Annonce
Esbjerg

Fagforeninger går på gaden for fair overenskomster

- Lønforskellen mellem direktør og arbejdere er de seneste år blevet alt for stor, siger Jakob Lykke 3F Esbjerg Transport, talsperson for initiativet i Esbjerg. Foto: Chresten Bergh
Valentinsdag kan bruge til mere en blomster og chokolade, mener fagforeninger.

Esbjerg: Nogen giver chokolade og blomster til kæresten på Valentinsdag. En række fagforeningers medlemmer tager hinanden under armen - ikke for at være kærlige, men for at aktionere for fair overenskomster.

I Esbjerg går fagforeningerne i gågaden og på Torvet fra klokken 13.00 til 15.00.

- Lønforskellen mellem direktør og arbejder er de seneste år blevet alt for stor. Derfor er det vigtigt at sikrer nogle stærke overenskomster. Uden et organiseret arbejdsmarked, vil det blive de stærkes ret på bekostning af de svage, siger Jakob Lykke 3F Esbjerg Transport, talsperson for initiativet i Esbjerg, i en pressemeddelelse.

Fagforeningerne vil slå på, at uden gode overenskomster undergraves velfærden og de faglige rettigheder. Derfor er fagforeningerne glade for, at der er indgået overenskomstforlig for industrien.

- Arbejdsgiverne og aktionærerne har holdt lønfest i mange år. Nu må vi stå sammen og sikre, at de, der får hjulene i samfundet til at køre, også får en del af kagen, siger Jakob Lykke.

Annonce

AKTIONER

De faglige aktioner foregår i Esbjerg, Sønderborg, Aalborg, Aarhus, Horsens, København og Randers.

Kravene er:

  • Stop for social dumping – via en forhøjelse af mindstelønnen
  • Ordnede forhold til alle gennem overenskomst
  • Bedre forhold for lærlingene
  • Kontrol med varbejdstid
  • Bedre løn/fritvalgsordning

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce