Annonce
Esbjerg

Facebook løb fra gyldne løfter i sag om datacenter: Borgere føler sig snydt

Ifølge JydskeVestkystens oplysninger har lodsejere, som blev ladt i stikken af Facebook forsøgt at gøre gældende, at de har haft en mundligt aftale med det amerikanske selskab. Arkivfoto

Lodsejere ved Facebooks kommende datacenter mener, at de blev lovet 10 procent af den beregnede købesum, hvis jordhandlerne med tech-giganten ikke blev til noget. Nu skal Facebooks datacenter alligevel ikke bruge deres jord, men de 10 procent kan de tilsyneladende også kigge langt efter.

Esbjerg: Cirka ti lodsejere i området mellem Storegade og Nordre Tovrupvej i det østlige Esbjerg stod til at score ganske betydelig provenuer på deres ejendomme for at gøre plads til Facebooks datacenter, og flere af dem havde droppet pligterne med at male huset, slå græsplænen og klippe hækken, fordi de skulle flytte.

Men i august fik til deres store overraskelse fra Facebooks repræsentant i rådgivningsvirksomheden Cowi en nedslående besked om, at den amerikanske techvirksomhed alligevel ikke skulle bruge deres jord.

Dermed måtte lodsejerne for anden gang inden for ti år acceptere at få vendt op og ned på deres tilværelse, eftersom de også i 2008 havde indstillet sig på, at Siemens skulle bruges deres jord til den store vindmøllefabrik, som aldrig kom.

Nu erfarer JydskeVestkysten, at lodsejerne ikke har fået de ti procent af købesummen på deres ejendomme, som alle opkøbte lodsejere i det godt to millioner kvadratmeter store område mellem Esbjergmotorvejen og Andrup, er blevet lovet uanset om datacentret bliver til noget eller ej.

Det fortæller flere kilder, som avisen har talt med i tilknytning til et borgermøde i Skads Forsamlingshus om Facebook-byggeriet tidligere i denne uge.

Ingen af de berørte lodsejere ønsker at tale med JydskeVestkysten, men ifølge avisens oplysninger har lodsejerne forsøgt at gøre gældende, at de via Cowis repræsentant havde en mundtlig aftale med Facebook.

Handlerne

Ifølge avisens oplysninger har Facebook været særdeles generøs i forbindelse med de opkøb, som selskabet har foretaget i området. Det har således været fremme, at landbrugsjord er blevet handlet til erhvervsjordspriser.I alle købsaftaler er der indarbejdet en klausul, der betyder, at handlen som udløser ti procent af købesummen uagtet om Facebook-projektet realiseres eller af.

Arealet, som Facebook alligevel ikke skulle bruge, er området/trekanten afgrænset af Storegade, Nordre Tovrupvej og Esbjergmotorvejen. Området nord for Nordre Tovrupvej er datacenter-land. Kort: Esbjerg Kommune

Ingen underskrift

Sagen er nemlig den, at lodsejerne aldrig nåede at underskrive en købsaftale, men ifølge avisens oplysninger havde de adskillige gange besøg af Cowi på deres ejendomme. Flere modtog ligefrem et købstilbud, og det skulle angiveligt være blevet mere end antydet, at handlerne var så sikre, at de godt kunne knappe den gode rødvin op. En lodsejer skulle ovenikøbet have været tæt på købe nyt hus et andet sted i byen.

Men i begyndelsen af august begyndte lodsejerne at undre sig over, at de igangværende gravearbejder til datacentret flyttede længere væk fra deres jorde, nærmere bestemt til den nordlige side af Nordre Tovrupvej, og trods forsikringer om det modsatte, fik de pludselig besked om, at Facebook altså ikke havde så stort et arealbehov som først antaget.

Annonce

En aftale?

Tilbage står lodsejerne nu ifølge avisens oplysninger med en lang næse og en dyb forundring over, hvordan en verdensomspændende virksomhed som Facebook kan handle så uprofessionelt.

Ovenikøbet har lodsejerne haft udgifter til advokat og anden rådgivning, som de nu forsøger at få dækket samtidig med, at de nærer et håb om, at Facebook vil anerkende, at man havde en aftale, hvilket vil udløse de ti procent af købesummen - til trods for at aftalen var mundtlig og aldrig nåede at blive underskrevet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Facebook eller Cowis repræsentant, Asger Vestergaard.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Esbjerg

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Annonce