Annonce
Tønder

F35 i luften: Rømø frygter støjen fra nye fly - Tønder kommune bakker op

Når forsvaret med jævne mellemrum gennemfører landingsøvelser med Hercules-fly på Rømø, er det et stort tilløbsstykke. Anderledes vil det forholde sig med F35-øvelser på den nordlige del af øen, hvor campingpladsejer Allan Svendsen frygter, at øget flystøj vil jage campister og turister væk. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Alle taler om øget støj omkring Skrydstrup i forbindelse med forsvarets nye F35-kampfly. På Rømø frygter den nærmeste nabo til forsvarets skydebane, campingpladsejer Allan Svendsen, for både sin forretning og sine bygninger.

RØMØ/TØNDER: Den aktuelle debat om øget støj fra forsvarets nye F 35-fly, der efter planen kommer til Danmark i 2023, er koncentreret omkring Skrydstrup. Men hvad med skydeområdet på Rømø, hvor forsvarets nuværende F16 med jævne mellemrum gennemfører flyvninger og skydninger fra lav højde?

- Det er indtil videre en overset problematik. Det skal der sættes fokus på. Det bliver forsvaret nødt til at forholde sig til på et eller andet tidspunkt.

Sådan siger Tønder borgmester Henrik Frandsen (V) i forlængelse af, at Tønder Kommune netop har formuleret et høringssvar til Forsvarsministeriet i forbindelse med en såkaldt miljøkonsekvensvurdering af F35 flys stationering i Skrydstrup.

Annonce

Tønder Kommune henleder desuden opmærksomheden på, om de nye fly vil medføre en øget støj på Rømø i forbindelse med forsvarets øvelsesterræn.

Uddrag af det høringssvar, som Tønder Kommune sender til Forsvarsministeriet

Kompensation

I svaret rettes opmærksomheden mod, at der er flere ejendomme i det åbne land og landsbyen Åbøl i den nordøstlige del af kommunen, der berøres af forventet øget støjbelastning.

- Tønder Kommune forventer, at også borgere i den nordøstlige del af kommunen vil blive fuldt kompenseret efter den ordning, som vil blive udarbejdet med en kompensationsmodel, fremgår det af høringssvaret.

- Tønder kommune henleder desuden opmærksomheden på, om de nye fly vil medføre en øget støj på Rømø i forbindelse med forsvarets øvelsesterræn.

Frygter det værste

At der rettes fokus på øget larm fra luften, er en god nyhed for øvelsesområdets nærmeste nabo, campingpladsejer Allan Svendsen, Rømø Familiecamping. Men han undrer sig over, at det først sker nu.

- Det er ikke et sekund for tidligt, nærmere en time for sent, siger Allan Svendsen.

Han fortæller, at de nuværende skydninger med F16 allerede er en nærmest utålelig belastning. Campinggæster med børn og hunde flygter, og det er ekstra slemt, når skydningerne foregår om natten.

Tidligere kom de larmende skydeøvelser ifølge Allan Svendsen ud af den blå luft. Lokale protester har siden gjort, at beboerne får et skema over de planlagte skydningen.

Allan Svendsen fortæller, at han har oplevet, at skydeøvelser med bomber har forårsaget revner i bygninger og tage på campingpladsen. Forsvaret har betalt for at udbedre skaderne.

Stor skade

Som nærmeste nabo frygter Allan Svendsen dog ikke kun for sin egen forretning og familiens tilværelse.

- Det her er skadeligt for hele kommunen. Indflyvninger til øvelsesområdet foregår over Skærbæk by og ude over Vadehavet. Unescos verdensarv og Nationalpark Vadehavet harmonerer ikke med et militært skydeområde, siger han.

Uden for sæson

Allan Svendsens bekymringer deles af formanden for Rømø Tønder Turistforening, Martin Iversen.

- Støjbelastningen er et problem med de nuværende F 16, og så bliver det kun større med F 35'erne, der larmer mere. Vi afventer støjmålingerne. Vi var bekymrede for støjen fra heliporten på sydøen, og det er vi også i forhold til skydeterrænet på nordøen. Et indspark kunne være, at man gennemførte flyvninger og øvelser i de perioder, hvor der ikke var så mange gæster i området, siger Martin Iversen.

Turistforeningen har forsvarets skydeterræn på dagsordenen på det førstkommende bestyrelsesmøde i september.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har tidligere sagt, at hun forventer at have en kompensationsmodel til støjramte borgere omkring Flyvestationen Skrydstrup klar inden udgangen af oktober. Beboere og sommerhusejere på Rømø tæt på skydeområdet har indtil videre ikke været i ministerens fokus.

For tidligt

JydskeVestkysten talte i går med en talsmand for Forsvarsministeriet. Herfra lød meldingen, at den aktuelle høringsfase handler om miljøbelastningen i nærområdet omkring flyvestationen. Det område hører Rømø ikke under. Ministeriet er opmærksom på, at der kan ligge en problematik om øvelsesområdet. Om det vil medføre en selvstændig sagsbehandling med eventuel offentlig høringsfase er på nuværende tidspunkt for tidligt at sige, lyder meldingen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce