Annonce
Esbjerg

Facebooks farvel til Esbjerg rammer byens lufthavn

Det er lidt af et bét for Esbjerg Lufthavn, at Facebook alligevel ikke vil bygge et datacenter i Esbjerg. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen
Esbjerg Lufthavn havde håbet på, at byggeriet af Facebooks datacenter ville skabe øget aktivitet med indflyvning af specialister og specialudstyr. Det ville samtidig kompensere for nedgang i helikoptertrafikken til Nordsøen. Brandærgerligt, lyder det fra udvalgsformand Søren Heide Lambertsen (S).
Annonce

Esbjerg: Da to repræsentanter fra Facebook i sidste uge troppede på borgmester Jesper Frost Rasmussens (V) kontor og overbragte den nedslående besked om, at den amerikanske tech-gigant efter mere end et års forarbejde alligevel ikke vil bygge Danmarks hidtil største datacenter ved Andrup, ramte det også Esbjerg Lufthavns fremtidsplaner.

Den kommunale lufthavn, som i forbindelse med Esbjerg Byråds budgetlægning sidste efterår fik afsat et ekstraordinært beløb på 18,5 millioner kroner over fire år, var tiltænkt en betydningsfuld rolle i forbindelse med Facebooks etablering i den vestjyske energimetropol.

Ifølge lufthavnens politiske chef, Søren Heide Lambertsen (S), formand for Teknik & Byggeudvalget, var det planen, at Facebook-byggeriet i en overgangsfase skulle skabe øget aktivitet i lufthavnen i en periode med færre flyvninger til og fra Nordsøen.

Vi havde forventet, at Facebook-etableringen ville skabe øget aktivitet i lufthavnen i en årrække. Der skulle flyves specialudstyr ind, og specialister ville have behov for at bruge lufthavnen.

Søren Heide Lambertsen (S), formand, Teknik & Byggeudvalget, Esbjerg Kommune

Annonce

En kompensation

I forbindelse med genopbygningen af Tyra-feltet i Nordsøen forventes helikoptertrafikken i lufthavnen nemlig at blive kraftigt påvirket, og i et tidligere notat fra Esbjerg Kommune hedder det: ”Det drejer sig om et grundlæggende spørgsmål om, hvorvidt lufthavnen ressourcemæssigt skal tilpasse sig en evt. kommende nedgang i særligt helikoptertrafikken, eller om der i et vist omfang skal kompenseres med andre aktiviteter såsom passager- og/eller fragttrafik”.

Således hed det også i teksten bag det indgåede budgetforlig, at: ”Allerede næste år får lufthavnen omkring otte millioner kroner - bevillingen er imidlertid faldende over perioden, da der forventes at være en gradvis forbedring af flytrafikken over de kommende år".

Annonce

Arbejder på mere trafik

Ifølge Søren Heide Lambertsen er der i lufthavnen på ingen måde budgetteret med trafik fra Facebooks etablering, men han siger:

- Det er rigtig ærgerligt for Esbjerg og hele området, at vi ikke i denne omgang lykkedes med at få et stort datacenter til området, men det er også rigtig ærgerligt for vores lufthavn. Vi havde forventet, at Facebook-etableringen ville skabe øget aktivitet i lufthavnen i en årrække. Der skulle flyves specialudstyr ind, og specialister ville have behov for at bruge lufthavnen. Det ville utvivlsomt have skabt mere aktivitet i lufthavnen, som med sin umiddelbare nærhed til datacentret også var attraktiv for Facebook, forklarer Søren Heide Lambertsen.

Hvis Facebook havde valgt at etablere hele datacentret i alle dets etaper kontinuerligt, vurderer udvalgsformanden, at lufthavnen ville kunne lukrere på Facebook-byggeriet i 5-10 år.

Esbjerg Lufthavn har i dag foruden helikoptertrafikken til og fra Nordsøen ruter til olievennerne i Stavanger og Aberdeen. Med en lang landingsbane, og en terminal, der kan bruges til andet end offshore, arbejder lufthavnen hele tiden på at skaffe mere trafik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce