature Energy, borgmester Erik Lauritzen, Socialdemokratiet, og formand for Nature Energy Peter Gæmelke, tidligere præsident for Landbrugsrådet, tog første spadestik i den alsiske muld.

- Vi er ofte blevet spurgt, hvad vi gør af al den gylle, der er i kommunen. Det har plaget os lidt. Gyllemængden er desværre gået lidt ned, men der er stadig en stor mængde at gøre godt med. Vi kæmper på den anden front med at få vindmøller ude i Lillebælt. Vi må komme til den erkendelse, at vi kan ikke skabe den grønne omstilling uden omkostninger i form af at miste udsigt, eller at der et par dage om året lugter af gylle, sagde Erik Lauritzen.

Bioenergi

De to biogasanlæg i Glansager og Kværs er et led i Sønderborg kommunes målsætning om CO2 neutralitet i 2029. De koster tilsammen en halv milliard kroner. Kredsen bag energiforliget har netop besluttet at droppe den eksisterende tilskudsordning til biogasanlæg fra 1. januar 2020. Det er tidligere end ventet og en udfordring for bygherrerne, der nu må basere den fortsatte drift af anlæggene på nye og mere begrænsede ordninger og skal forsøge at bringe omkostningerne ned. Når de er i drift, kommer der indtægter fra aftagerne af biogassen. Nature Energy har ni anlæg i drift. Biogasanlægget i Glansager producerer 17,5 millioner kubikmeter gas årligt svarende til forbruget i 12.000 husstande. Efter afgasningen af biomassen får landmændene den tilbage som et koncentreret og forædlet gødningsprodukt til spredning på markerne.

Man skal kende adressen Matrikel 47 Nature Engergy for at finde dertil. Foto: Kim Holm

Mindre mængder biomasse

Både anlægget i Glansager og Kværs får tilført langt mindre biomasse, end den kapacitet på henholdsvis 600.000 og 800.000 ton, de oprindelig var tiltænkt. Glansager modtager 370.000 ton biomasse årligt fra landmænd i en omkreds af 25 kilometer på Als og fastlandet.

- Begge anlæg i Glansager og Kværs bliver til noget og står færdige i 2020. Der er ingen grund til at stoppe op, selv om der er kommet nye støtteregler fra 1. januar 2020. Der er dispensationsregler og nye støtteordninger, som kan komme i betragtning i Kværs, siger Ole Hvelplund, der satser på første spadestik i Kværs til efteråret.

Her ventes 450.000-500.000 ton biomasse, hvilket også er halvdelen af den først anslåede mængde.

- Vi er nødt til at angive maksimum kapaciteten, når vi søger om tilladelser, siger Ole Hvelplund, der på den baggrund regner med 25 lastbiler om dagen, der skal bringe biomasse til Kværs.

Direktør i Nature Enegy Ole Hvelplund hører borgmester Erik Lauritzens tale godt om naturgassens bæredygtighed, som de begge tog første spadestik til. Foto: Kim Holm
Annonce

Vi lugter ikke

- Vi tager lugten ud af kommunen. Vi behandler biomassen ved undertryk i lukkede haller for at gøre det lugtfri. Hører vi om problemer, gør vi noget ved det. Vi er meget påpasselige og lægger vægt på godt naboskab. Vi sikrer, konfirmationer kan foregå uden lugt af gylle, siger Ole Hvelplund, der anser beskyldningerne om lugtgener for ufortjente.

Da Nature Energy havde problemer med lugt i Korskro i opstartsfasen, blev der gjort noget ved det.

- Vi lægger mobile filtre ind i anlæggene, så problemerne er løst i opstartsfasen. Det er ikke et tema, siger direktøren, der anslår, 12-18 personer vil blive ansat ved hvert anlæg som chauffører og administrativt personale.

- Vi har sikret leverancerne af biomasse fra Als og fastlandet til, biogasanlæggene kan blive taget i drift, siger formand for leverandørkredsen Bioenergi Syd, Andreas Bonde.

- Hvor er jeg glad for at stå her i dag, hvor mad og biologiske affaldsprodukter bliver til grøn energi og grøn gødning, sagde Peter Gæmelke med spaden i hånd.

Sådan skal det gøres, Peter! Foto: Kim Holm.
Borgmester Erik Lauritzen og næstformand og formand i Bioenergi Syd Martin Lambert Pedersen og Andreas Bonde får sig en snak om forventningerne til kommunale biogasanlæg, som de to landmænd er leverandører til. Foto: Kim Holm
Direktør i Nature Energy Ole Hvelplund mener, biogasanlæg er bedre end deres rygte. Foto: Kim Holm.
Fremmødte biogasinteresserede gik en tur på marken, hvor anlægget skal ligge. Foto: Kim Holm.
Den alsiske muld er blød og velegnet til det biogasanlæg, som skal opstå bag deponiet i Glansager, hvor Ole Hvelplund her tager første spadestik. Foto: Kim Holm.
Spadestikket er taget og byggesjakkene kan rykke ind på pladsen. Foto: Kim Holm.
Nogle håndfulde tilhørere havde bevæget sig ud på marken til spadestikket bag Friis A/S. Foto: Kim Holm.
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

Sønderborg

Opdateret: Efterlyst 40-årig mand er fundet i god behold

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

Sønderborg For abonnenter

Tidligere fejl udløser sur-smiley til hostel: - Det her er bittert

Kolding

Koldings brandstationer mangler brandfolk: - Man behøver ikke være noget ekstraordinært for at blive brandmand

Annonce