Annonce
112

F-16 flymekaniker brugte privat 50.000 kroner af forsvarets penge

Den dømte var ansat fom flymekaniker i forsvaret. Arkivfoto: Forsvaret
38-årig krigsveteran modtog en behandlingsdom for mandatsvig. Han havde tømt et militært Eurocard på tre uger.

HADERSLEV: Et militært Eurocard blev i oktober-november 2015 pludselig rødglødende i hænderne på en nu 38-årig mand. Flymekanikeren ansat på Fighter Wing Skrydstrup brugte 50.000 kroner på private indkøb i løbet af kun tre uger.

Det blev stoppet og kortet lukket. Den lokale mand fik mandag en behandlingsdom. Han skal undergive sig ambulant psykiatrisk behandling og eventuelt indlægges, hvis en overlæge og Kriminalforsorgen vurderer, at det er nødvendigt.

Den 38-årige mand nægtede dog at have begået mandatsviget. Han var ansat i skånejob som flymekaniker. Han arbejdede på det tidspunkt ikke på selve F-16 jagerflyene, men som elkraftsmekaniker.

Han forklarede, at han tidligere havde været udsendt til Litauen, og der brugte han sit militære Eurocard på mad. Men ellers havde han ikke brugt det. Det lå hjemme i en skuffe.

Da han 1. december 2015 blev gjort bekendt med misbruget, erkendte han i første omgang, at han nok havde taget fejl af sit eget Eurocard og det militære, som han derpå afleverede til efterforskeren.

Annonce

Det ville være rimelig provokerende, hvis det var mig.

38-årig nu dømt for mandatsvig

Provokerende

Men kun én times tid efter afhøringen, blev det brugt igen. Det vil sige, at det var en nyt udstedt kort. Han havde afleveret det gamle, som var udløbet i september det år.

– Det ville være rimelig provokerende, hvis det var mig, afbrød han efterforskeren under retsmødet.

Så hans forsvarer Erik Johannsen tyssede på ham.

Under en telefonsamtale med efterforskeren dagen efter, havde han da også trukket sin tilståelse tilbage, og han mente nu ikke længere, at det var ham, som havde brugt kortet uretmæssigt. Det gentog han i retten.

Men domsmandsretten troede ikke på hans forklaringer. Retten konkluderede, at det nye Eurocard for en stor dels vedkommende var brugt til tilsvarende køb, som han selv havde foretaget fra sin egen konto både før og efter misbruget.

– Det er ikke troligt, at nogen har fisket det op af din postkasse, sagde dommer Hanne Sofie Christensen.

Efter en kort samtale med sin forsvarer modtog den 38-årige dommen.

– Min klient vil gerne have det afsluttet, konstaterede Erik Johannsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];