Annonce
Erhverv

Fagbevægelsen patruljerede virksomheder i Tønder: De unge snupper dobbeltvagter og laver for tunge løft

Jobpatruljen fandt ud at, at Tønder Kommunes virksomheder generelt overholder arbejdsforholdene. Dog er det ikke tilfældet for alle virksomheder i landsdelen, hvor der efter patruljen bliver rejst en sag om seksuelle krænkelser. Arkivfoto: Nadja Dam Jensen
Da fagbevægelsens jobpatrulje i sidste uge gennemgik 800 virksomheder i Syd- og Sønderjylland, stod arbejdsgiverne og deres ansatte i Tønder og omegn også for skud. Her fandt man dog ingen grove sager hos virksomhederne. I stedet ønsker Jobpatruljen, at man i skolerne sætter mere fokus på arbejdsforholdene og informerer de unge, hvad de må og ikke må.

Tønder: Tunge løft, dobbeltvagter, og maskiner som ungarbejdere ikke må betjene.

I sidste uge var fagbevægelsens jobpatrulje på tur hos flere af virksomhederne i Tønder Kommune - særligt i sommerområderne for at tjekke op på løn- og arbejdsforholdene for unge i fritids- og feriejob.

I Tønder Kommune er det gået godt.

Annonce

- Der var ikke noget alarmerende fra Tønder og omegn. Vores indtryk er, at de fleste virksomheder er samarbejdsvillige, og at de har styr på deres ting, siger Angelika Thøgersen, der er koordinator for Jobpatruljen i Sydjylland.


Vi har bare set, at unge selv bytter sig til dobbeltvagter, fordi de gerne vil tjene flere penge. Eller også løfter de mere end de må, fordi de selv synes, at de er stærke. Men det er ikke ensbetydende med, at det er lovligt. Og der er det virksomheden, der står med ansvaret for, at reglerne bliver overholdt.

Angelika Thøgersen, koordinator for Jobpatruljen i Sydjylland


Man er stadig i gang med at indsamle og sortere i de data, som man har fået ud af de mange virksomhedsbesøg. Derfor er det tidligt at sige noget konkret om Tønder Kommunes virksomheder, da den endelige rapport først kommer til efteråret. Dog kan Angelika Thøgersen konkludere én ting:

- Jeg kommer til at slå hårdt på, at folkeskolerne i Tønder og resten af Sydjylland inviterer fagbevægelsens Skoletjeneste ind, fordi vi kan se, at mange unge mennesker vælger at omgå reglerne, siger hun.

Det er ikke nødvendigvis virksomhedernes skyld, at de unge omgår reglerne. Virksomhederne kan have været gode til at forklare, hvor meget de unge må løfte, og hvor mange timer de må arbejde.

- Vi har bare set, at unge selv bytter sig til dobbeltvagter, fordi de gerne vil tjene flere penge. Eller også løfter de mere end de må, fordi de selv synes, at de er stærke. Men det er ikke ensbetydende med, at det er lovligt. Og der er det virksomheden, der står med ansvaret for, at reglerne bliver overholdt, siger Angelika Thøgersen.

En sag om seksuelle krænkelser

Jobpatruljens besøg foregår på den måde, at en gruppe af frivillige aktivister kommer ud til virksomhederne med et interviewskema, og så er de ladet til fingerspidserne med guides, som de kan udlevere til de ansatte. Før interviewsene skal de dog spørge chefen om lov, men oftest er virksomhederne samarbejdsvillige.

- Så ser vi tit, at ungarbejderne selv gør os opmærksomme på det, hvis de ikke overholder reglerne. Det er oftest, at de løfter mere end de må, selvom de godt kender til reglerne. Så informerer vi dem selvfølgelig om, at de har 60 år tilbage på arbejdsmarkedet, men at de også har en pligt til at overholde reglerne, siger Angelika Thøgersen.

Den generelle tendens i Tønder Kommune og resten af Sydjylland er, at det er de unge, der ikke overholder reglerne. Dog er Jobpatruljen stødt på to alvorlige sager i andre sydjyske kommuner.

- Uden at gå ind i voldsomme detaljer, så forventer vi, at der bliver rejst sag mod en virksomhed i Sydjylland, der omhandler seksuelle krænkelser. Så har vi et andet sted, som vi har anmeldt, at en virksomhed har ladet unge under 15 år servere alkohol, siger Angelika Thøgersen.

Jobpatruljen

Det er 42. år i træk, at Jobpatruljen drager ud i det sydjyske sommerland for at tjekke op på ungarbejdernes arbejdsforhold.

Jobpatruljen handler mest om oplysning, men når aktivisterne opdager overtrædelser, indberetter de dem til den rette myndighed.

I år blev ansatte i knap 800 syd- og sønderjyske kommuner tjekket for brud på rettigheder.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Morten bruger alle vågne timer på cannabis-stiklinger: Han skal finde dén sort, som kan blive til medicin

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Forening kalder sagen om lille Marco 'grotesk': Forældrene blev i maj lovet mere samvær med døende søn

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Haderslev

Sigtede for Damgade-drab skal forblive varetægtsfængslede

Aabenraa For abonnenter

Der er 51 år imellem dem: Biavl førte til venskab mellem Alexandra og Egon

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Længe ventet: Ribe får sin første sushi-restaurant

Sønderborg

Ejere af brændt familievirksomhed: - Vi er fuldstændig i chok

Aabenraa

Taxaselskab får skarp kritik: Beskyldt for med vilje at glemme kunder ved grænsen

EfB

Alle spillere mødte frem - Hyballa afbrød træningen tidligt

Kolding For abonnenter

Sommerserie: Benny Dall drømmer om Cuba, er vild med russisk 70'er-film og ser op til amerikansk forretningsmand

Billund

Kvinde død i frontalt sammenstød på landevej

Annonce