Annonce
Varde

Fagforening efter 49 fyringer: Vi plejer at få rigtig mange i beskæftigelse

Pølseprodutkionen flyttes til Polen eller Tyskland. Fødevareforbundet NNF går i aktion for de fyrede medlemmer. Det er forbundet desværre så vant til. Arkivfoto: Morten Nielsen

Der er gode erfaringer med at få fyrede fødevarearbejdere i job, oplyser fagforening oven på sort uge på Tican i Ansager. Men et problem er, at store virksomheder som Lego og B&W Vølund i nabokommuner til Varde fyrer ansatte samtidig.

Ansager: Fødevareforbundet NNF står snart med 49 fyrede medlemmer fra pølse- og kødforædlingsfabrikken Tican i Ansager. Peder Pedersen er formand for Fødevareforbundet i Sydjylland, og han oplyser, at forbundet desværre har en del erfaringer med medarbejdere, der har mistet jobbet, men at fagforeningen netop på baggrund af disse erfaringer står godt rustet, når det kommer til at få fyrede medlemmer over i anden beskæftigelse.

Den 4. september mistede cirka 45 ansatte jobbet på SB Pork i Brørup, der lige som Tican ejes af den tyske Tönnies-koncern.

- Vi har fået 15 til 20 medlemmer fra SB Pork i arbejde inden for konkurrerende virksomheder i fødevarebranchen. Det er sket, inden de er blevet arbejdsløse. Det bedste er, hvis de slet ikke kommer ind i dagpengesystemet, siger Peder Pedersen om måden, beredskabet arbejder på.

Men han lægger ikke skjul på, at det kan blive sværere at nå den samme succesrate i Ansager. Her lukker fabrikken ved årsskiftet.

- Det er et problem, at Lego i Billund ser ud til at fyre mellem 450 og 600 ufaglærte. De kommer i nogen grad ud at konkurrere om de samme job, siger Peder Pedersen.

Annonce

Jobbank

I en jobbank får de fyrede medarbejdere oprettet en profil og hjælp til at blive parret med virksomheder, som efterspørger deres kompetencer.

Lav arbejdsløshed i Varde

Han advarer også mod at tro alt for meget på mulighederne for, at de ansatte fra Ansager kan komme til SB Pork under Tönnies i Brørup.

- Vi har allerede en jobbank med nogle fyrede medarbejdere fra SB Pork, som ikke er kommet i beskæftigelse, siger Peder Pedersen, som mere tror, at der skal kigges mod konkurrerende firmaer som eksempelvis Danish Crown, hvis de ansatte i Ansager skal blive i branchen.

Der forhandles nu tre uger, inden fyresedlerne i Ansager udskrives. Derpå ventes der også oprettet en jobbank.

Arbejdsmarkedschef i Varde Kommune, Erik Schultz, er optimistisk med hensyn til at få medarbejderne fra Tican i anden beskæftigelse.

- Det skyldes, at vi i Varde ligger med omtrent landets laveste ledighed, cirka to procent.

- Men vi må da sige, at det kan blive sværere at holde den lave ledighed, når både Tican lukker, og Lego i Billund og B & W Vølund i Esbjerg fyrer. Det er klart, at nogle af de ansatte her bor i Varde Kommune, siger Erik Schultz.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce