Annonce
Esbjerg

Facebook løb fra gyldne løfter i sag om datacenter: Borgere føler sig snydt

Ifølge JydskeVestkystens oplysninger har lodsejere, som blev ladt i stikken af Facebook forsøgt at gøre gældende, at de har haft en mundligt aftale med det amerikanske selskab. Arkivfoto

Lodsejere ved Facebooks kommende datacenter mener, at de blev lovet 10 procent af den beregnede købesum, hvis jordhandlerne med tech-giganten ikke blev til noget. Nu skal Facebooks datacenter alligevel ikke bruge deres jord, men de 10 procent kan de tilsyneladende også kigge langt efter.

Annonce

Esbjerg: Cirka ti lodsejere i området mellem Storegade og Nordre Tovrupvej i det østlige Esbjerg stod til at score ganske betydelig provenuer på deres ejendomme for at gøre plads til Facebooks datacenter, og flere af dem havde droppet pligterne med at male huset, slå græsplænen og klippe hækken, fordi de skulle flytte.

Men i august fik til deres store overraskelse fra Facebooks repræsentant i rådgivningsvirksomheden Cowi en nedslående besked om, at den amerikanske techvirksomhed alligevel ikke skulle bruge deres jord.

Dermed måtte lodsejerne for anden gang inden for ti år acceptere at få vendt op og ned på deres tilværelse, eftersom de også i 2008 havde indstillet sig på, at Siemens skulle bruges deres jord til den store vindmøllefabrik, som aldrig kom.

Nu erfarer JydskeVestkysten, at lodsejerne ikke har fået de ti procent af købesummen på deres ejendomme, som alle opkøbte lodsejere i det godt to millioner kvadratmeter store område mellem Esbjergmotorvejen og Andrup, er blevet lovet uanset om datacentret bliver til noget eller ej.

Det fortæller flere kilder, som avisen har talt med i tilknytning til et borgermøde i Skads Forsamlingshus om Facebook-byggeriet tidligere i denne uge.

Ingen af de berørte lodsejere ønsker at tale med JydskeVestkysten, men ifølge avisens oplysninger har lodsejerne forsøgt at gøre gældende, at de via Cowis repræsentant havde en mundtlig aftale med Facebook.

Handlerne

Ifølge avisens oplysninger har Facebook været særdeles generøs i forbindelse med de opkøb, som selskabet har foretaget i området. Det har således været fremme, at landbrugsjord er blevet handlet til erhvervsjordspriser.I alle købsaftaler er der indarbejdet en klausul, der betyder, at handlen som udløser ti procent af købesummen uagtet om Facebook-projektet realiseres eller af.

Arealet, som Facebook alligevel ikke skulle bruge, er området/trekanten afgrænset af Storegade, Nordre Tovrupvej og Esbjergmotorvejen. Området nord for Nordre Tovrupvej er datacenter-land. Kort: Esbjerg Kommune
Annonce

Ingen underskrift

Sagen er nemlig den, at lodsejerne aldrig nåede at underskrive en købsaftale, men ifølge avisens oplysninger havde de adskillige gange besøg af Cowi på deres ejendomme. Flere modtog ligefrem et købstilbud, og det skulle angiveligt være blevet mere end antydet, at handlerne var så sikre, at de godt kunne knappe den gode rødvin op. En lodsejer skulle ovenikøbet have været tæt på købe nyt hus et andet sted i byen.

Men i begyndelsen af august begyndte lodsejerne at undre sig over, at de igangværende gravearbejder til datacentret flyttede længere væk fra deres jorde, nærmere bestemt til den nordlige side af Nordre Tovrupvej, og trods forsikringer om det modsatte, fik de pludselig besked om, at Facebook altså ikke havde så stort et arealbehov som først antaget.

Annonce

En aftale?

Tilbage står lodsejerne nu ifølge avisens oplysninger med en lang næse og en dyb forundring over, hvordan en verdensomspændende virksomhed som Facebook kan handle så uprofessionelt.

Ovenikøbet har lodsejerne haft udgifter til advokat og anden rådgivning, som de nu forsøger at få dækket samtidig med, at de nærer et håb om, at Facebook vil anerkende, at man havde en aftale, hvilket vil udløse de ti procent af købesummen - til trods for at aftalen var mundtlig og aldrig nåede at blive underskrevet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Facebook eller Cowis repræsentant, Asger Vestergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Annonce