Annonce
Tønder

Fabrikshallernes omskiftelige historie

Det er 15.000 kvadratmeter fabriks- og administrationsbygninger, som PTI Europa A/S overtager efter Boiler Works i Tønders sydlige udkant. Til højre i billedet ses Tønders gamle remise, mens Brdr. Hartmanns fabrik ses i baggrunden. Foto: Claus Thorsted
Det hele startede som TØMA i 1958. Siden blev fabriksanlægget i Tønders sydlige udkant både til B & W Energi og Boiler Works. Nu tager PTI Europa A/S over.

TØNDER: Fabriksbygningen på Papegøjevej, som PTI Europa A/S nu overtager og rykker ind i, kan se tilbage på en lang og meget omskiftelig historie.

Her blev Tønder Maskinfabrik A/S (TØMA A/S) i 1958 oprettet som kedelsmedje i byens nedlagte DSB-remise. I 1960 indgik fabrikken en produktionsaftale med Burmeister & Wain. På det grundlag voksede fabrikken fra 50 ansatte i 1960 til 170 medarbejdere i 1970.

B&W overtog siden aktiemajoriteten i TØMA A/S og omdannede fabrikken til B&W Energi.

I løbet af 1990’erne skiftede fabrikken ejere flere gange. En årrække hed den Boiler Works A/S, og i 2007 kom navneskiftet til DP Clean Tech.

Da virksomheden lukkede ned i 2013 og 100 medarbejdere mistede deres arbejde, tog kedelproducenten Danstoker over. Frem til 2018 var omkring 40 timelønnede og funktionærer på lønningslisten, men de fik en fyreseddel, da Danstoker sidste år meddelte, at man lukker og slukker for produktionen i Tønder.

- Det er en sort dag i Boiler Works historie, erkendte administrerende direktør i Danstoker, Jan Enemark, dengang.

Siden har der ikke været aktivitet i fabrikshallerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce