Annonce
Esbjerg

Facebook-exit vender op og ned på landmands fremtid

Lars Henning Svendsen havde fået at vide, at det var 100 procent sikkert, at Facebook ville bygge et datacenter i Esbjerg. Nu står han tilbage med et landbrug, som han er ved at afvikle. Foto: André Thorup
Den næststørste lodsejer på datacenter-arealet ved Andrup står tilbage med ubrugelige marker og årtiers avlsarbejde, der nu er tabt på gulvet, fordi han satte køerne ud i forventning om Facebook-handel.

Esbjerg: Facebooks tilbagetog fra Esbjerg efterlader nu landmand Lars Henning Svendsen og hans familie med en usikker fremtid.

Som den næststørste jordbesidder med godt 50 hektar - eller 500.000 kvadratmeter - inden for det planlagte datacenter-areal var den midaldrende landmand og hans familie mere end godt i gang med at forberede sig på et nyt liv, da hans datter onsdag aften ringede:

- Hun havde læst på tekst-tv, at Facebook ville skrinlægge datacentret i Esbjerg. Og ja, tænkte jeg, det kunne jeg ikke gøre så meget ved, men jeg er godt nok gevaldig træt af det hele for at sige det på godt jysk, siger Lars Henning Svendsen og fortsætter:

- Vi fik af en amerikansk direktør fra Facebook at vide, at deres datacenter i Esbjerg var 100 procent sikkert. Kun en finanskrise kunne forhindre det, sagde han.

Avlsarbejde tabt

Den overraskende udmelding fra Facebook spolerede hele hans nattesøvn, og nu skal han og familien til at genoverveje tilværelsen.

Lars Henning Svendsen, der har drevet landbrug med malkekvæg i næsten 30 år på slægtsgården, som han overtog efter sin far, begyndte sidste år at sælge ud af besætningen, fordi gravearbejdet betød, at køerne ikke kunne komme på græs. 35 stykker af det bedste malkekvæg blev sat ud, mens han bevarede 25 køer i stalden, fordi han har staldvarmeanlæg.

Mentalt var Lars Henning Svendsen ved at vænne sig til tanken om at skulle lave noget andet. Det har Facebooks exit fra Esbjerg nu lavet om på.

- Jeg har altid været landmand. Nu er gode råd dyre. Jeg skal have fundet ud, hvad jeg skal. Jeg har jo allerede tabt mange, mange årtiers avlsarbejde. De køer, jeg har tilbage, er desværre de ringeste, siger Lars Henning Svendsen.

Om lidt skulle han have haft sine resterende køer på græs, men det er ikke muligt, eftersom jordbundsundersøgelser og arkæologiske udgravninger forud for datacentret-byggeriet har efterladt Lars Henning Svendsens marker i et mudderpløre.

Således overvejer han nu, om han skal forlange kompensation fra Facebook.

- Jeg kommer som udgangspunkt til at blive påført et tab i år på grund af det her. Jeg skal nu lige trække vejret og have en snak med advokaten, så der forhåbentlig kan findes en acceptabel løsning, siger han.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Efter 44 år er det slut: Ikonisk modebutik i Esbjerg lukker

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

Tempoforladt første halvleg: Kan SønderjyskE spille sig i kvartfinalen?

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Team Esbjerg

To præstationer til topkarakter: Frafjord og Eckerle ramte topniveauet

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Vejen

Politikere forkaster forslag om rundkørsel: Svingbaner er betydeligt billigere

Annonce