Annonce
Esbjerg

Facebook løb fra gyldne løfter i sag om datacenter: Borgere føler sig snydt

Ifølge JydskeVestkystens oplysninger har lodsejere, som blev ladt i stikken af Facebook forsøgt at gøre gældende, at de har haft en mundligt aftale med det amerikanske selskab. Arkivfoto

Lodsejere ved Facebooks kommende datacenter mener, at de blev lovet 10 procent af den beregnede købesum, hvis jordhandlerne med tech-giganten ikke blev til noget. Nu skal Facebooks datacenter alligevel ikke bruge deres jord, men de 10 procent kan de tilsyneladende også kigge langt efter.

Esbjerg: Cirka ti lodsejere i området mellem Storegade og Nordre Tovrupvej i det østlige Esbjerg stod til at score ganske betydelig provenuer på deres ejendomme for at gøre plads til Facebooks datacenter, og flere af dem havde droppet pligterne med at male huset, slå græsplænen og klippe hækken, fordi de skulle flytte.

Men i august fik til deres store overraskelse fra Facebooks repræsentant i rådgivningsvirksomheden Cowi en nedslående besked om, at den amerikanske techvirksomhed alligevel ikke skulle bruge deres jord.

Dermed måtte lodsejerne for anden gang inden for ti år acceptere at få vendt op og ned på deres tilværelse, eftersom de også i 2008 havde indstillet sig på, at Siemens skulle bruges deres jord til den store vindmøllefabrik, som aldrig kom.

Nu erfarer JydskeVestkysten, at lodsejerne ikke har fået de ti procent af købesummen på deres ejendomme, som alle opkøbte lodsejere i det godt to millioner kvadratmeter store område mellem Esbjergmotorvejen og Andrup, er blevet lovet uanset om datacentret bliver til noget eller ej.

Det fortæller flere kilder, som avisen har talt med i tilknytning til et borgermøde i Skads Forsamlingshus om Facebook-byggeriet tidligere i denne uge.

Ingen af de berørte lodsejere ønsker at tale med JydskeVestkysten, men ifølge avisens oplysninger har lodsejerne forsøgt at gøre gældende, at de via Cowis repræsentant havde en mundtlig aftale med Facebook.

Annonce

Handlerne

Ifølge avisens oplysninger har Facebook været særdeles generøs i forbindelse med de opkøb, som selskabet har foretaget i området. Det har således været fremme, at landbrugsjord er blevet handlet til erhvervsjordspriser.I alle købsaftaler er der indarbejdet en klausul, der betyder, at handlen som udløser ti procent af købesummen uagtet om Facebook-projektet realiseres eller af.

Arealet, som Facebook alligevel ikke skulle bruge, er området/trekanten afgrænset af Storegade, Nordre Tovrupvej og Esbjergmotorvejen. Området nord for Nordre Tovrupvej er datacenter-land. Kort: Esbjerg Kommune

Ingen underskrift

Sagen er nemlig den, at lodsejerne aldrig nåede at underskrive en købsaftale, men ifølge avisens oplysninger havde de adskillige gange besøg af Cowi på deres ejendomme. Flere modtog ligefrem et købstilbud, og det skulle angiveligt være blevet mere end antydet, at handlerne var så sikre, at de godt kunne knappe den gode rødvin op. En lodsejer skulle ovenikøbet have været tæt på købe nyt hus et andet sted i byen.

Men i begyndelsen af august begyndte lodsejerne at undre sig over, at de igangværende gravearbejder til datacentret flyttede længere væk fra deres jorde, nærmere bestemt til den nordlige side af Nordre Tovrupvej, og trods forsikringer om det modsatte, fik de pludselig besked om, at Facebook altså ikke havde så stort et arealbehov som først antaget.

En aftale?

Tilbage står lodsejerne nu ifølge avisens oplysninger med en lang næse og en dyb forundring over, hvordan en verdensomspændende virksomhed som Facebook kan handle så uprofessionelt.

Ovenikøbet har lodsejerne haft udgifter til advokat og anden rådgivning, som de nu forsøger at få dækket samtidig med, at de nærer et håb om, at Facebook vil anerkende, at man havde en aftale, hvilket vil udløse de ti procent af købesummen - til trods for at aftalen var mundtlig og aldrig nåede at blive underskrevet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Facebook eller Cowis repræsentant, Asger Vestergaard.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad skal vi med 1. maj?

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverer indirekte det måske bedste bevis for, at den traditionelle fejring af arbejdernes internationale kampdag den 1. maj enten bør afskaffes eller finde en anden form: Socialdemokratiets formand stiller ikke op i Fælledparken på denne dag. Epicentret for den danske arbejdskamp, der hvor Louis Pio under Slaget på Fælleden den 5. maj 1872 blev arresteret i sit forsøg på at opnå bedre forhold for landets arbejdere, lige præcis dér ønsker formanden for Socialdemokratiet ikke at stille op. Vi ved godt, at det er hendes og regeringspartiets nærmest maniske trang til at kontrollere og polere virkeligheden, der har været udslagsgivende. For hun vil utvivlsomt, som i øvrigt forgængerne Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen fra samme parti har oplevet det, blive udsat for larmende protester af enhver art og måske endda overdøvet for rullende kameraer, og det passer dårligt ind i den socialdemokratiske selviscenesættelse. Men det er også et stærkt tegn på, at den vigtigste kamplads for landets arbejdere altså ikke betyder alverden for statsministeren og i hvert fald ikke nok til at blive skrevet i hendes kalender på netop denne dag. I det hele taget er det på tide at kigge med friske øjne på 1. maj, der for manges vedkommende er indskrevet i overenskomsten som en hel eller en halv fridag. For ser man på tilstrømningen til denne dag landet over, er den både aftagende og aldrende. Med god grund. De store afgørende sejre for arbejdstagerne blev vundet for mange år siden; arbejdstidens nedsættelse, lønnet ferie, fem dags arbejdsuge og meget andet har været virkelighed i mange år. De historiske kampe er fortid, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og den manglende tilslutning skal blandt andet findes i, at man i fagbevægelsen febrilsk klamrer sig til en stråmandsmodsætning, der ikke længere findes mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det kan folk godt gennemskue. 1. maj i sin nuværende form har overlevet sig selv, der er behov for nytænkning.

Kolding

Sluse, pumpe og p-pladser til regnvand er klar i Kolding om tre-fire år

Kolding

Landmænd ramt af regn og oversvømmelse: Afgrøder sopper i vand

Annonce