Annonce
Udland

FAKTA: Kunstig intelligens er menneskets forstand i en maskine

François Lenoir/Reuters
EU foreslår en strategi for kunstig intelligens, der skal udbrede brugen af teknologien endnu mere i Europa.

EU-Kommissionen ved, at kunstig intelligens kommer til at spille en endnu større rolle i fremtiden.

Annonce

I en præsentation onsdag understreger den danske EU-kommissær Margrethe Vestager, at der er mange uudnyttede områder, hvor den kunstige intelligens kan bruges i fremtiden.

Det kan være til at udvikle nye lægemidler, revolutionere transport og forbedre sundhedsplejen.

Kunstig intelligens er en computer eller software, der er blevet gjort i stand til at gøre ting, som kun den menneskelige intelligens hidtil har kunnet.

Computeren kan træffe beslutninger selvstændigt eller udføre opgaver på egen hånd. Det gør den ud fra nogle systemer og regler, som den følger. Flere forskere har skelnet mellem to forskellige typer af kunstig intelligens.

Stærk og svag kunstig intelligens. Den svage kunstige intelligens er systemer, der kun kan efterligne visse træk ved den menneskelige intelligens, og som oftest kun løser én opgave.

Mens den stærke kunstige intelligens har samme karakter og dybde som mennesket. Men dens potentiale er endnu ikke blevet udnyttet, mener forskere.

Allerede i dag møder vi kunstig intelligens i mange former:

* Smartphone-assistenterne Siri eller Alexa, som kan svare på spørgsmål eller skrive beskeder.

* Spamfiltre på e-mail.

* Sang- eller filmanbefalinger fra for eksempel Spotify og Netflix.

* Værktøjer til at overvåge farligt indhold og falske nyheder på sociale medier.

* "Samtale-bots" til at chatte med brugere på hjemmesider.

* Teknologi til ansigtsgenkendelse.

* Diagnosticering af sygdomme ved at overskue store datasæt.

Kilder: EU-Kommissionen, Etisk Råd.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce