Annonce
Varde

Fagforening efter 49 fyringer: Vi plejer at få rigtig mange i beskæftigelse

Pølseprodutkionen flyttes til Polen eller Tyskland. Fødevareforbundet NNF går i aktion for de fyrede medlemmer. Det er forbundet desværre så vant til. Arkivfoto: Morten Nielsen

Der er gode erfaringer med at få fyrede fødevarearbejdere i job, oplyser fagforening oven på sort uge på Tican i Ansager. Men et problem er, at store virksomheder som Lego og B&W Vølund i nabokommuner til Varde fyrer ansatte samtidig.

Annonce

Ansager: Fødevareforbundet NNF står snart med 49 fyrede medlemmer fra pølse- og kødforædlingsfabrikken Tican i Ansager. Peder Pedersen er formand for Fødevareforbundet i Sydjylland, og han oplyser, at forbundet desværre har en del erfaringer med medarbejdere, der har mistet jobbet, men at fagforeningen netop på baggrund af disse erfaringer står godt rustet, når det kommer til at få fyrede medlemmer over i anden beskæftigelse.

Den 4. september mistede cirka 45 ansatte jobbet på SB Pork i Brørup, der lige som Tican ejes af den tyske Tönnies-koncern.

- Vi har fået 15 til 20 medlemmer fra SB Pork i arbejde inden for konkurrerende virksomheder i fødevarebranchen. Det er sket, inden de er blevet arbejdsløse. Det bedste er, hvis de slet ikke kommer ind i dagpengesystemet, siger Peder Pedersen om måden, beredskabet arbejder på.

Men han lægger ikke skjul på, at det kan blive sværere at nå den samme succesrate i Ansager. Her lukker fabrikken ved årsskiftet.

- Det er et problem, at Lego i Billund ser ud til at fyre mellem 450 og 600 ufaglærte. De kommer i nogen grad ud at konkurrere om de samme job, siger Peder Pedersen.

Jobbank

I en jobbank får de fyrede medarbejdere oprettet en profil og hjælp til at blive parret med virksomheder, som efterspørger deres kompetencer.

Annonce

Lav arbejdsløshed i Varde

Han advarer også mod at tro alt for meget på mulighederne for, at de ansatte fra Ansager kan komme til SB Pork under Tönnies i Brørup.

- Vi har allerede en jobbank med nogle fyrede medarbejdere fra SB Pork, som ikke er kommet i beskæftigelse, siger Peder Pedersen, som mere tror, at der skal kigges mod konkurrerende firmaer som eksempelvis Danish Crown, hvis de ansatte i Ansager skal blive i branchen.

Der forhandles nu tre uger, inden fyresedlerne i Ansager udskrives. Derpå ventes der også oprettet en jobbank.

Arbejdsmarkedschef i Varde Kommune, Erik Schultz, er optimistisk med hensyn til at få medarbejderne fra Tican i anden beskæftigelse.

- Det skyldes, at vi i Varde ligger med omtrent landets laveste ledighed, cirka to procent.

- Men vi må da sige, at det kan blive sværere at holde den lave ledighed, når både Tican lukker, og Lego i Billund og B & W Vølund i Esbjerg fyrer. Det er klart, at nogle af de ansatte her bor i Varde Kommune, siger Erik Schultz.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce