Annonce
Esbjerg

Facebook svigtede: Nu skal byrådet købe deres huse

Arealet, som Facebook alligevel ikke skulle bruge ? de cirka 70 hektar, hvor de berørte lodsejere bor, er området/trekanten afgrænset af Storegade, Nordre Tovrupvej og Esbjergmotorvejen. Området nord for Nordre Tovrupvej er datacenter-land. Kort: Esbjerg Kommune

Syv lodsejere opfordrer Esbjerg Kommune til at bringe mange års uvished til ophør og købe deres ejendomme, der i sidste øjeblik blev taget ud af Facebooks store jordhandel ved Andrup.

Esbjerg: To gange på 10 år har omkring 10 lodsejere i området mellem Storegade og Nordre Tovrupvej i det østlige Esbjerg fået en lang næse. I begge tilfælde var de tæt på at blive købt op - uden, at det endte med at blive til noget.

Nu foreslår syv af lodsejerne, at Esbjerg Kommune opkøber deres ejendomme, så de én gang for alle kan blive de følelsesmæssige udsving kvit og få deres videre liv lagt i faste rammer.

Første gang, lodsejerne kom til at svæve i usikkerhed, var i 2008, da Esbjerg Kommune og Siemens Windpower havde planer om bruges deres jord i forbindelse med etableringen af en stor vindmøllefabrik med egen tilhørende vejadgang til Esbjerg Havn. Men vindmøllefabrikken blev som bekendt aldrig til noget. De samme lodsejere føler sig, som tidligere omtalt i JydskeVestkysten, taget ved næsen i forbindelse med den store Facebook-jordhandel, hvor de først blev stillet et opkøb i udsigt til en favorabel pris, og siden blev sorteret fra sammen med et område på i alt 70 hektar, som Facebook alligevel ikke fik brug for.

Mundtlig aftale

Lodsejere, som alligevel ikke fik en handel med Facebook, har efterfølgende forsøgt at gøre gældende, at de rent faktisk havde en mundtlig aftale med tech-giganten, inden Facebook trak sig. Dette har de imidlertid ikke fået noget ud af.

Bølgerne gik højt på et borgermøde i Skads-Andrup, hvor mange borgere var mødt op for at få en detaljeret viden om planerne. Arkivfoto: André Thorup

Brev til kommunen

I et brev til Esbjerg Kommune - forfattet af en lodsejer med seks andre lodsejeres underskrifter - afsløres det desuden, at Facebook via Cowi skal have budt én million kroner per hektar for i hvert fald en af de store ejendomme med et 10 hektar jordtilliggende. Hvis den samme regnestok kan bruges for det område, som Facebook rent faktisk købte, nemlig 240 hektar, har it-giganten købt jord og ejendomme op for svimlende 240 millioner kroner.

I brevet skriver lodsejerne: " ... hermed foreslå, at Esbjerg Kommune opkøber de arealer/huse/bygninger, som ikke kom med i Facebook-handlen". Og videre: " ... På denne måde vil Esbjerg Kommune stå med "et stykke blankt papir" som eventuelt kan udlægges til industriområde - til måske dataindustri - som vil være velegnet grundet beliggenhed i forhold til det nye datakabel".

Politikerne i Plan & Miljøudvalget fik på et møde tirsdag forelagt nogle scenarier for, hvilke muligheder der er for fremtidig anvendelse. For det første kan man fastholde de eksisterende boliger og jordbrug, mens de kommunale arealer udvikles med henblik på at opnå grønne områder. For det andet kan man lade eksisterende boliger mod Storegade indgå som del af nyt boligområde. Øvrige områder udvikles med erhverv i lavere miljøklasser. For det tredje kan de eksisterende boliger mod Storegade fastholdes, mens det resterende område udvikles med henblik på erhverv i lavere miljøklasser, og der etableres bufferzone mellem erhverv og eksisterende boliger.

Annonce

Løsning mangler

Ifølge næstformanden i udvalget, Kurt Bjerrum (V), er man på mødet ikke nået frem til en endelig løsning, og der skal yderligere drøftelser mellem lodsejere og lokalråd til. Men han finder det urealistisk, at Esbjerg Kommune skulle købe hele området for 70 millioner kroner. Til gengæld afviser han ikke, at der kunne komme et køb på tale.

- Selvfølgelig kan kommunen købe jord op, men så skal vi have et mål med det. Holdningen er nok, at vi går efter et område med lettere erhverv, men vi er først nødt til at sondere behovet for bynær erhvervsjord. Området er for småt til et boligområde - det vil være svært at få økonomi i det. Nu har forvaltningen fået i opdrag at holde yderligere møder med borgere og lokalråd, undersøge efterspørgsel på erhvervsjord og så vende tilbage. Vi skal tænke os godt om, inden vi lægger os fast på noget - omvendt skal borgerne derude ikke gå i uvished i 10 år endnu, siger Kurt Bjerrum.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Team Esbjerg For abonnenter

Formstærk Kristine Breistøl er ikke i tvivl: Skal vi med i toppen i vores Champions League-pulje, skal vi slå Podravka

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Ballade på Strucksallé: - Vi ved, hvem de er - og hvor de bor

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce