x
Annonce
Danmark

FAKTA: De nationale test i folkeskolen

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Et flertal af landets skoler kan nu selv vælge, om de vil gennemføre de nationale test i dette skoleår.

Forligspartierne er blevet enige om en aftale omkring de omstridte nationale test, erfarer Ritzau.

Annonce

Aftalen betyder, at 80 procent af skolerne frivilligt kan vælge at gennemføre nationale test i dette skoleår.

De 20 procent af skolerne, der klarer sig dårligst i dansk og matematik, skal fortsat gennemføre de nationale test, inden et nyt system bliver fundet.

Her kan du læse om de nationale test i folkeskolen:

* Nationale test af eleverne i folkeskolen blev vedtaget i 2006. Det blev vedtaget af den daværende VK-regering, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Det skete efter debat om eleverne i folkeskolens faglige niveau.

* Formålet med testene er at give lærere og forældre indblik i elevernes faglige niveau.

* De første år var testene plaget af tekniske problemer og blev flere gange droppet. Testene blev gennemført i alle folkeskoler første gang i 2010.

* Der er ti obligatoriske test i løbet af folkeskolen.

* Den første er i 2. klasse inden for dansk/læsning.

* I tredje klasse testes matematik.

* I fjerde klasse testes eleverne i dansk/læsning og engelsk.

* I sjette klasse testes eleverne i dansk/læsning og matematik.

* I syvende klasse testes eleverne i engelsk.

* I ottende klasse testes eleverne i dansk/læsning, matematik og fysik/kemi.

* Ud over de obligatoriske test er der 32 frivillige test fra første til niende klasse.

* I 2018 nedsatte den daværende Venstre-ledede regering en rådgivningsgruppe, der skal evaluere de nationale test.

* I starten af februar 2020 anbefalede rådgivningsgruppen, at testene bliver sat i bero, da der er en lang række problemer med dem. Blandt andet at de er usikre og ikke altid flugter med folkeskolens formålsparagraf.

* 21. februar 2020 besluttede partierne bag folkeskoleforliget, at det i indeværende skoleår skal være frivilligt for 80 procent af folkeskolerne, om de vil gennemføre testene.

* De 20 procent af skolerne med de svageste elever skal fortsat gennemføre testene som hidtil.

Kilder: Børne- og Undervisningsministeriet, Folkeskolen.nu, DR.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce