Annonce
forside

Facebooks datacenter i Esbjerg er skrumpet

Facebooks datacenter ved Esbjerg, her set fra Lyshøjen ved Vestkystvejen, bliver ikke helt så stort som informeret i miljørapporten fra maj. Visualisering: Cowi

Lokalplanen for Facebooks kommende datacenter ved Esbjerg skal muliggøre et datacenter med 170.000 kvadratmeter under tag og ikke 250.000 kvadratmeter som beskrevet i miljøvurderingen fra maj. I alt medfører datacentret dog fortsat et samlet bebyggelse på 260.000 kvadratmeter.

Annonce

Esbjerg: Facebooks planlagte datacenter bliver mindre end det projekt, som oprindeligt blev præsenteret for Esbjerg Kommune.

I den oprindelige miljøvurdering fra maj i år, udarbejdet af rådgivningsvirksomheden Cowi, fremgår det, at projektet, som er benævnt "Project Ember", i etaper vil bebygge et areal på 250.000 kvadratmeter, svarende til cirka 40 fodboldbaner, fordelt på 200.000 kvadratmeter datahaller og 50.000 kvadratmeter administrations-, logistik-og servicebygninger, samt herudover en eller to højspændingsstationer, hver med et areal på cirka 30.000 kvadratmeter og nødstrømsanlæg med et samlet areal på cirka 6.500 kvadratmeter.

Det fremgår imidlertid af lokalplanforslaget, som Esbjerg Byråd har sendt i høring, at datacentret ikke kommer til at blive helt så stort.

I planforslaget hedder det, at "lokalplanen skal muliggøre et projekt, der omfatter ca. 170.000 kvadratmeter bebyggelse med datahaller, administrations-, logistik- og servicebygninger. Derudover opfører Energinet en højspændingsstation med et areal på ca. 30.000 kvadratmeter med tilhørende transformerstation mod datacenteret. Endelig opføres i tilknytning til datahallerne et nødstrømsanlæg placeret i generatorgårde med et samlet befæstet areal på ca. 60.000 kvadratmeter."

Det betyder, at der i forbindelse med datacentret fortsat skal bebygges et areal på cirka 260.000 kvadratmeter, men det samlede antal kvadratmeter under tag er reduceret fra 250.000 kvadratmeter til 170.000 kvadratmeter.

Altså, er datacentret i løbet af processen skrumpet.

Realisering

På byrådsmødet den 8. oktober sendte politikerne plangrundlaget for Facebooks datacenter i otte uger offentlig høring. Hvis alt går efter planen kan plangrundlaget være klar i begyndelsen af 2019, herefter kan byggeriet gå i gang.

Annonce

Skov plantes

Det samme er sket med størrelsen af det areal, som Facebook vil købe mellem Motorvejen og Andrup og Storegade og Andrupvej.

Som JydskeVestkysten skrev i september fik flere lodsejere en lang næse, da Cowi meddelte dem, at selskabet bag datacentret alligevel ikke havde behov for så stort et areal som først antaget. Herved blev cirka 15 procent af området - den sydligste del mod Storegade - pillet ud, hvorefter 2,5 millioner kvadratmeter blev reduceret til godt og vel to millioner kvadratmeter.

De fem datahaller planlægges med beliggenhed ud imod Andrupvej, hvorfra der også vil være primær indgang til datacentret. Højspændingsstationen placeres syd for datahallerne, og der plantes træer og skov mellem datacentret og Andrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce