Annonce
Sønderborg

Første spadestik til Nordals Fjernvarmeværk

Direktør ved Sønderborg Forsyning Hans Erik Kristoffersen, Borgmester Erik Lauritzen og Formand for Sønderborg Forsynings bestyrelse Tom Hartvig Nielsen tog den 17. september 2019 første spadestik til Nordals Fjernvarmeværk. Pressefoto
Første spadestik til det nye Nordals Fjernvarmeværk er taget. Værket skal forsyne de eksisterende fjernvarmekunder i Nordborg og Havnbjerg samt åbne mulighed for flere kunder i området.

Nordals: - En stor investering i Nordals, sagde borgmester Erik Lauritzen(S), da han tirsdag sammen med bestyrelsesformand for Sønderborg Forsyning Tom Hartvig Nielsen og direktør for Sønderborg Forsyning Hans Erik Kristoffersen tog første spadestik til det nye fjernvarmeværk på Lundenvej i Havnbjerg.

- Der er tale om en massiv investering i Nordals og vel at mærke ikke kun økonomisk. Fjernvarme er en vigtig del af infrastrukturen og medvirkende til at skabe udvikling og vækst, sagde Erik Lauritzen.

Bestyrelsesformand for Sønderborg Forsyning Tom Hartvig Nielsen ser også udvidelsen af fjernvarmenettet som et vigtigt skridt i den rigtige CO2-retning.

- Med det nye fjernvarmeværk tager vi endnu et kvantespring i forhold til miljøet. Fjernvarmeproduktionen på Nordals Fjernvarmeværk bliver CO2-neutral, og på den måde er det første spadestik i dag også et vigtigt skridt for den grønne omstilling i hele området, siger Tom Hartvig Nielsen.

Annonce
Sådan kommer det nye fjernvarmeværk til at se ud, når det står klar til sommer 2020.

Nyt center

Nordals Fjernvarmeværk bliver del af et udviklingscenter for varmeforsyning, som Danfoss i de kommende år vil opføre i samme område.

- Med den nyeste teknologi inden for halmbaseret fjernvarmeproduktion vil Nordals Fjernvarmeværk være med til at sætte nye standarder og vise verden, hvad vi kan i vores område, siger direktør ved Sønderborg Forsyning Hans Erik Kristoffersen, der i sin tale takkede både Danfoss og leverandører for det gode samarbejde og den store arbejdsindsats i forbindelse med projektet.

Det kommende fjernvarmeværk er et moderne anlæg baseret på flere års udvikling af fjernvarmeteknologi på Lundenvej 7 i Havnbjerg. Værket forventes at stå klar i sommeren 2020. Fjernvarmeværket har kapacitet til at opvarme cirka 2500 husstande. Efter planen fortsætter udvidelsen af fjernvarmenettet til Svenstrup, Guderup og Egen i løbet af 2021. Det samlede budget for projektet er 300 mio. kroner.

Opførelsen af fjernvarmeværket og udvidelsen af fjernvarmenettet betyder, at der vil blive udført omfattende gravearbejde i Havnbjerg og Nordborg. Sønderborg Forsyning opdaterer løbende informationer om gravearbejdet og evt. trafikale gener på: https://sonfor.dk/gravearbejde-nordals/

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Fra vandbærer til stjerne

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce