Annonce
Varde

Syv ansatte blev syge: Fabrikker kan frit bruge farlige kemikalier

Det er ikke kun på Sky-Light, at farlig kemi kan gøre medarbejderne syge, mener kilder, som Fagbladet 3F har talt med. Foto: Chresten Bergh
Virksomheder kan uden problemer tage nye stoffer i brug uden at have styr på, hvor giftige de er, og hvordan man skal beskytte sig. Det skriver Fagbaldet 3F, efter det er kommet frem, at en række medarbejdere er blevet syge af at arbejde med kemikaliet PMDA på et plastfabrik i Varde.

Kemi: Syv ansatte er blevet syge efter at have arbejdet med et farlig kemikalie, PMDA, på Sky-Light, der er en plastikvirksomhed i Varde. Andre virksomheder kan også tage farlige kemikalier i brug, konkluderer Fagbladet 3F.

Det er tilfældet, selvom der er masser af forordninger, lovgivning og bekendtgørelser, som skal regulere den farlige kemi. Alene EU's REACH-forordning fylder 852 sider.

- REACH er på mange måder et kæmpe skridt fremad for at få styr på farlige kemikalier. Det beskriver i detaljer, hvordan man skal gøre, når man skal håndtere kemikalierne - for eksempel med datablade. Men der mangler opfølgning, hvis ikke man overholder reglerne. Implementeringen halter, siger Steffen Foss Hansen, lektor ved Institut for Vand og Miljøteknologi, DTU, til Fagbladet 3F.

Han oplever, at mange sikkerhedsdatablade har en "håbløs kvalitet". Sikkerhedsdatablade er papirer, som virksomhedernes medarbejdere skal have adgang til, og hvor det blandt andet skal fremgå, hvor farligt stoffet er.

Annonce

PMDA på Sky-Light

  • Fra 2009-2017 har Sky-Light, der er en plastikvirksomhed i Varde, brugt et stof, der hedder PMDA. Det gør, at Sky-Light kan bruge en større mængde genbrugsplast i sin folieproduktion, fordi det giver folien en bedre kvalitet.
  • I 2015 begynder medarbejdere at blive syge. Først er der en mistanke om, at det kan skyldes PMDA. Senere bliver det påvist.
  • Sky-Lights administrerende direktør, Søren Kjær Larsen, mener, der er taget alle forholdsregler og fulgt alle retningslinjer om anvendelse af PMDA. Han fortæller, at han er dybt berørt af, at medarbejdere er blevet syge på Sky-Light.

Ingen forhåndsgodkendelse

Der er ikke en egentlig forhåndsgodkendelse af kemikalier, som systemet er indrettet i dag.

- Det er den forkerte logik: Hvis ikke man har informationer om giftvirkninger, betragter man stoffet som uskadeligt. Men bare fordi vi ikke ved noget, kan stoffet jo godt være farligt. Hvis ikke man har erfaringer med det, skal man ikke udsætte medarbejderne for stoffet. Det vil jeg kraftigt advare mod. Men det sker desværre hele tiden, siger Phillipe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, til Fagbladet 3F.

Ingen sanktioner

Der er mulighed for bøde og fængselsstraf til ledelsen på virksomheden, hvis den bryder loven vedrørerende kemikalier. Her giver Arbejdsmiljøloven mulighed for at putte den ansvarlige direktør i fængsel i et år.

Arbejdstilsynet har ikke været i stand til at svare Fagbladet 3F på, hvor ofte denne paragraf er blevet taget i brug, når det handler om farlig kemi. Men Fagbladet 3F erfarer, at det sjældent sker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce