Annonce
Varde

Tysk millionstøtte til Flygtningemuseet i Oksbøl: Tysklands første støtte til et dansk museum nogensinde

Tegningen viser, hvordan museet nogenlunde skal se ud. Illustration: Varde Kommune
Flygtningemuseet i Oksbøl, også kaldet Flugt, får 9,75 millioner fra den tyske forbundsdag. Museet er tegnet af BIG, der er ejet af stjernearkitekt Bjarke Ingels, og det bygges midt i det, der engang var danmarkshistoriens største flygtningelejr.

Oksbøl: Det kommende flygtningemuseum i Oksbøl er kommet på finansloven i Tyskland med 9,75 millioner kroner. Det er første gang, at den tyske stat støtter et dansk museum.

Dermed er der nu indsamlet cirka 43 millioner kroner ud af de i alt 100 millioner kroner, som det vil koste at bygge museet, der skal hedde Flugt, oplyser Claus K. Jensen, direktør for Vardemuseerne. Der er nu støtte fra både Varde Kommune, det danske folketing og den tyske forbundsdag.

- Der er et lille stykke vej for museet stadigvæk, men det er klart, at den blåstempling, som vi har fået gennem tilsagn fra både den danske stat og nu den tyske stat - de tyske skatteborgere - gør, at projektet er blevet interessant, også for andre fonde, siger Mads Sørensen (V), formand for Vardemuseerne og udpeget af Varde Byråd.

Annonce

Flugt

  • Flugt er et flygtningemuseum, der skal ligge i Oksbøl.
  • Her er der i forvejen en flygtningekirkegård, og selve museet skal være i en ombygget version af det tidligere hospital i flygtningelejren, der har rummet op til 36.000 tyske flygtninge efter anden verdenskrig.
  • Museet skal tage afsæt i historien om de tyske flygtninge i 1945, men kommer også til at rumme fortællinger om flygtningeskæbner fra mange andre flygtningekatastrofer.
  • Vardemuseerne vil søge om en byggetilladelse i december, men byggeriet begynder først, når der er indsamlet 70 millioner kroner.

Danmarks største flygtningelejr

Museet Flugt skal ligge i en ombygget version af det tidligere hospital i danmarkshistoriens største flygtningelejr, det lå i Oksbøl. Ved siden af ligger en kæmpe flygtningekirkegård, som også skal være en del af det nye museum.

Tegningerne af det nye museum er lavet af BIG, der er et arkitektfirma, der er ejet af stjernearkitekten Bjarke Ingels. BIG har også tegnet Tirpitz, der er blevet en kæmpe museumstriumf for Vardemuseerne.

Åbning i 2021?

I december 2018 fortalte Claus K. Jensen, at byggeriet ville gå i gang, når museet havde indsamlet 50 millioner kroner. Det er nu ændret til 70 millioner kroner.

- Jeg vil gerne være sikker på, at vi kommer lidt længere end bare at komme i jorden og bygge huset, siger Claus K. Jensen.

Hans håb er, at museet kan åbne i 2021 - hvis alt går vel.

- Men det er ikke altid, alt går vel, og det er ikke altid, at ombygningen af et gammelt hus forløber, som man havde tænkt, så der er selvfølgelig masser af ting, der kan tage tid. Sådan har det også været indtil nu. Det har været et større arbejde at få tingene til at falde økonomisk og politisk på plads i Tyskland, end jeg havde forestillet mig, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Med fingrene i fælleskassen: Hvor meget bliver mon ikke opdaget?

Det er en fortærsket vittighed i mediebranchen, at der er for få naturkatastrofer og for lidt korruption i Danmark til, at man kan bedrive ordentlig journalistik. Måske står talemåden for fald. Det skyldes hverken den tørre sommer sidste år eller det våde efterår i år, men mere at tilliden til vores offentlige instanser er under pres. Det er ikke bare korruption, vi ser, men også offentligt ansatte lederes tilbøjelighed til at skaffe penge eller fordele til sig selv i kraft af deres job. Og det er mindst lige så slemt. Vi kunne her i avisen i denne uge fortælle, at en politiassistent og en politikommissær fra Esbjerg er tiltalt for at have instrueret en betjent i ikke at undersøge lovligheden af en knallert involveret i et færdselsuheld. Knallertens fører var søn af en politikommissær. Politifolkene er nu tiltalt for misbrug af offentlig stilling. Det var også i denne uge, der bød på en skrækhistorie om, at to tidligere ansatte ved Forsvarets Ejendomsstyrelse er tiltalt for at have modtaget bestikkelse på henholdsvis 1,7 million og 35.250 kroner. Dømmes de tiltalte, slutter de sig til den alt for lange række af sager, som svækker vores tillid til, at myndigheder og deres ansatte til enhver tid vil handle i fællesskabets interesse. Vi har Britta Nielsen-sagen. Vi har den ansatte i Skat, der blev idømt fire et halvt års fængsel for at hjælpe en ven med at få udbetalt uberettiget refusion af udbytteskat. Vi havde for nogle år siden sagen om it-firmaet Ateas bestikkelse af ansatte i Region Sjælland. Så er det jo, at man ikke kan lade være med at spekulere på, hvor mange lignende forbrydelser der ikke bliver retsforfulgt. Sikkert en hel del, vil mange nok gætte på. Når vi tænker sådan, er vi et skridt nærmere ved at miste tilliden til vores myndigheder og vores vilje til at betale skat til at opretholde dem. Det er dybt alvorligt. Politikerne har et arbejde at gøre, og det haster mere, end de måske selv er klar over.

Annonce