x
Annonce
Danmark

FAKTA: Hvad er negativ social kontrol?

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Negativ social kontrol er udbredt blandt indvandrerkvinder, viser ny rapport fra Københavns Kommune.

Hver tredje medarbejder på Københavns Kommunes jobcentre har ifølge en ny rapport oplevet, at indvandrerkvinder af familie eller omgangskreds presses til at sige nej til job eller aktivering.

Annonce

Det kaldes også negativ social kontrol. Her kan du læse, hvad man forstår ved begrebet.

* Negativ social kontrol sker, når nogen styrer, kontrollerer eller straffer en person.

* Det kan være kontrol eller restriktioner i forhold til livsstil, arbejde, fritidsaktiviteter, valg af ægtefælle og retten til at bestemme over egen krop.

* Der kan være mange årsager til, at en familie eller omgangskreds vælger at udøve negativ social kontrol.

* Det kan være for at værne om eller genoprette familiens ære og sikre, at familiemedlemmer ikke overtræder normer og optræder med en adfærd, som krænker familiens ry.

* I 2017 blev der foretaget en undersøgelse af social kontrol blandt cirka 4500 unge i alderen 15 til 29 år.

* Den viste blandt andet, at især unge kvinder med ikkevestlig baggrund oplever at have markant mindre selvbestemmelse og frihed sammenlignet med øvrige unge.

* Udlændinge- og Integrationsministeriet udgiver en årlig medborgerskabsundersøgelse. Den udkom sidst i 2016. Af den fremgår det, at 19 procent af unge indvandrere og efterkommere føler sig begrænset af deres familie med hensyn til valg af kæreste eller ægtefælle.

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce