Annonce
Esbjerg

Facebook dropper Esbjerg: Få overblikket over sagen her

Arkivfoto: Yilmaz Polat
Annonce

Esbjerg: Onsdag har Facebook offentligt fortalt, at man dropper planerne om et muligt datacenter i Esbjerg.

Det sker efter et år med blandt andet hemmelighedskræmmeri, protester og undersøgelser. Få overblikket her:

20. januar 2018

Foto: Chresten Bergh

Esbjerg Erhvervsudvikling, nu Business Esbjerg, annoncerer, at et 7.000 kilometer langt fiberoptisk kabel (Havfruekabelet) skal forbinde den amerikanske østkyst med Nordeuropa - og gå i land ved Esbjerg. Det kan blive byens næste erhvervseventyr med skabelse af tusindvis af nye arbejdspladser, mener erhvervsdirektøren.

Læs mere her:

21. maj

Borgmester Jesper Frost Rasmussen. Foto: Martin Ravn

JydskeVestkysten afslører, at et ukendt udenlandsk selskab via rådgivningsvirksomheden Cowi er i færd med at opkøbe mere end to millioner kvadratmeter i området mellem Esbjerg-motorvejen og Andrup. Opkøbene skal bane vejen for et stort datacenter, erfarer avisen, og samtidig laves der forundersøgelser til et byggeri i området.

Læs mere her:

5. juni

Arkivfoto

Esbjerg Kommune beskriver for første gang byggeriet af et datacenter i området i en miljørapport udarbejdet af Cowi. Fuldt udbygget udgør datacentret cirka 250.000 kvadratmeter svarende til cirka 35 gange størrelsen på grønsværen på Blue Water Arena under tag. Det vil dermed blive Danmarks største datacenter.

Læs mere her:

5. juni

Foto: Chresten Bergh

Opførelse af datacentret betyder samtidig nedlæggelse af Nordskrænten, som er en vigtig gennemkørselsvej mellem Andrup og Kvaglund. Trods protester fra borgerne eksekverer Teknik & Byggeudvalget senere den såkaldte nedlæggelse af vejen.

Læs mere her:

11. juni

Arkivfoto

Det holdes et borgermøde om etableringen af datacentret og nedlæggelse af Nordskrænten i Skads Forsamlingshus. Borgerne er utilfredse med, at Esbjerg Kommune ikke ønsker at deltage i mødet.

Læs mere her:

13. juni

Foto: Chresten Bergh

En lokal it-direktør tilkendegiver, at det kommende datacenter næppe vil skabe mange nye arbejdspladser. Sidenhen er det blevet vurderet, at datacentret direkte ventes at give byen 150-200 nye arbejdspladser. I anlægsfasen er antallet af job væsentligt højere.

Læs mere her:

1. september

Arkivfoto

Datacentret har via Cowi meddelt cirka ti lodsejere, som ejer huse, en virksomhed og jord i et område mellem Storegade og Esbjerg-motorvejen afgrænset af grusvejen Nordre Tovrupvej mod nord, at man alligevel ikke ønsker at købe deres jord, idet datacentret i skal bruge så meget plads som hidtil antaget.

Læs mere her:

11. september

Facebook i Luleå. Foto: Yilmaz Polat

Esbjerg og Varde kommuner indleder en fælles kamp om at gøre det sydvestjyske område til et digitalt knudepunkt med datacentre og it-virksomheder. Der afsættes penge fra det kommunale budget til ansættelse af en koordinator.

Læs mere her:

3. oktober

Facebook i Luleå. Foto: Yilmaz Polat

En større erhvervsdelegation fra Esbjerg drager til Amsterdam for at lære mere om datacenter-industrien. Amsterdam har på 20 år opbygget en it-klynge med omkring 345.000 arbejdspladser.

5. oktober

Arkivfoto

JydskeVestkysten afslører, at der er den amerikanske tech-gigant Facebook, som står bag planerne om et datacenter mellem Andrup og Esbjergmotorvejen.

Læs mere her:

5. oktober

Arkivfoto: Ken Mathiesen

Esbjerg Kommune har indgået aftale med Facebook, som betyder, at datacentret skal betale omkring 15 millioner kroner til cykelsti og andre kommunale infrastruktur-anlæg i forbindelse med etableringen af det gigantiske datacenter.

Læs mere her:

29. oktober

Arkivfoto

Med etableringen af Havfruekabelet og andre søkabler, som går i land ved Esbjerg, meddeler den hollandske internetgigant NL-ix, at selskabet kraftigt vil overveje at rykke ind, hvis Esbjerg også får et såkaldt netværks-neutralt datacenter. Et netværks-neutralt datacenter - eller co-location datacentre - er mindre end de såkaldte hyperscale-datacentre, drevet af Facebook, Google og Apple.

Læs mere her:

13. november

Arkivfoto: Ken Mathiesen

En beboer i Nørregårdsparken ved Andrup, som bliver nabo til Facebooks datacenter, undrer sig over, at kommunens planmateriale ikke indeholder en visualisering, der viser, hvordan kvarterets fremtidige udsigt til datacentret vil tage sig ud. Dagen efter beslutter kommunen at efterkomme borgerønsket.

Læs mere her:

14. november

Foto: Andre Thorup

Borgere i Nørregårdsparken kritiserer kommunens håndtering af Facebook-sagen, herunder at der er fejl i planmateriale, som viser støjgrænserne for datacentret. Efterfølgende erkender Esbjerg Kommune, at der er tale om en "redaktionel fejl". Det bliver rettet.

Læs mere her:

20. november

Facebook i Luleå. Foto: Yilmaz Polat

Norske Bulk Infrastructure AS, et såkaldt co-location datacenter, oplyser, at selskabet har reserveret jord i Kjersing tæt på Facebooks datacenter.

Læs mere her:

26. november

Foto: André Thorup

Et borgermøde i Andrup udvikler sig dramatisk, og en gruppe borgere, der bor tæt på området, hvor datacentret er planlagt til at ligge, truer med sagsanlæg, hvis de ikke bliver imødekommet på en række vilkår for byggeriet. De erklærer sig senere, efter en række tilretninger af plangrundlaget, tilfredse.

Læs mere her:

21. januar 2019

Esbjerg Byråd vedtager endeligt plangrundlaget for Facebooks byggeri - herefter er resten op til tech-giganten.

Læs mere her:

6. marts

Foto: Jacob Schultz

Facebook dropper Esbjerg som placering for det gigantiske datacenter.

Læs mere her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce